Dragon Ball -anime imaisee mukaansa, kiitos popvärien, tehosteiden ja pöhkön huumorin

Japanilaisanimaation pahikset ja sankarit edustavat jo saagan kolmatta sukupolvea.

Dragon Ball Super: Super Hero perustuu samannimiseen suosittuun sarjakuvaan. Tarinassa on isossa roolissa vihreä Piccolo-humanoidi.

19.8. 10:13

Anime

Dragon Ball Super: Super Hero. Ohjaus Tetsuro Kodama. 100 min. K12.

Pieni ja pyöreä keksijänero tohtori Hedo haluaa tehdä äärimmäisen androidin. Pahisjärjestö Red Ribbon Armyn johtaja Magenta haluaa käyttää keksijän taitoja hyväkseen, joten hän tarjoutuu rahoittamaan tämän työn.

Kuka tahansa vaikka yhden Marvel-elokuvan joskus nähnyt tunnistaa japanilaisen Dragon Ball Super: Super Hero -animaation asetelman: tarinassa on hyviksiä ja pahiksia, ja molemmilla on käytössään supervoimia tai -hahmoja. Tarinan yksityiskohdat ja hahmojen motiivit eivät kuitenkaan avaudu katsojille, jotka syöksyvät elokuvan maailmaan kylmiltään.

Toei-animaatiostudion elokuvan taustalla on poikkeuksellisen laaja historia. Se pohjaa maailman suosituimpiin kuuluvaan mangaan, Akira Toriyaman luomaan Dragon Ball -sarjakuvaan, jonka ensitarina julkaistiin jo 1984. Hahmot ovat seikkailleet sittemmin peleissä, tv-sarjoissa ja peräti 20 anime-elokuvassa ennen Dragon Ball Super: Super Heroa.

Dragon Ball Super: Super Herossa hahmoilla on käytössään supervoimia.

Suomen valkokankaille saapuva teos on kuitenkin vasta toinen Super-lisänimen saaneessa leffasarjassa. Sarjan ensimmäinen elokuva, Dragon Ball Super: Broly, sai ensi-iltansa vuonna 2018. Molemmat ovat alkuperäisen mangan luoneen Akira Toriyaman käsikirjoittamia, ja molemmat ovat olleet kotimaassaan erittäin suosittuja.

Aluksi valkokankaalla tarjotaan nopea kertaus, jossa vilisee monstereita, demoneita ja kyborgeja mutta josta jää hyvin vähän käteen. Itse elokuva imaisee onneksi nopeasti mukaansa. Pirteät popvärit, sarjakuvaan viittaavat tehosteet ja pöhkö huumori toimivat kertausta tehokkaampana sisäänheittona tarinamaailmaan.

Etenkin kohtauksissa, joissa Magenta apureineen kohtaa tohtori Hedon, panostetaan näsäviisaaseen huumoriin. Kerronta tuo mieleen niin Itse ilkimyksen kuin Nikke Knatterton -tv-sarjan, olkoonkin että alkuperäisen mangan taustalla on kiinalainen kertomus 1500-luvun lopulta. Nykypäivän tarinassa keksijäneroa kuitenkin houkutellaan pahisjengiin täytekekseillä.

Kuten pahiksissakin, hyvisjengissä on jo kolmatta Dragon Ball -sukupolvea. Nuorin heistä, kolmevuotias Pan, opettelee lentämään vihreän Piccolo-humanoidin opastuksessa. Molemmat joutuvat Red Ribbon Armyn juonien kohteeksi.

Iso osa hahmoista – kuten Panin isä Gohan – hyppää kertomukseen toden teolla mukaan vasta, kun on lähitaistelun aika.

Yhteenoton lähestyessä veikeily jää sivummalle. Lopputaistelu on järjettömän pitkä, eikä sen valtasuhteista aina ota selvää. Yksi muistaa yhtäkkiä kykynsä kasvaa selittämättömästi, toiset yhdistyvät yhdeksi olioksi. Tässä kohtaa aiempi tietämys hahmoista olisi eduksi.

Taisteluväsymys saattaa ulottua katsomoon saakka, mutta vetävän alun jälkeen paras kuvamateriaali tulee lopussa. Yliluonnollisen voimakkaiden hahmojen yhteenotto muuttuu hetkittäin abstraktiksi virraksi psykedeelistä värienergiaa.

Käsikirjoitus Akira Toriyama. Tuottaja Norihiro Hayashida. Pääosissa Toshio Furukawa, Yûko Minaguchi, Miyu Irino, Masako Nozawa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat