Ghanalaisnainen lähti paremman elämän toivossa Eurooppaan mutta palasi puolen vuoden jälkeen kotiin – ”Kuka vaihtaa hyvän elämän kärsimykseen”, naapurit ihmettelevät

Ghanalaisohjaajan dokumentissa paluumuutto Euroopasta tarkoittaa statuksen romahdusta

Fatin valinta -dokumentin päähenkilö palaa Euroopasta kotiseudulleen Ghanaan.

18.8. 2:00 | Päivitetty 18.8. 11:20

”Kuka vaihtaa hyvän elämän kärsimykseen?” kysyy yksi Fatin valinta -dokumentin henkilöistä. Hyvä elämä tarkoittaa hänelle elämää Euroopassa, kärsimys elämää Ghanassa. Valtaosa elokuvan muistakin henkilöistä sättii Fatia, joka pääsi meren yli mutta palasi puolen vuoden jälkeen takaisin Ghanaan.

Ja Eurooppaan nimenomaan päästään. Fatin ja tämän aviomiehen kohdalla matka Libyasta Italiaan vei viikon. Salakuljettajat antoivat kompassin ja kartan, ei muuta. Fati oli matkan aikana raskaana.

Perille pääsy oli helpotus. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, kun hänet vietiin miehensä kanssa paperittomana leirille.

Eteläafrikkalais-ghanalainen dokumentti ei fokusoi oloihin Euroopassa. Ne jäävät Fatin muisteloiden varaan. Elokuvan keskiössä on hänen saamansa vastaanotto kotona.

Ghanalaisohjaaja Fatimah Mustapha Dadzien esikoiselokuva on 45-minuuttinen dokumentti. Se on osa Generation Africa -kokonaisuutta. Eteläafrikkalaisen tuotantoyhtiön luotsaama projekti keskittyy nuorten aikuisten ja afrikkalaisten siirtolaisten tarinoihin.

Projektin aloitteleville elokuvantekijöille on tarjottu eurooppalaista tukea ja kontakteja. Fatin valinnan lopputeksteissä esimerkiksi dokumenttialan vaikuttajalla Iikka Vehkalahdella on story consultantin eli ”tarinakonsultin” krediitti.

Itse dokumentissa Euroopan ja Afrikan välinen ristiveto on kivulias. Fatin naapurustossa elää käsitys, että lähtijöille on pohjoisessa tarjolla lähinnä mahdollisuuksia: Yksi haaveilee siitä, että Euroopassa olisi mahdollista tehdä montaa työtä. Toinen kertoo veljestä, joka tuo vieraillessaan paljon lahjoja. Matkan tehneiden status, ja myös heidän perheidensä status, nousee.

Kun kyynelehtivä Fati kertoo häntä kovasanaisesti parjaaville naisille, etteivät valkoiset ihmiset istuneet bussissa viereen, nämä ihmettelevät. ”Valkoinen ei ole ystäväsi, mutta miksi hän vihaisi sinua?” Kysymys vihlaisee Suomessa asti.

Fatin valinta keskittyy tiukasti aiheeseensa, mutta se etenee levollisesti arkea kuvaten. Läheisten ja naapureiden jatkuvalle sättimiselle tarjoavat vastapainoa Fatin varmuus päätöksestään ja rakkaus jälkikasvuunsa. Poikkeuksen muuten yhtenäiseen kuvamateriaaliin tekee kännykällä kuvattu kohtaus, kun Fati yrittää salaa hakea lapsiaan pois miehensä perheen luota.

Lapset ovat dokumentin avain. Ghanalaiset lähtevät Eurooppaan usein taatakseen seuraavalle sukupolvelle paremman elämän. Fati tuli kuitenkin takaisin samasta syystä.

Yle Areenasta löytyy kolme muutakin Generation Africa -sarjan elokuvaa: Afrikan mestariväittelijät, Rahavirrat ja Viimeinen etappi.

Fatin valinta, Yle Teema & Fem klo 21.05 ja Yle Areena

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat