Päivi Raiviolla on ratkaisu Helsingin tuulen­pieksämiin aukioihin, joihin kukaan ei halua pysähtyä: Mikä tahansa aukio voi muuttua viihtyisäksi

Leikkisä kaupunki olisi kaikille hauskempi paikka, sanoo Helsinki Design Awardilla palkittu Päivi Raivio. HS vinkkaa myös Design Weekin tapahtumia.

Muotoilija Päivi Raivion mukaan aukio kuin aukio voi muuttua viihtyisäksi, kun lisätään vehreyttä ja istumapaikkoja.

1.9. 10:33

Helsinkiläisessä kaupunkitilakeskustelussa usein kysytään, miksi rakennetaan aukioita, joilla räntäsade vihmoo vaakasuorassa eikä kukaan edes kesäaikaan pysähdy viihtymään. Pohditaan myös, miksi nuorille ei ole hengailupaikkoja, tai vanhuksillekaan. Tai miksi päiväkotien pihoilla ei ole vehreyttä ja varjoa?

Näitä asioita – muiden muassa – ratkoo Päivi Raivio, joka palkittiin torstaina Helsinki Design Award -palkinnolla. Se on Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin yhteinen tunnustuspalkinto kaupunkia paremmaksi muuttaneelle muotoilijalle.

Päivi Raivio

Raivio on erikoistunut niin sanottuun placemaking-metodiin, jossa kaupunkitilaa kehitetään nopeammin, kevyemmin ja kokeilevammin kuin mitä perinteisessä kaupunkisuunnittelussa on ollut tapana. Erityisesti häntä kiinnostaa lasten ja nuorten kaupunkikokemus. Millaisia paikkoja on tarjolla leikkiin ja oleskeluun?

”Luin että Sibeliuksen puiston leikkipaikan perusparannus viivästyy”, Raivio kertoo. Leikkipaikka uusitaan vuonna 2030 ja oleskelualueet kaiketi vasta sen jälkeen. Näitä odotellessa voisi vaikka miettiä yhdessä ympäröivien yhteisöjen kanssa, mitä leikki voisi puistossa olla ja millä väliaikaisilla ratkaisuilla voisi päästä leikkimään jo ensi kesänä.

Esimerkiksi Meri-Rastilassa tyhjälle aukiolle tuotiin kokeiluksi isoja kiviä ja istuinalustoja, ja lapset hyppivät ja leikkivät niillä, Raivio kertoo. Sellaisia elementtejä voisi siis sijoittaa aukiolle myös pysyvästi.

Kesäkuussa Raivio näki matkalla Helsingborgiin hienoja ja lasten ideoimia teemaleikkipuistoja. Ne olivat vehreitä, eikä niitä ollut aidattu eroon muusta kaupungista. ”Leikki sulautui muuhun kaupunkiin, ja kuka tahansa on tervetullut nauttimaan siitä ympäristöstä.”

Parkly on tuonut vehreyttä myös Kalasatamaan.

Yhdessä kaupunkilaisten kanssa Raivio on kehittänyt esimerkiksi pop-up-puistoja ja vehreämpiä päiväkotipihoja. Vuosaaressa Raivio on auttanut esimerkiksi luomaan Vuotalon kylkeen pienen taskupuiston. Tänä kesänä Raivio on ollut tekemässä Malmilla kaupunkitilakokeiluja, jotka ovat elävöittäneet Ylä-Malmin toria, mutta joista saadut kokemukset myös vaikuttavat Ylä-Malmin torin peruskorjaukseen, jonka on määrä alkaa muutaman vuoden kuluttua.

”Pyrimme siihen, että väliaikaisista projekteista syntyy uusia ideoita ja tietoa, ja että ne puskevat kaupunkilaisia ja suunnittelijoita ajattelemaan laajemmin sitä, mitä eri paikoissa voisi olla.”

Kokemukset turuilta ja toreilta saivat Raivion ja hänen yhtiökumppaninsa Daniel Bumannin kehittämään oman tuotteen, Parkly-nimiset moduulikalusteet, jotta paikkojen väliaikainen elävöittäminen olisi helpompaa. Parkly-kalusteilla voi luoda istuskelupaikkoja ja vehreyttä niille tuulenpieksämille aukioillekin ilman sen kummempia maanrakennustöitä. Kiertotalouden periaattein suunnitellut moduulit ovat kuin yhdistelmä Ikeaa ja legoja: helposti yhdisteltävissä ja koottavissa, Raivio kuvailee.

Parkly-kalusteita on nähty jo Hollannissa, ja Sveitsistä on löytynyt kumppani, jonka kanssa Raivion yritys vie Parklyä eteenpäin.

Kaupunkitilan käyttämisen suhteen Raivio kokee, että Helsingissä on paljon enemmän potentiaalia kuin mitä tällä hetkellä hyödynnetään.

”Ylipäänsä haluaisin, että leikkisyys voisi olla kaupunkia läpileikkaava teema, ja että se voisi toteutua monipuolisemmin kuin perinteisinä standardisoituina leikkipuistoina. Leikkisä kaupunki on kaikille kaupunkilaisille hauskempi paikka.”

Fakta

Helsinki Design Week on täynnä tapahtumia

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali alkaa torstaina ja kestää 11. syyskuuta saakka. Korona-aikana moni tuttu tapahtuma oli tauolla tai tavallista pienempi. Nyt pääsee taas kurkistamaan muotoilijoiden studioille, suurlähetystöihin kuuntelemaan muotoilukeskusteluita ja Kaapelitehtaalle hamstraamaan designlöytöjä.

Tässä neljä poimintaa festivaalin ohjelmasta:

1. Keskusteluita yöstä ja luovuudesta

Kaksipäiväinen Pieces of hope -tapahtuma yhdistää näyttelyn, keskusteluja ja livemusiikkia. Teemaksi on nimetty kutkuttavasti ”mieli, luovuus ja yö”, minkä takia kai tapahtumapaikkakin on helsinkiläinen Kaiku-klubi. Perjantain paneelikeskustelussa aiheesta keskustelevat Post Barin Joni Stanley, klubi-interiöörejäkin tehnyt sisustusarkkitehti Joanna Laajisto, graafikko Leo Karhunen sekä Helsingin kaupungin entinen yöluotsi Salla Vallius, joka on sanonut yön antavan ihmiselle mahdollisuuden toteuttaa itseään aivan eri tavalla kuin päivä.

8.–9.9. Kaiku (Kaikukatu 4). Vapaa pääsy pe klo 21 saakka.

2. Lasten design-viikko

Lapsille HDW tarjoaa avoimen työpajan, jossa muotoillaan tulevaisuuden kaupunkia: millainen on lapsille ja nuorille aidosti avoin ydinkeskusta? Lasten Pecha Kucha -tapahtumassa koululaiset kertovat Oodissa mikä juuri nyt inspiroi, ja Lumikuningatar-elokuvan pukuleikkinäytökseen saa tulla fantasiahahmoksi pukeutuneena.

1.–11.9. eri paikoissa. helsinkidesignweek.com

3. Henkisyyttä ja designiä leipomossa

Sense of Spirituality -tapahtuma Lapinlahden sairaala-alueen leipomossa ottaa aiheekseen tunteen, intuition ja henkisyyden muotoilussa. Kattauksesta löytyy järjestäjien mukaan muun muassa jumalaista leipää ja kaksi kalaa, tuulikelloja, pyhää geometriaa, maadoittavia sormuksia, värähtelytaajuutta nostava ääniesitys sekä ajattomuuteen vievä meditaatio.

1.–4.9. Venetsia-talossa (Lapinlahdenpolku 8 D), to klo 16–19, pe–su 12–19. Vapaa pääsy.

4. Design Market

Suosittu muotoilun varastomyyntitapahtuma järjestettiin korona-aikaan vain verkossa, mutta nyt se palaa myös Kaapelitehtaalle. Myynnissä on muotoilijoiden studioilta siivottuja edelliskauden tuotteita, prototyyppejä ja kakkoslaatua. Arkkitehtuurikoulu Arkin työpajat tarjoavat tekemistä lapsille.

Kaapeliaukio 3, 3.–4.9. klo 11–18. Vapaa pääsy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat