Spede-elokuvan pääroolin sai Riku Nieminen

Pertti ”Spede” Pasasen ja kumppaneiden vaiheista kertovaa elokuvaa kuvataan Suomessa ja Liettuassa. Ensi-iltansa se saa syksyllä 2023.

Riku Nieminen Spedenä (vas.), Mikko Töyssy Simo Salmisena sekä Joonas Nordman Ere Kokkosen roolissa.

2.9. 10:26 | Päivitetty 2.9. 10:58

Spede-elokuvan kuvaukset ovat alkaneet tällä viikolla ja pääroolissa nähdään Riku Nieminen. Vesa-Matti Loirina nähdään Aku Sipola, Simo Salmisena Mikko Töyssy ja Ere Kokkosena Joonas Nordman. Speden vaimoa Pirjo Pasasta näyttelee Minka Kuustonen. Lisää näyttelijöitä julkaistaan myöhemmin.

Elokuva keskittyy Speden ja kumppaneiden vaiheisiin 1960-luvun lopulta Uuno Turhapuro -elokuvan läpimurtoon 1970-luvun alkupuolella. Elokuvassa tullaan näkemään muun muassa Uuno-hahmon syntytarina.

Nieminen kertoo tiedotteessa tutustuneensa roolia varten Speden varhaisempaan tuotantoon ja tutkineensa videoiden kautta Pasasen elekieltä. ”Roolin tarjoamisen aikaan Spedestä oli juuri tullut julkisuudessa esiin synkkiä puolia, joten otin kompleksisen roolin vastaan mielenkiinnolla ja haasteena”, Nieminen kertoo.

Lenita Airisto kertoi keväällä ilmestyneessä muistelmakirjassa, että Pasanen yritti raiskata hänet vuonna 1991.

Lue lisää: Lenita Airisto sanoo tuoreessa muistelma­teoksessa, että Spede Pasanen yritti raiskata hänet vuonna 1991

Sen jälkeen kirjailija ja kuvataiteilija Katariina Souri kertoi Facebook-päivityksessään, että vuonna 1989 tai 1990 Pasanen oli pyytänyt hänet kotiinsa neuvottelemaan tv-juontotehtävästä ja tapaamisen aikana Pasanen oli alkanut ahdistella Souria, joka joutui pakenemaan paikalta.

Lue lisää: Spede-elokuvaa valmisteleva Mike Pohjola: ”Tieto raiskaus­yrityksestä ei tullut yllätyksenä”

”Spede-elokuva pureutuu vahvasti Spede Pasasen merkitykseen kotimaiselle viihteelle ja hänen tuottamiensa elokuviensa ryhmädynamiikkaan. Emme säästele huumoria, mutta emme silottele myöskään ryppyjä. Elokuva on samalla kunnianosoitus kaikkia elokuvassa esiintyviä edesmenneitä viihteen mestareita kohtaan", sanoo tuottaja Marko Talli tiedotteessa.

Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen Spede, nimittäin (2017) ja Uuno on numero yksi – Turhapuron koko tarina (2021) -elämäkertoihin.

Elokuvan ohjaa Aleksi Delikouras ja käsikirjoittaa Antti Heikkinen. Spede-elokuvan tuottavat Yellow Film & TV:lle Olli Haikka ja Marko Talli. Elokuvan levittää Nordisk Film. MTV3 ja C More ovat hankkineet elokuvan televisio- ja streaming-oikeudet.

Elokuvaa kuvataan Suomessa ja Liettuassa ja se saapuu teattereihin syksyllä 2023.

Myös Mike Pohjola on valmistellut Spede-aiheista elokuvakäsikirjoitusta jo vuodesta 2017. Hän kertoi maaliskuussa kirjoittaneensa käsikirjoituksen jo valmiiksi, mutta kirjoittavansa sen uusiksi esiin tulleiden paljastusten vuoksi.

Syksyllä 2021 julkisuudessa kerrottiin, että Pohjola oli tarjonnut käsikirjoitustaan myös Yellow Film & TV:lle, joka ei sitä ottanut, vaan yhtiö ilmoitti aloittavansa oman Spede-aiheisen elokuvan valmistelut.

Lue lisää: Pertti Pasasesta suunnitteilla elämäkerta­elokuva, keskittyy tekijöiden mukaan Speden ”innovatiivisimpaan kauteen”

Oikaisu 2.9. klo 10.56: Artikkelissa kirjoitettiin virheellisesti, että Lenita Airisto olisi kertonut Spede Pasasen yrittäneen raiskata hänet vuonna 1990. Oikea vuosiluku on 1991.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat