Arto Nuotio luki Jyrki Hämäläisen keksimän tyhmän taiteilijanimensä vasta lehdestä – tanssipaikat ovat työllistäneet Finlanders-laulajaa jo vuodesta 1967

Rippikouluikäisestä lähtien keikkaillut laulaja Arto Nuotio on myös kiireinen keikkamyyjä ja tanssijärjestäjä.

Arto Nuotio on esiintynyt tanssilavoilla yhtäjaksoisesti vuodesta 1967. ”Kun aloitin, Suomessa oli 1 200 lavaa. Nyt on reilu sata toimivaa, kun ihmisille on tullut niin paljon muuta harrastusta. Pienet tanssipaikat tulevat jäämään, koska pieni on kaunista, mutta isommissa paikoissa tarvitsisi olla aina paljon väkeä, ja se on haasteellista.”

4.9. 2:00 | Päivitetty 4.9. 12:42

Rippikouluikäisestä lähtien keikkaillut laulaja Arto Nuotio on myös kiireinen keikkamyyjä ja tanssijärjestäjä.

Laulaja Arto Nuotio on seurannut suomalaisten tanssipaikkojen vaiheita monissa rooleissa. Vuonna 1967 alkaneen solistiuran rinnalle tuli pian keikkamyyjän päivätyö, josta on vanhemmiten tullut Nuotion pääasiallinen toimenkuva alalla. Tänä kesänä hän on suunnitellut kahdeksantoista kesälavan ohjelman.

”Omia keikkoja teen enää hyvin hintsusti, sellaiset 30–40 vuodessa. Se riittää, kun parhaimpina vuosina niitä oli 300”, Nuotio kertoo.

Laulu-uran kiireisintä aikaa oli 1980-luku. Nuotiolla oli ensin oma yhtye, joka soitti eri ravintoloissa kahden viikon kiinnityksiä kolme ja puoli vuotta putkeen. Laulaja ei pitänyt noina vuosina lainkaan lomaa.

Vuonna 1984 hän perusti Finlanders-yhtyeen yhdessä Jussi Lammelan kanssa, eikä tahti hiljentynyt. Nuotio lauloi yhtyeessä kuusi ensimmäistä vuotta.

”Huonoimpana vuotena meillä oli 256 keikkaa, ja yleensä määrät olivat 285 keikan tienoilla. Laskin, että olen tehnyt 1980-luvun aikana 2 700 keikkaa. En paljon kotona ollut.”

Nuotio kasvoi musikaalisessa perheessä Sauvossa Varsinais-Suomessa. Ensimmäisen esiintymisen hänelle järjesti Tamara Lund, joka oli 7-vuotiaan Nuotion uimaopettaja. Uimakoulun päättäjäisissä Lund pyysi Nuotiota laulamaan Tunturin juurella -iskelmän.

15-vuotiaana Nuotio esiintyi jo tanssiorkesterin solistina, ja vuonna 1970 hän voitti Suosikki-lehden Supertähti 1970 -laulukilpailun. Palkintona olivat oma singlelevy sekä paikka Dannyn kesäkiertueella. Suosikin päätoimittaja Jyrki Hämäläinen keksi Nuotiolle taiteilijanimen Aquarius.

”Se oli tyhmä nimi, jonka Hämäläinen oli keksinyt kysymättä minulta mitään, ja luin sen sitten lehdestä. Mutta Danny show’sta jäi pelkästään hyviä muistoja, oli iso ryhmä ja bussi täynnä väkeä”, Nuotio sanoo.

”Heinäkuussa oli 27 keikkaa, mutta ei se rasittanut, kun olin nuori ja innokas. Myös Danny oli tosi kannustava. Olin kylässä hänen kotonaan ja myös Rauman-mökillä.”

1970-luvulla Nuotio lauloi toistasataa tanssikeikkaa vuodessa. Vuosikymmenen lopussa alkanut humppakuume ei miellyttänyt, joten hän siirtyi tansseista ravintoloihin esittämään monipuolisempaa ohjelmistoa. Kun humppamuoti laantui 1980-luvun alussa, Nuotio soitti Jussi Lammelalle ja ehdotti tanssiyhtyeen perustamista. Nimeksi otettiin Finlanders.

”Suosio lähti heti, se oli uskomaton juttu. Olimme erilainen bändi, meillä oli monta hyvää laulajaa ja paljon neliäänistä laulua. Sen lisäksi oli nuorekas hyvä ohjelmisto tietysti unohtamatta tanssijoita. Teimme yleisöennätyksiä monissa paikoissa.”

Aika Finlandersissa päättyi vuonna 1990, kun Nuotio päätti vähentää esiintymisiä. Pian hän kuitenkin huomasi laulavansa edelleen yli 200 keikkaa vuodessa. Töitä riitti, vaikkei kohdalle osunut isoja hittejä tai otsikoita.

”Minulla on ollut musiikkiuralla mottona, että kun hiihtää hiljaa, tulee kaunis latu. Julkisuuden määrä ja tanssijoiden suosio eivät ole koskaan kulkeneet käsi kädessä, eivätkä ne kulje vieläkään. Tanssilavoilla ovat ne määrätyt bändit, jotka vetävät huippumääriä väkeä tänäkin päivänä, eivätkä ne ole tuolla valokeiloissa.”

Nuotio keikkailee edelleen seitsenmiehisen Hariolax-yhtyeen kanssa, mutta hänen päätyönään ovat vuodesta 2007 olleet tanssien järjestäminen ja ohjelmamyynti.

Osaavista esiintyjistä ei alalla ole hänen mukaansa puutetta. Nuotio nostaa hattua korkealle esimerkiksi Kari Hirvosen ja Antti Ahopellon edessä.

”He ovat hyviä, tekevät paljon töitä ja heidän bändinsä ovat tosi hyviä. Juuri kuuntelin Anttia yhden illan ja voi hyvänen aika, kun vanha tenavatähti vetää hienosti.”

Nuotion kädenjälki näkyy muun muassa Tallink Siljalla, jonne hän on hoitanut tanssiorkesterit viidentoista vuoden ajan. Kesäisin mukaan tulee lavatanssien järjestäminen. Osa lavoista on samoja, joilla Nuotio esiintyi jo 17-vuotiaana Danny show’ssa 1970.

”Tässä sitä ollaan, vanha äijä pyörittää tuolla tanssilavoja. Mutta pätkääkään ei harmita vaan päinvastoin, en uskaltaisi jäädä pois hommista. Olen kasvanut siihen, että aina mennään. Jos olen ollut mökilläkin pari tuntia, tulee tunne, että taas tarvitsisi lähteä.”

Kuka?

Arto Nuotio

  • Syntynyt 1952 Sauvossa. Asuu Maskussa.

  • Iskelmälaulaja. Levyttänyt neljä albumia vuosina 1980–2001. Finlanders-yhtyeen perustajajäsen ja solisti vuosina 1984–1990.

  • Ohjelmamyyjä Gramofoni-ohjelmatoimistossa. On myös yhtiön osaomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

  • Harrastaa tanssien järjestämistä ja kalastusta.

  • Täyttää 70 vuotta perjantaina 9. syyskuuta. 70-vuotisjuhlakonsertti Turun Logomossa torstaina 8. syyskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat