Outi Rossi kuvaa dokumentissaan säväyttävästi vapaamielisten venäläisten mielenmaiseman muutosta viime vuosien aikana

Dramaturgi Outi Rossi tallensi radiodokumenttiinsa mielenmaiseman muutoksen itänaapurissa. Teoksen tajunnanvirtaisuus ja hienot äänimaisemat antavat kuuntelijan ajatuksillekin tilaa virrata.

Ennen Ukrainan sotaa Pohjois-Venäjällä järjestetyssä ”taidelaboratoriossa” joukko taiteilijoita ja ajattelijoita kokoontui syrjäiseen mökkiin tekemään taidetta ja pohtimaan yhteiskuntaa. Outi Rossi tallensi keskusteluita.

5.9. 2:00 | Päivitetty 5.9. 12:18

On vaikea olla venäläinen, joka kannattaa demokratiaa.”

Dramaturgi Outi Rossi kuvaa säväyttävästi vapaamielisten venäläisten mielenmaiseman muutosta viime vuosien aikana.

Rossi vieraili mikrofoneineen ennen Ukrainan sotaa Pohjois-Venäjällä järjestetyssä ”taidelaboratoriossa”, jossa joukko taiteilijoita ja ajattelijoita kokoontui syrjäiseen mökkiin tekemään taidetta ja pohtimaan yhteiskuntaa.

Keskusteluissa kuuluivat kaikki itänaapurin lähimenneisyyden suuret kysymykset: Neuvostoliiton varjot, muisto niiden jälkeisestä optimismista ja ilmapiirin uusi kiristyminen.

Sitten alkaa sota. Taideyhteisö hajaantuu, osa ulkomaille. Monet heistä tuntevat ahdistuksen suorastaan fyysisenä tunteena. He surevat paitsi kotimaansa kohtaloa, myös kansainvälisten yhteyksien katkeamista ja sitä stigmaa, jonka Putinin politiikka on ulkomaalaisten silmissä lyönyt kaikkiin venäläisiin, myös niihin jotka ajattelevat toisin.

Radiodokumentti ja -feature ovat lähellä toisiaan olevia radiotaiteen muotoja, joiden raja on häilyvä. Ylessä radiodokumentteja tuottaa Dokumenttiryhmä ja -featureita Radiogalleria. Tällä kertaa Radiogalleria lipsahtaa dokumentin puolelle ja hyvä niin, sillä tällaista dokumentarismia Dokumenttiryhmä ei ole viime aikoina tehnyt.

Teoksen tajunnanvirtaisuus ja hienot äänimaisemat antavat kuuntelijan ajatuksillekin tilaa virrata.

Kahden maailman kirjeet, Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat