Arkistofilmeistä ja -kuvista koostettu dokumentti Billie Holidaysta ei kaunistele aihettaan

Vuonna 2019 valmistunut dokumentti Billie päihittää kirkkaasti laulaja Billie Holidaysta pari vuotta sitten valmistuneen fiktiivisen näytelmäelokuvan.

Billie Holiday esiintymässä Club Downbeatissa New Yorkissa vuonna 1947.

1.9. 2:00 | Päivitetty 1.9. 10:18

Toimittaja Linda Kuehl haastatteli vuosikausia Billie Holidayn ystäviä, kollegoita ja muita avainhenkilöitä kirjaa varten. Ääninauhoja kertyi satoja tunteja. Ne unohtuivat, kun Kuehl kuoli vuonna 1978, kunnes James Erskine teki niiden pohjalta dokumentin Billie (USA 2019).

Holiday (1915–1959) oli jo kuollut, kun Kuehl aloitti työnsä, mutta hän on äänessä muun muassa radiohaastattelussa ja tietysti musiikissaan. Arkistofilmeistä ja -kuvista koostettu dokumentti ei kaunistele aihettaan.

Siinä kerrotaan Holidayn teiniprostituutiosta, lesbosuhteista ja huumeiden käytöstä. Dokumentti ei silti haise sensaatiohakuiselta, sillä Erskine sitoo kaiken Yhdysvaltain rasismin rumaa taustaa vasten. Siihen osallistui muun muassa FBI.

Ihmiset kertovat Holidaysta ristiriitaisesti, mutta niin kertoisi kenen tahansa tuttavapiiri. Se pikemmin lisää kuin heikentää uskottavuutta. Pari vuotta myöhemmin valmistui Lee Danielsin näytelmäelokuva The United States vs. Billie Holiday, joka ei pärjää dokkarille alkuunkaan.

Billie, Teema klo 22.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat