Dokumenttisarja: Suomen ja Natsi-Saksan välisen liiton pohjatyö tehtiin jo vuoden 1918 sisällissodassa

Ylen pätevä ja suorapuheinen dokumenttisarja Suomen suhteesta Natsi-Saksaan perkaa tilannetta, jossa Suomi oli ennen toista maailmansotaa ja sen aikana.

Saksasta tuli Suomelle tärkeä kumppani 1918, kun Saksa lähetti sotilaita tukemaan Mannerheimin johtamia valkoisia sisällissodassa. Kesäkuussa 1941 Suomi hyökkäsi yhdessä Saksan kanssa Neuvostoliittoon.

5.9. 2:00 | Päivitetty 5.9. 12:19

Ylen neliosainen dokumenttisarja Natsi-Saksa ja Suomi esitetään erityisen mielenkiintoiseen aikaan. Pääpiirteissään vuosiin 1933–1944 syventyvä sarja perkaa tilannetta, jossa Suomi oli ennen toista maailmansotaa ja sen aikana, siis nappulana suurvaltojen johtamassa pelissä. Oli valittava puolensa. Kuulostaako tutulta?

Tuolloin oli valittava ”ruton ja koleran väliltä”, asian muotoilee entinen puolustusministeri Jussi Niinistö: hieroako sopua Neuvostoliiton kanssa vai hypätäkö voimaa uhkuvan Natsi-Saksan kelkkaan? Suomi valitsi jälkimmäisen.

Valinta ei ollut tietenkään helppo, mutta Kai Bymanin ja Hannu Sokalan toimittama sarja ei sorru jälkiviisasteluun. Sen se joka tapauksessa tuo jämäkästi esiin, ettei tehtyjen päätösten kaikkia seurauksia ole ollut aina kanttia myöntää.

Viime viikolla televisiossa nähdyssä avausosassa tuotiin esiin, kuinka Saksa antoi ymmärtää Suomen olevan sille aivan erityinen liittolainen, suorastaan Hitlerin rakkauden kohde. Tänään nähtävässä kakkososassa mennään tarkemmin siihen, miten ja miksi Suomen ja Saksan välinen liitto oikeastaan solmittiin.

Eniten äänessä ovat asiantuntijoista historioitsijat Markku Jokisipilä ja Oula Silvennoinen sekä valtiotieteen tohtori, eversti evp. Pekka Visuri. Kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme esittää näkökulmia vähän kuin boksin ulkopuolelta.

Suomen ja Saksan yhteistyö syveni jo ennen toisen maailmansodan tapahtumia. Vuoden 1918 sisällissodassa Saksa antoi merkittävää tukea valkoisille, ja siteet säilyivät vahvoina myöhemminkin. Yhteiskunnallinen, akateeminen ja sotilaallinen eliitti sekä tietyt taiteilijapiirit olivat mielellään kallellaan Saksaan. Opportunismikin nosti päätään. Toisaalta Hitlerin voitokkuus pakotti viennistä riippuvaisen Suomen lähentymään entisestään Saksan kanssa.

Suomalaisten veljeily natsien kanssa on meilläkin tunnustettu jo vuosien ajan, mutta edelleen aiheen käsittelyssä törmää tiettyyn parhain päin selittämisen makuun. Suorapuheinen sarja tekee selittelystä turhaa lyömällä faktaa tiskiin.

Dokumenttisarjan viimeisessä osassa ex-ministeri Niinistö sanoo uskovansa, että kaikki likapyykki natsi-Saksan kanssa veljeilystä on nyt pesty. Noinkohan?

Koko sarja on katseltavissa Areenassa.

Natsi-Saksa ja Suomi: Pienempi paha, TV1 klo 20.00 ja Yle Areena.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat