Koskettava elokuvallinen dokumentti imaisee katsojan koulukiusaamisesta kertovan esityksen todellisuuteen

Harvoin koulukiusaamista on käsitelty näin kehollisista ja yhteisöllisistä lähtökohdista, kun Mua kuuluukin lyödä -dokumentissa.

Marla van Kessel, Jade Hellstén ja Eino Lehtinen nähdään Mua kuuluukin lyödä -dokumenttielokuvassa, joka tekee näkyväksi koulukiusaamisen jälkiä tanssin ja kirjallisuuden keinoin.

1.9. 2:00 | Päivitetty 1.9. 10:20

”Mielettömyydenkin taustalla haluaa nähdä syyn, koska mielettömyys olisi vielä pelottavampaa. Joten päätin, että minä olen se syy. Että minua kuuluukin lyödä.”

Näin osuvasti kuvaa Antti Röngän kiitetty esikoisteos Jalat ilmassa (2019) koulukiusatun mielen sisäiseksi totuudeksi asettuvaa logiikkaa.

Katkelmia Röngän teoksesta kuullaan Thomas Freundlichin ja Valtteri Raekallion elokuvallisessa dokumentissa Mua kuuluukin lyödä. Se kuvaa Röngän kirjaan pohjautuvan tanssiteatteri Raekallio Corp:in ja Suomen Kansallisteatterin yhteistuotannon Elämän koulun valmistumista vuosina 2020–2022.

Nykytanssia, teatteria, konserttia ja kuunnelmaa yhdistelevä teos käsitteli koulukiusaamisen jälkiä. Elämän koulun ensi-ilta oli viime keväänä Kaisaniemen ala-asteella ja siinä esiintyi kahden ammattitanssijan, Mirva Mäkisen ja Eero Vesterisen, lisäksi opiskelijoita Kallion ilmaisutaidon lukiosta ja Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta.

Aihe ei voisi olla tärkeämpi, THL:n kyselyn mukaan noin joka kahdeskymmenes oppilas kokee koulukiusaamista viikoittain, erityisesti tytöt kokevat kiusaamisen lisääntyneen.

Raekallio kertoo lapsen häpeän kokemuksen olleen hänelle lähtökohtana teoksessa, myös kirjailija Rönkä tavataan dokumentissa. Dokumentista ei kuitenkaan muodostu taiteilija Raekallion prosessin kuvausta, vaan itseoikeutetusti Elämän koulun nuoret esiintyjät pääsevät ääneen. He kertovat koskettavasti ja rehellisesti aiheen herättämistä tunteista ja muistoista sekä kohtaamisista teoksen katsojien kanssa. Selvästi mitkään Kiva koulut eivät ole nuoriin tehneet vaikutusta.

Kaksiosaisen Elämän koulu -esityksen ensimmäisessä osassa tanssitaan Igor Stravinskyn Kevätuhrin tahtiin, kun yhteisö valitsee uhrilampaansa koulun naulakoilla. Harvoin koulukiusaamista on käsitelty näin kehollisista ja yhteisöllisistä lähtökohdista. Nämä ovat muistoja, joita yllättävän moni kantaa sisällään aikuisuuteen.

Dokumentti onnistuu päästämään katsojan imeytymään myös esityksen todellisuuteen. Koulun pimeillä käytävillä puikkelehtiva kamera luo intiimin pahaenteisen tunnelman.

Mua kuuluukin lyödä, Yle Teema klo 21.00 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat