Ronald Reaganin presidenttikauden suurimmasta kohusta on tehty sarja, joka panostaa kontekstiin poikkeuksellisen paljon

1980-luvun unohdettu poliittinen megaskandaali saa perusteellisen käsittelyn.

Iran-Contra-skandaali oli Ronald Reaganin presidenttikauden suurin kohu Yhdysvalloissa.

17.8. 2:00 | Päivitetty 17.8. 9:34

Harva enää muistaa Ronald Reaganin presidenttikauden jättiskandaalia, joka jätti ehkä suurimman tahran suositun presidentin maineeseen.

Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Iran-Contra-skandaali (2021) arvellaan, että tapahtumakulku oli yksinkertaisesti liian monimutkainen jäädäkseen amerikkalaisten yhteiseen muistiin.

Watergate oli helpompi ymmärtää, ClintonLewinsky-skandaalista nyt puhumattakaan.

Toinen syy taitaa olla se, että niin paljon tapahtui ulkomailla.

Lyhyesti: Yhdysvaltain hallinto myi Iraniin aseita tukeakseen rahoilla Nicaraguan Contra-sissejä ja edistääkseen amerikkalaisten panttivankien vapauttamista Libanonissa.

Sarjassa liikutaan kahden Yhdysvaltain ulkopolitiikan näyttämön välillä.

Historiadokumentit unohtavat helposti laajemman kontekstin ja kertovat aiheistaan irrallisina tapauksina. Nyt mennään toiseen suuntaan: ensimmäinen jakso ja iso osa toisesta jaksosta on silkkaa kontekstointia, toki erittäin hyvää sellaista. Jaksot muistuttavat siitä, mikä kaikki amerikkalaiseen politiikkaan vaikutti 1980-luvun alkaessa.

Vasta sitten alkaa itse tarina, jossa riittää kyllä käänteitä. Yksi huippukohdista on karismaattisen everstiluutnantti Oliver Northin esiintyminen senaatin tutkimusvaliokunnan edessä. Monet amerikkalaiset taitavat muistaa sen parhaiten.

Dokumenttisarjan taustalla on Leon Neyfakhin pitämän Fiasco-historiapodcastin toinen kausi. Neyfakh on syntynyt vuonna 1985, mikä ehkä sekin selittää pitkää kontekstointia.

Sarjaa katsoessa voi tulla mieleen, miten pitkä aika kylmän sodan loppumisesta on ja miten oudoilta monet sen ilmiöt jo näyttävät.

Reaganin hallinto selviytyi uhkaavasta skandaalista suhteellisen hyvin. Turhan hyvin? Dokumentin tekijät selvästi ajattelevat niin mutta eivät korosta sitä liikaa.

Donald Trumpin varjon voi myös havaita silloin tällöin painotusten taustalla.

Iran-Contra-skandaali on hyvin tehty, luotettava ja suhteellisen asiallinen – mutta kuusiosainen sarja vaatii katsojaltaan erityistä kiinnostusta Yhdysvaltojen lähihistoriaa kohtaan.

Historia: Iran-Contra-skandaali, Yle TV1 kello 19.00 ja Yle Areena

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat