Idris Elba taistelee leijonaa vastaan yksinkertaisessa, toimivassa jännärissä

Beast on pienimuotoinen luonto iskee takaisin -trilleri, ilahduttavakin tapaus elokuvateattereiden tämän päivän viihdetarjonnassa.

Idris Elban esittämän Naten safariajelusta tulee painajainen.

1.9. 12:40

Jännitys, kauhu

Beast. Ohjaus Baltasar Kormákur. 92 min. K16. ★★★

Newyorkilainen lääkäri Nate (Idris Elba) matkaa Etelä-Afrikan savannille kahden teinityttärensä Maren ja Norahin (Iyana Halley ja Leah Jeffries) kanssa. Siellä odottaa vanha ystävä Martin (Sharlto Copley), joka työskentelee luonnonsuojelualueen vartijana. Martin on niin kotonaan villieläinten parissa, että pystyy halailemaan tutun leijonalauman emoa kuin lemmikkiä.

Nelikon savanniretki muuttuu kuitenkin painajaiseksi, kun reitille osuu leijona, jonka koko pesueen salametsästäjät ovat tappaneet. Niinpä eläin kostaa raivokkaasti kaikille eteen sattuville ihmisille. Maasturi romuttuu, Martin haavoittuu eikä apua ole lähimaillakaan. Pystyykö Nate suojelemaan omaa laumaansa monisatakiloista saalistajaa vastaan?

Beastin juuret ovat Tappajahaissa ja sitä seuranneissa luonto iskee takaisin -kauhujännäreissä, joita tehtiin 1970-luvulla pilvin pimein. Niissä oli usein ekologinen näkökulma: eläimet nousivat ihmisiä vastaan, koska ihmiset olivat laittaneet ne ahtaalle ja tuhonneet luontoa. Myös Beastissa varsinaista pahuutta edustavat ihmiset, salametsästäjät.

Beast toimii. Se on pienimuotoinen, tiukka trilleri ilman ylimääräisiä rönsyjä. Kestokin on ilahduttavasti pidetty lyhyenä, puolitoistatuntisena. Tällaisia viihde-elokuvia tulee nykyään valkokankaille aika harvoin.

Islantilainen Baltasar Kormákur osaa pitää jännitystä erinomaisesti yllä. Klaustrofobiset kohtaukset, joissa päähenkilöt ovat pitkään loukussa auton sisällä, ovat taitavaa elokuvantekoa ja kameratyöskentelyä. Kuvaaja on 76-vuotias ranskalaisveteraani Philippe Rousselot.

Elba ja muut kolme päänäyttelijää – muita ihmisiä elokuvassa ei juuri näykään – ovat hyviä rooleissaan. Heidän tehtävänsä elokuvassa on lähinnä paeta paniikissa, mutta heistä on pienillä vedoilla osattu myös luoda aidonoloisia hahmoja.

Eläinpäähenkilö eli leijona on nykytyyliin luotu digitaalisesti. Hyvä vain, ettei aitoja villieläimiä kiusata pakottamalla niitä elokuvaesiintyjiksi, ja Beastin cgi-pedot näyttävät enimmäkseen aidoilta.

Tosin silloin kun eivät näytä, tunnelma heikkenee huomattavasti. Tulipalojen kaltaiset temput taas soisi tehtävän elokuvissa aidosti eikä kehnoilla digitaaliefekteillä. Heikkoina tehostehetkinä Beast näyttää halpikselta, mutta enimmäkseen onneksi hyvältä.

Ei liene juonipaljastus kertoa, että Elban esittämä Nate joutuu lopulta kaksintaisteluun leijonan kanssa: sehän näkyy jo julisteessa. Tämä on epäuskottavuudessaan Beastin huonoimpia kohtauksia ja elokuvan lopetus muutenkin hätäinen.

Käsikirjoitus Ryan Engle, tarina Jaime Primak Sullivan. Tuottajat Baltasar Kormákur, James Lopez ja Will Packer. Pääosissa Idris Elba, Iyana Halley, Leah Jeffries, Sharlto Copley.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat