Munch muuttaa on upea kulttuuridokumentti, joka tekee kunniaa eri ammattiryhmille

Edvard Munchin maalaukset pääsivät uuteen kotiin. Hienossa seurantadokumentissa nähdään, miten Oslon keskusta sai uuden upean kulttuurirakennuksen.

Taiteilija Edvard Munch testamenttasi kaikki teoksensa Oslon kaupungille vuonna 1944.

30.8. 2:00 | Päivitetty 30.8. 9:46

Edvard Munch on paitsi kotimaansa Norjan myös maailman tunnetuimpia ja ikonisimpia taidemaalareita. Tuskin kukaan on voinut välttyä näkemästä Huuto-maalausta.

Niinpä on ymmärrettävää, että Munch on saanut uuden suuren museon Oslon upeimmalle paikalle Bjørvikaan, vuonna 2008 valmistuneen oopperatalon viereen.

Munch kuoli 1944 ja testamenttasi tuhansia teoksia Oslon kaupungille. Vanha Tøyenin museo osoittautui lopulta kokoelmalle pieneksi ja vuonna 2004 kävi selväksi, ettei se ollut myöskään turvallinen, kun sekä Huuto että Madonna ryöstettiin.

Uuden museon rakentaminen oli pitkä prosessi, jota viime metreillä hankaloitti myös korona. Norjan yleisradioyhtiö NRK oli hereillä ja seurasi sitä alusta lähtien. Tuloksena on upea kulttuuridokumentti, joka tekee kunniaa eri ammattiryhmille, museon johdosta taitaviin konservaattoreihin ja muuton koordinaattoriin.

Espanjalaisen arkkitehtitoimiston Estudio Herrerosin suunnittelemassa rakennuksessa on ”kyljessä” korkea aukko, josta Munchin suurikokoisimmat maalaukset on saatu nostettua sisään. Dokumentissa muun muassa seurataan tätä jännittävää operaatiota.

Suomalaisittain jää murehtimaan, miksei Yle tuota näin korkealaatuisia kulttuurin seurantadokumentteja. Niiden luulisi olevan julkisen palvelun peruskauraa. Helsinkiläisenä taas tuntee silkkaa kateutta Oslon keskustanäkymästä ja rohkeasta arkkitehtuurista.

Munch muuttaa Fem klo 18.30 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat