Shirly Karvinen nauttii nyt radiojuontamisesta, koska siellä ”ainoastaan omalla persoonalla ja työn jäljellä on merkitystä”

Vuoden 2016 Miss Suomi Shirly Karvinen toivoi kisoista ponnahduslautaa media-alalle. Nykyään radiossa työskentelevä Karvinen iloitsee, ettei ulkonäöllä ole ollut siellä mitään merkitystä: ”Se on yksi radion vapauttavimpia puolia.”

Shirly Karvinen kertoo misseyden antaneen hänelle työkalut uudenlaiseen elämään.

2.9. 2:00 | Päivitetty 2.9. 6:21

Shirly Karvinen kertoo löytäneensä kotoaan jokin aika sitten vanhan lehtiartikkelin. Jutussa vieretysten olivat bikinikuvat hänestä ja eräästä 1980-luvun Miss Suomesta.

Teksti sai Karvisen hätkähtämään. Jutussa kaksikon kehon mittasuhteita vertailtiin senttimetrin tarkkuudella ja pohdittiin, millä kaikilla tavoin Karvinen ei ole oikean kokoinen.

Juttu tuntui kuin toisesta ajasta repäistyltä.

Tosiasiassa se ei ollut kuin muutaman vuoden vanha.

”Olen tosi iloinen, ettei sellaista enää ole”, Karvinen sanoo.

Karvinen kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2016. Mistään varsinaisesta elämän mittaisesta unelmasta ei ollut kyse. Karvinen toivoi kilpailun toimivan hänen kohdallaan ennen kaikkea ponnahduslautana media-alalle.

Hän oli huomannut, että moni aiempien vuosien Miss Suomi -kisojen voittaja ja perintöprinsessa oli löytänyt paikkansa median maailmasta. Muun muassa Anna-Liisa Tilus, Susanna Laine ja Viivi Pumpanen olivat tehneet näyttävän uran televisioesiintyjinä.

Itse misseys tuntui Karvisesta tunkkaisen ulkonäkökeskeiseltä.

”En pitänyt sitä hölmönä, mutta taistelin jo silloin sellaista perinteistä misseyttä vastaan. Kuvittelin olevani mukamas parempi kuin muut. Menin silti ihan tyytyväisenä sinne riviin seisomaan”, Karvinen sanoo ja naurahtaa.

”Onhan se ironista”.

Tavoitteensa hän silti saavutti. Karvinen aloitti radiojuontajantyöt vuonna 2017, ja on toiminut aamujuontajana SuomiRockilla, Kissillä ja Basso-kanavalla. Radioaalloilta hän sanoo löytäneensä kutsumuksensa ja oman paikkansa maailmassa.

Missitaustaa vasten se tuntuu jopa hieman huvittavalta.

”Mikin takana on ihan sama, minkä näköinen olet”, Karvinen sanoo.

”On ollut todella ihanaa, ettei ulkonäöllä ole ollut mitään merkitystä. Olen saanut tehdä töitä omalla äänelläni ja omana itsenäni. Se on yksi radion vapauttavimpia puolia. Ainoastaan omalla persoonalla ja työn jäljellä on merkitystä.”

”Koen itseni etuoikeutetuksikin siinä mielessä, että voin puhua asioista, jotka koskettavat meitä kaikkia ja ovat itselle tärkeitä. Pystyy tekemään tosi paljon hyvää”, Shirly Karvinen sanoo.

Karvinen ei halua silti kuulostaa kiittämättömältä. Hän sanoo misseyden antaneen työkalut uudenlaiseen elämään. Silti hän ajattelee, että ulkonäköön ja kehon mittasuhteisiin perustuva kilpailu on konseptina auttamatta vanhanaikainen, ja sanoo olevansa iloinen tavasta, jolla Miss Suomi -kilpailua on viime vuosina nykyaikaistettu.

Karvisen mielestä missikisoissa haettiin aiemmin etupäässä henkilöitä, jotka miellyttivät miesten silmää ja edustivat tarkkaan rajattua naisihannetta. Kisaajan persoonalla ei ollut kovinkaan suurta merkitystä.

Onko kilpailu mielestäsi seksistinen?

”No, ainakin ennen missikisat olivat todella esineellistäviä. Mutta oli myös media hyvin erilainen. Naisten ulkonäkö ruodittiin tosi säälimättömästi. Tyyliin, että miten se on muuttunut? Onko sen paino vaihdellut? Sellaisia henkilökohtaisia asioita ei ruodita enää nykyään.”

Karvinen kertoo kokemuksiaan lehti- ja pr-kuvauksissa. Ei ollut poikkeuksellista, että hänen haluttiin vähentävän vaatteita. Sellainen tuntui monesti painostavalta.

”Siinä oli pakko vain jotenkin pitää puolensa. Oli ihan perussettiä muistaa, ettei vain vahingossa pyllistänyt kameralle. Oli tavallaan omalla vastuullasi, ettei susta julkaistaisi liian paljastavaa kuvaa. Se asetelma oli ihan kummallinen”, Karvinen kertoo.

”Mutta se oli ajan henki, eikä sellaista osannut itsekään kyseenalaistaa. Ajatteli vain, että näin nämä asiat nyt ovat. Eikä asiasta halunnut sanoa siksikään ääneen, koska sut olisi muuten leimattu hankalaksi ihmiseksi.”

Helsinigin Sanomat haastatteli Karvista muutama kuukausi missikisavoiton jälkeen toukokuussa 2016. Tuolloin Karvinen kertoi, että häntä kiinnostaa politiikka – tai ainakin vaikuttaminen.

Karvinen naurahtaa. Puoluepolitiikka ei ole vieläkään häntä varten, mutta vaikuttaa hän yhä haluaisi. Edistää esimerkiksi tasa-arvoa ja vähemmistöjen oikeuksia.

Karvinen lukeutuu itse kahteen vähemmistöön. Hän on maahanmuuttajan lapsi ja lisäksi hän seurustelee naisen kanssa.

Karvinen muistelee teinivuosiaan. Vielä tuolloin julkisuudessa ei ollut hänen kaltaisiaan hahmoja. Koulukiusatulle, epävarmalle ja itsensä erilaiseksi tuntevalle jyväskyläläistytölle esikuvat olisivat olleet tärkeitä.

”Olisin tosi paljon tarvinnut sellaista”, Karvinen sanoo.

”Koen tarvitsevani edelleen roolimalleja ja samaistumispintaa. Se on vielä kolmikymppisenäkin tärkeää. Siksi musta tuntuu aina tosi hienolta, kun joku uskaltaa olla aidosti oma itsensä. Se resonoi mussa tosi vahvasti.”

Kuka?

Shirly Karvinen

  • Syntynyt Jyväskylässä 1992. Asuu Helsingissä.

  • Valittiin Miss Suomeksi 2016.

  • Työskennellyt juontajana SuomiRock-, Kiss- ja Basso-radiokanavilla.

  • Karvisen äiti on kiinalainen ja isä suomalainen. Hänen äidinkielensä ovat suomi ja englanti, ja hän osaa myös kiinan alkeet.

  • Täyttää 3o vuotta 3. syyskuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat