Merivoimien lentäjä ammuttiin alas ja vangittiin: Werner Herzog ohjasi tosipohjaisen pakotarinan Vietnamin sodasta

Yhdysvaltain merivoimien lentäjästä Dieter Dengleristä Herzog teki sekä dokumentin Lentäjäpoika (1997) että näytelmäelokuvan Operaatio Rescue Dawn.

Christian Bale (vas.) ja Steve Zahn esittävät viidakossa pakenevaa Dengleriä ja tämän kumppania. Elokuvaa varten näyttelijät laihduttivat itsensä riutuvien vankien mittoihin.

20.8. 2:00

Draama

Operaatio Rescue Dawn ★★★

Rescue Dawn, USA 2006

Ava klo 21.00

Saksalainen Werner Herzog on ohjannut yli 50 pitkää elokuvaa. Enemmistö niistä on dokumentteja, mutta hän nousi maailmanmaineeseen näytelmäelokuvilla kuten Aguirre – jumalan viha (1972) ja Fitzcarraldo (1982).

Viime vuosikymmeninä Herzogin näytelmäelokuvat eivät ole yleensä innostaneet, mutta hän on kuulunut maailman tärkeimpiin dokumenttiohjaajiin.

Yhdysvaltain merivoimien lentäjästä Dieter Dengleristä Herzog teki sekä dokumentin Lentäjäpoika (1997) että näytelmäelokuvan Operaatio Rescue Dawn, joka onnistui kohtuullisen hyvin.

Vuonna 1965 Dengler ammuttiin alas Laosissa, jossa Yhdysvallat kävi vielä salaista sotaa Vietnamia vastaan. Operaatio Rescue Dawn keskittyy Denglerin rankkoihin kokemuksiin vankina ja pakomatkalla.

Viidakossa rämpiminen ilmeisesti viehättää Herzogia, sillä sitä harrastetaan ainakin Aguirressa, Fitzcarraldossa ja tässä. Pohjimmiltaan on kyse ihmisestä äärimmäisten kokemusten äärellä. Se aihe näkyy monessa muussakin Herzogin elokuvassa, myös dokumenteissa.

Operaatio Rescue Dawn kuvattiin Thaimaassa. Herzog sai Denglerin rooliin Christian Balen, joka teki sen Batmaneiden välissä.

Bale ja muut näyttelijät laihduttivat itsensä riutuvien vankien mittoihin. Sen jälkeen kohtaukset kuvattiin lopusta alkuun, koska painoa voi nostaa nopeammin kuin pudottaa. Kuvaukset paosta ja vankina kitumisesta vakuuttavat.

Siihen Herzog ilmeisesti luotti. Häntä ei tunnu kiinnostaneen edes yrittää etsiä tarinasta sen kummempia teemoja ja elokuva jää vähän pinnalliseksi. Valkokankailla se jäi tappiolliseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat