Laulajalegenda Matti Lehtinen on kuollut satavuotiaana

Matti Lehtinen loisti oopperassa, liedissä ja pedagogina ja teki lausuntatehtäviä viimeiseen asti.

Matti Lehtinen Zeuksen roolissa Taite ry:n Herkules-produktiossa, joka yhdisti uuden libreton ja Johann Sebastian Bachin musiikin vuonna 2006.

17.8. 17:03

Legendaarinen baritoni Matti Lehtinen kuoli tiistaiaamuna 16. elokuuta satavuotiaana seniorikodissa lyhyen sairauden jälkeen. Tiedon vahvistaa HS:lle Lehtisen poika Kauko Lehtinen. Lehtinen oli syntynyt 24. huhtikuuta 1922 Lappeella.

Lehtisen lahjakkuus huomattiin varhain, mutta kaikki oli katketa alkuunsa jatkosodassa, jossa hän haavoittui kahdesti.

”Oli myös vähältä piti -tilanteita. Kumarruin kenttäpuhelimen ääreen, kun panssari ampui teltan yläosasta läpi. Toisella kertaa tarkkailin kahta Neuvostoliiton panssaria enkä huomannut, että kolmas oli kääntänyt piipun suoraan kohti. Se osui kuitenkin edessäni olevaan kiveen”, hän muisteli HS:lle 93-vuotiaana.

Sodan päätyttyä hän edistyi nopeasti lauluopinnoissa Sibelius-Akatemiassa ja Tukholmassa. Ensikonsertti sekä oopperadebyytti Suomalaisessa oopperassa eli nykyisessä Kansallisoopperassa olivat vuonna 1948.

Kansainvälinen läpimurto tapahtui Geneven laulukilpailun voitolla vuonna 1950. Se johti pian muutaman vuoden kiinnitykseen Kölnin oopperaan, jossa hän muisteli oppineensa ammatin nopeasti, kun näytöksiä saattoi olla jopa 17 kuukaudessa.

Suomalaisten onneksi hän palasi kotimaahansa ja oli Kansallisoopperan kantavia voimia sekä solistikunnassa että vapaana taiteilijana. Hän oli vakioesiintyjä myös Savonlinnan oopperajuhlilla ja esiintyi yhä myös ulkomailla.

”Huippuhetkiä oli Aarre Merikannon Juha nimenomaan Savonlinnassa, Mozartin Taikahuilun Papageno ohjauksessa, jossa oli paljon minun omaa suomennostani, ja esimerkiksi Kalevi Ahon monologiooppera Avain”, hän muisteli seitsemän vuotta sitten.

Matti Lehtinen Aarre Merikannon Juhan nimiroolissa Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1970.

Lehtinen oli vuosikymmeniä sekä yleisön että suomalaiskriitikoiden suosikki yli kuudessakymmenessä oopperaroolissaan.

”Laulutaiteen ystäville Lehtinen ei ole rakas muisto, sillä ei tarvitse kuin avata Ylen ykkönen oikeaan aikaan, ja Lehtisen tuttu, lämmin, notkean lyyrissävyinen baritoniääni soi tuoreena ja elävänä”, HS:n monikymmenvuotinen musiikkikriitikko Hannu-Ilari Lampila on kirjoittanut.

”Hän kuuluu suomalaisten tuntojen etevimpiin tulkkeihin. Hänellä oli jäljittelemätön taito sirottaa pieni ripaus huumorin kultaa myös surun ja kaipuun säveliin”, Lampila luonnehtii.

Matti Lehtinen Sibelius-Akatemian professorina vuonna 1974.

Sibelius-Akatemian professorina Lehtinen toimi 1963–1987, ja oppilaita olivat esimerkiksi Jaakko Kortekangas ja Esa Ruuttunen.

”Matti oli Suomen lauluhistoriassa ainutlaatuinen laulutaiteilija. Pedagogina hän oli myös henkilökohtaisesti merkittävä ja suorastaan maaginen”, Ruuttunen luonnehtii.

”Laulutunneilla kulki kylmät väreet kun hän lauloi jotain eteen. Hänelle sanat ja teksti olivat äärettömän tärkeitä. Tekstin piti aina tulla esille.”

Tätä Lehtinen tähdensi myös HS:lle seitsemän vuotta sitten.

”Haluan tuoda selkeän ääntämyksen ihannetta oopperalavalle”, hän sanoi ja ehdotti asian korostamista myös koulutuksessa.

”Sibelius-Akatemiaan pitäisi saada lausunnan lehtori. Nyt musiikki ja teksti käsitetään kahdeksi eri asiaksi. Täytyisi olla monia kieliä taitava laulutaitoinen lausunnan opettaja, joka oikeasti saisi oppilaille nämä yhdeksi asiaksi.”

Lehtinen konsertoi laulajana noin 90-vuotiaaksi ja jatkoi tämän jälkeen lausujana. 93-vuotiaana hän esiintyi esimerkiksi Jumalan äänenä Benjamin Brittenin Nooan arkki -oopperassa, ja vielä viime jouluna hän lausui Yrjö Jylhää joulujuhlissa lähipiirilleen suuren vaikutuksen tehneellä tavalla.

Britten-esityksen harjoituksissa HS kysyi Jumalan äänen roolissa olleelta Lehtiseltä, mitä hän toivoisi tuon äänen sanovan ihmisille tässä ajassa. Vastaus tuli nopeasti.

”Ihmiset. Olkaa ihmisiksi.”

Matti Lehtinen Jumalan äänen puheroolissa Benjamin Brittenin Nooan arkki -oopperan harjoituksissa Temppeliaukion kirkossa vuonna 2015.

Lue lisää: 93-vuotias legenda palaa oopperalavalle – "Esiintymisvietti ei ole kadonnut"

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat