Kuriton poika uhmaa isäänsä ja karkailee koulusta päästäkseen elokuviin: Viimeinen näytös on kuin rakkauskirje, joka ylistää elokuvan taikaa

Intialaispoika ihastuu elokuvien maailmaan Pan Nalinin omaan elämään pohjaavassa lämpimässä kasvukuvauksessa.

Samay (Bhavin Rabari) hullaantuu elokuvista.

1.9. 12:39

Draama

Viimeinen näytös. Ohjaus Pan Nalin. 111 min. K7. ★★★★

Käsikirjoittaja-ohjaaja Pan Nalin ystävystyi lapsuudessaan elokuvaprojektorin käyttäjän kanssa. Elokuvista hullaantunut lapsi teki sopimuksen miehen kanssa: hän antaisi tälle äitinsä laittamat lounaat, jos saisi katsoa leffoja ilmaiseksi. Omaelämäkerrallinen tarina on intialaisen Nalinin Viimeinen näytös -draaman ytimessä.

Yhdeksänvuotiaan Samayn (Bhavin Rabari) isä vie koko perheensä lähikaupunkiin elokuviin. Tapaus on poikkeuksellinen, sillä isä pitää elokuvabisnestä likaisena. Kaupungissa esitettävä uskonnollinen draama saa kuitenkin tehdä poikkeuksen.

Samayn elämässä poikkeuksesta tulee sääntö. Kuriton poika karkailee koulusta elokuviin ja tekee diilin koneenkäyttäjän (Bhavesh Shrimali) kanssa. Hän saa katsoa romantiikkaa, agenttiseikkailuja, komediaa – mitä vain valkokankaalle heijastetaan.

Haastatteluissa Nalin on antanut ymmärtää kärsineensä puolentoista vuoden ajan nälkää lounasaikaan. Sen verran kesti, ennen kuin projektionisti jakoi ruoasta mitään pojan kanssa.

Ehkä tuo muisto on saanut elokuvantekijän kuvaamaan äidin (Richa Meena) laittamaa ruokaa erityisellä rakkaudella. Se näyttää niin huolella laitetulta ja herkulliselta, että katsoja varmasti ymmärtää, millaisen hinnan poika pakkomielteestään maksaa.

Samay tosin maksaa harrastuksestaan myös toisella tapaa. Kun hän palaa junalla kotikyläänsä, isä (Dipen Raval) on kepin kanssa asemalla vastassa.

Draaman kuvaama perhe kuuluu bramiini-kastiin, arvostettuun oppineiden ja intellektuellien joukkoon. Isä on kuitenkin menettänyt omaisuutensa ja tienaa elantonsa myymällä teetä kylässä pysähtyvien junien matkustajille.

Samay auttaa isäänsä, mutta ei aio jatkaa tämän jalanjäljissä. Hän haluaa tehdä elokuvia. Pojalla onkin tarinankerronnan lahja: hän sepittää tovereilleen seikkailuja tulitikkurasioiden kansikuvista ja vohkii elokuvateatterin konehuoneesta filmipätkiä kokeiluihinsa.

Nalin loihtii lukuisia hurmaavia kohtauksia, joista useimmat liittyvät juuri elokuvan taikaan tai yhteisöllisyyteen. Samay innostaa paikallisen poikajoukon mukaan leffaintoiluunsa ja väsäämään tee-se-itse-sovelluksia elokuvien esittämistä varten.

Luokka-, kasti- ja kielikysymykset tuovat lähinnä pikanttia maustetta elokuvaan, jossa maisemat ovat lumoavia, valo kaunista ja todellisuus aina alisteinen tarinalle.

Pan Nalin on itseoppinut elokuvantekijä, jonka rakkaudesta lajiin on versonnut monenlaisia teoksia. Hänen ensimmäinen pitkä fiktioelokuvansa, romanttinen draama Samsara (2001), sai kansainvälistäkin huomiota, ja hänen Angry Indian Goddesses -komediansa (2015) sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla.

Viimeinen näytös todistaa, että kuten elokuvan lapsi Samay, myös Pan Nalin hurmioituu elokuvista edelleen. Hän viittaa draamassaan lukuisiin tunnettuihin ohjaajiin – Satyajit Raystä Francis Ford Coppolaan – mutta Viimeisen näytöksen yhteydessä on kirjoitettu ylivoimaisesti eniten Giuseppe Tornatoresta. Nalinin elokuva muistuttaa italialaisohjaajan hittiä Cinema Paradiso (1988), joka myös kertoo lämpimin sävyin pienen pojan ja koneenkäyttäjän bondaamisesta filmiteosten äärellä.

Molempia elokuvia leimaa pehmeä nostalgia niin lapsuutta kuin elokuvan menneisyyttä kohtaan. Pan Nalin on romantikko, jolle Netflixin äärellä istuminen ei tarjoa samaa hurmosta kuin jaettu kokemus sekä valon ja varjon tanssi.

Viimeinen näytös on kuin rakkauskirje, joka hetkittäin karkaa sentimentaaliseksi puolustuspuheeksi. Vaikka eipä mielikuvituksen ja elokuvan ylistykselle tee mieli väittää vastaankaan, etenkään kun se on toteutettu niin taidokkaasti.

Käsikirjoitus Pan Nalin. Tuottajat Marc Duale, Dheer Momaya, Pan Nalin. Pääosissa Bhavin Rabari, Bhavesh Shrimali, Dipen Raval, Richa Meena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat