Arkinen nöyryytys kasvaa painajaismaisiin ulottuvuuksiin toimistoapulaisen työpäivää kuvaavassa #metoo-ajan draamassa

Piinaava kuvaus toimiston sukupuolittuneesta vallankäytöstä ei saanut ansaitsemaansa laajaa teatterilevitystä.

The Assistant on monotonisen dokumentaarisella piinaavuudella toteutettu kuvaus toimistoapulaisen (Julia Garner) työpäivästä.

14.8. 2:00 | Päivitetty 14.8. 9:28

The Assistant ★★★★

USA 2019

Liv klo 21.00

Australialainen dokumentaristi Kitty Green valmisteli ensimmäistä näytelmäelokuvaansa haastattelemalla lukuisia naisia näiden kokemuksista toimistotyössä.

#Metoo-aika helpotti elokuvan saamista tuotantoon, mutta korona puolestaan tuhosi aikeet laajemmasta levityksestä.

The Assistant on monotonisen dokumentaarisella piinaavuudella toteutettu kuvaus toimistoapulaisen työpäivästä. Se tekee pieniä tarkkoja huomioita sukupuolisesta eriarvoisuudesta, naisen asemasta ja miehisestä vallasta, jota käytetään sekä arkisen huomaamattomasti että tarkoituksenmukaisen häikäilemättömästi.

Elokuvan päähenkilö Jane (Julia Garner) ”ei ole pomonsa tyyppiä”, kuten toinen esimies tokaisee, Janen yritettyä kertoa näkemästään ja kokemastaan.

Elokuvatuottajaksi haluava Jane pyörittää toimipisteen rutiinit, siivoaa muiden jäljet, vastaanottaa aiheettomat purnaukset ja vahingoniloiset virnuilut.

Mainittu pomo pompottaa puhelimessa ja vaatii kirjallisia anteeksipyyntöjä milloin mistäkin. Jane leikittää pomon lapsia, ja kuuntelee tämän vaimon raivoa, kun mies ei ole tavattavissa. Jane latoo kaappiin pomon erektiolääkkeet, pyyhkii eritetahrat sohvalta, palauttaa löytämänsä korun sen hukanneelle mallitytölle.

”Pomon tyypiksi” Jane arvioi sen kouluttamattoman nuoren naisen, jonka pomo palkkaa töihin, ja majoittaa firman piikkiin treffiseurakseen viiden tähden hotelliin.

Janen ei anneta unohtaa kuinka helposti hän voi menettää työnsä, johon riittää tulijoita.

Arkinen nöyryytys ja hiljainen epätoivo kasvavat painajaismaisiin ulottuvuuksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat