Uudessa kamarioopperassa nähdään Tove Janssonin, Tuulikki Pietilän ja Vivica Bandlerin kolmiodraama

Tove Jansson kipuilee taiteessa ja ihmissuhteissa säveltäjä Heta Ahon ja libretisti Mirva Koivukankaan Tove J -oopperassa.

Tove Jansson (Elli Vallinoja, oik.) ja Tuulikki Pietilä (Ann-Marie Heino) miettivät tulevia Tove J -kamarioopperassa.

26.8. 14:55

Nykyooppera

Tove J, kantaesitys Aleksanterin teatterissa 25.8. Helsingin oopperakesän ohjelmaa. Sävellys Heta Aho, libretto Mirva Koivukangas.

Säveltäjä Heta Ahon ja libretisti Mirva Koivukankaan kamariooppera Tove J pureutuu Tove Janssonin luomistyön ja yksityiselämän toisiinsa sekoittuviin kipupisteisiin.

Teoksen tapahtumien keskipiste on Janssonin kesäpaikka Klovharu, jossa tämä miettii ammatillista profiiliaan. Yhtäältä hän on toki suosittujen muumihahmojen luoja, mutta toisaalta hän haluaisi irrottautua muumeista ja assosioitua korkeakulttuurisemmaksi kuvataiteilijaksi.

Näitä taiteenteon eri puolia symboloivat Janssonin rakkaussuhteet. Muumimaailmaan Janssonia vetää teatteriohjaaja Vivica Bandler, joka ohjasi Muumipeikon ja pyrstötähden näytelmäversion ja jonka kanssa Janssonilla oli 1940-luvulla lyhyt suhde. Kestävämmän yhteyden Jansson löysi seuraavalla vuosikymmenellä Tuulikki Pietilän kanssa.

Myös paikalla on merkitystä: Bandler tuntuu houkuttelevan Janssonia kaupunkiin, raha-asioiden ja muuminäytelmän pariin, kun taas Pietilän kanssa Jansson voisi viettää ikuista kesää Klovharussa, missä bisnekset eivät häiritse, ja maalata mitä tahtoo.

Näiden ihmisten, paikkojen ja luomisen tapojen välillä Jansson Ahon ja Koivukankaan oopperassa kipuilee.

Heta Ahon säveltämä musiikki on yksityiskohtaista, tapahtumarikasta nykymusiikkia, joka kyllä kuljettaa tarinaa eteenpäin mutta ei jätä erityisen omaäänistä vaikutelmaa.

Viiden muusikon soitinyhtyeelle ja kolmelle laulajalle kirjoitettuna oopperan musiikki on pohjimmiltaan kamarimusiikillista, mutta varsinkin harppu ja lyömäsoittimet laajentavat huilun, klarinetin ja sellon äänimaisemaa kimmeltävämpään ja kokoaan suurempaan suuntaan.

Kapellimestari Aliisa Neige Barrièren johtamana musiikki eteni jäntevästi ja laulajien repliikit kuuluivat vaivatta, niin että tekstityslaitetta ei välttämättä olisi tarvinnut lainkaan – mutta totta kai on silti hyvä, että se oli käytössä, vaikka vain lauletun ruotsinkielisen tekstin taustatukena, käännettynä suomeksi ja englanniksi.

Varsinkin, kun käsiohjelmassa on vain hyvin tiivis juonikuvaus.

Kolme laulusolistia, Elli Vallinoja (Tove Jansson), Ann-Marie Heino (Tuulikki Pietilä) ja Maiju Vaahtoluoto (Vivica Bandler) ovat kaikki mezzosopraanoja. Saman äänialan laulajien äänistä kuitenkin hahmottuu helposti omat vivahteensa, paitsi laulajien itsensä ansiosta, myös Ahon heille kirjoittaman musiikin kautta.

Ann-Marie Heino saa yleensä kauneinta ja pitkälinjaisinta laulettavaa, mikä kuvastaa Tuulikki Pietilän tasapainottavaa ja rauhoittavaa olemusta Janssonille.

Vallinojan ja Vaahtoluodon ajatustenvaihdoissa Janssonin ja Bandlerin rooleissa sen sijaan on tyypillisesti enemmän kipunointia, mikä kuuluu paitsi libreton tekstissä, myös musiikin voimallisemmissa aiheissa.

Kaikki kolme laulajaa paitsi lauloivat taidokkaasti, myös tulkitsivat näyttämötyöskentelyssään roolihahmojensa olemusta ja heidän omia kokemuksiaan kolmiodraaman osasina.

Osansa tähän on tietenkin myös Ville Saukkosella, jonka ohjauksessa kolmen laulajan välinen jännite säilyy ja tarina etenee vaivatta.

Näyttämökuvaa hallitsee suuri videokangas, johon heijastuu milloin kirjekuoria afäärien hoitamisen kuvastajina, milloin Janssonin siveltimenvetoja tämän maalatessa taidettaan.

Toimivaa kyllä, vaikka totta kai huomio kiinnittyy tarkemmin lavalla oleviin fyysisiin lavasteisiin, kuten Klovharun rantakivikkoa kuvaaviin korokkeisiin tai alussa lavalle rojahtaviin valkoisiin kankaanpaloihin, jotka kuvastavat Janssonin toivetta päästä muumeistaan eteenpäin.

Libreton ruotsinnos Tove Djupsjöbacka. Kapellimestari Aliisa Neige Barrière. Ohjaus Ville Saukkonen, puku- ja lavastesuunnittelu Taina Relander, valosuunnittelu Tuittu Teivainen. Projisointien suunnittelu Nils Krogell. Rooleissa Elli Vallinoja, Ann-Marie Heino ja Maiju Vaahtoluoto. Tuotanto Suomalainen kamariooppera.

Tove Jansson (Elli Vallinoja, vas.) ja Vivica Bandler (Maiju Vaahtoluoto) Tove J -kamarioopperassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat