Vantaan Koivupään viimeisessä koti­konsertissa koettiin jälleen jazzin ihme: Näin soi improvisaatio flyygelille, harmonikalle ja ukkosen­jyrinälle

Samalla kertaa tuntui päättyvän sekä kesä että kokonainen aikakausi, kirjoittaa Katri Kallionpää.

30.8. 15:49

Näin se taas tapahtui: jazzin ihme.

Ranskalainen ja suomalainen muusikko tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa sunnuntaina Vantaan Koivupäässä. Muutaman tunnin päästä he soittivat pienelle kuulijakunnalle kappaleen, jota ei oltu kuultu koskaan aiemmin, eikä kuulla koskaan uudelleen. Ja miten kaunis se olikaan! Me kuulijat hämmästyimme ja niin taisivat hämmästyä myös soittajat.

Pianisti Andy Emler ja harmonikansoittaja Veli Kujala improvisoivat Koivupään viimeisessä kotikonsertissa.

Ranskalainen pianisti Andy Emler (s. 1958) ja suomalainen harmonikansoittaja Veli Kujala (s. 1976) ) esiintyivät Esko ja Seija Innasen kotona. Tunnelma oli haikea: Kyseessä oli viimeinen Koivupään viimeinen kotikonsertti.

Sunnuntai-iltana myös sää muuttui. Samalla kertaa tuntui päättyvän sekä kesä että kokonainen aikakausi.

Vuodesta 2015 Esko ja Seija Innanen ovat tarjonneet omakotitalossaan majapaikan lukuisille Suomen-kiertueella oleville kansainväliselle muusikolle.

Monet heistä ovat myös esiintyneet pienelle kuulijakunnalle. Vuosien varrella kotikonsertteja on järjestetty ainakin 35, joista monet on tuottanut Charles Gilin Vapaat äänet -agentuuri.

Olen itsekin tutustunut tässä talossa moniin kansainvälisiin muusikoihin.

Mieleenpainuvin konsertti oli ehkä syksyllä 2020, kun yleisö istui koronarajoitusten takia pihalla ja karanteenissa olleet muusikot Émile Parisien ja Roberto Negro soittivat sisällä avoimien ikkunoiden ääressä.

”Varsinkin koronarajoitusten aikana tämän kaltainen mahdollisuus kotimajoitukseen on ollut elintärkeä”, Gil kertoo.

Vapaat äänet -agentuuri on tuonut eurooppalaista laatujazzia Suomeen parinkymmenen vuoden ajan.

Gilin mukaan muusikot nauttivat myös rennoista ja intiimeistä kotikonserteista, joissa pieni yleisö on aivan lähellä. ”Sellaiset tilaisuudet eivät stressaa”, Gil sanoo.

Nyt Innasilla on kuitenkin edessään muutto pienempään asuntoon Nurmijärvelle.

”Täällä on kahdelle ihmiselle kerta kaikkiaan liikaa tilaa”, Esko Innanen perustelee.

Andy Emler kertoi mielisäveltäjästään Maurice Ravelista.

Juuri nyt ei kuitenkaan surra sitä, sillä Andy Emler istuu flyygelin ääressä ja jutustelee mielisäveltäjästään Maurice Ravelista (1875–1937)

Hän kuvittelee pianon ääressä, miten Ravel etsi teemaa kuuluisimpaan sävellykseensä Boléroon, josta Ravelin itsensä kerrotaan sanoneen, että kappaleessa ei valitettavasti ole yhtään musiikkia. Me olemme vahvasti eri mieltä: Ravelhan oli aikaansa edellä.

Sen kuulee, kun Emler soittaa Ravelin kappaleen, jonka tämä sävelsi merimatkaltaan Yhdysvaltoihin. Emler improvisoi Ravelin impressionismin lomaan omia jazzimprovisaatioitaan. Kuin hengenheimolaiset keskustelisivat.

Ravel pääsi jazzin makuun Yhdysvalloissa, jossa hän tutustui säveltäjä George Gershwiniin (1898–1937), joka kuulemma pyysi Ravelia opettajakseen. Hintaa pohtiessaan Ravel kysyi, paljonko Gershwin tienasi, – tämä oli jo silloin julkaissut hittinsä Summertimen. Vastauksen kuultuaan Ravel totesi, että Gershwinin pitäisi opettaa häntä.

Veli Kujala soitti Emlerin kanssa ensimmäistä kertaa.

Kun Emler ja Kujala asettuvat soittamaan yhdessä, ulkona jyrähtää ukkonen.

Heidän kappalettaan voisikin kutsua improvisaatioksi pianolle, harmonikalle ja ukkosenjyrinälle.

Se alkaa pahanenteisellä, kaoottisella sekoilulla, jota jyrähdykset ja äkillinen rankkasade säestävät. Vähitellen kaaoksesta alkaa erottua melodioita, joita flyygeli ja harmonikka kehittelevät vuorotellen. Lopulta kappale hiipuu seesteiseen melankoliaan.

Ilma on muuttunut viileäksi. Sade jatkuu. Kesä on lopussa.

Charles Gil sekä Seija ja Esko Innanen.

Ti 30.8. Andy Emler Joensuussa Konservatorion uudessa salissa klo 19.

Ke 31.8. Andy Emler Savonlinnan Kulttuurikellarissa klo 19.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki blogipostaukset täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat