Jukka Kuoppamäen elämäkerrasta löytyi plagiointia – aiemman elämäkerran toimittaja sai vaatimuksensa läpi

Juha Rantala löysi Ari Mennanderin ja Kaisa Rautasen Jukka Kuoppamäki -elämäkerrasta paljon tuttua tekstiä.

Elämän mittainen laulu on Jukka Kuoppamäki -elämäkerroista uusin, ja sen tuleviin painoksiin tehdään korjauksia plagiaattisyytösten johdosta.

2.9. 13:14

Jukka Kuoppamäestä Sinne ja takaisin -elämäkerran (Basam Books 2014) toimittanut Juha Rantala on löytänyt uudesta Jukka Kuoppamäki – Elämän mittainen laulu -elämäkerrasta plagiointia. Kirjan ovat Docendolle tehneet Ari Mennander ja Kaisa Rautanen.

Asia on nyt sovittu Docendo-kustantamon kanssa.

”Tietyt tekijänoikeudelliset vaatimukset annoin kirjailijalle ja kustantajalle, ja ne on sellaisenaan hyväksytty”, Rantala kertoo HS:lle.

”Uutta kirjaa ei vedetä pois, mutta seuraaviin painoksiin tulee isyysoikeuksien kunnioitukseen liittyviä tarkennuksia. Pidän tärkeänä, että Jukan työtä pidetään esillä ja että hänestä julkaistaan kirjoja”, Rantala sanoo.

Uuden kirjan alkusanoissa myönnetään, että aikaisemmat Kuoppamäki-elämäkerrat ovat toimineet uutuuden ”pohjana”.

Alkusanojen mukaan aikaisempien teosten pohjana olivat puolestaan ”Jukan itse käsin kirjoittamat käsikirjoitustekstit”, joita aikaisemmin tehtyjen elämäkertojen toimittajat ovat muokanneet.

Rantalan mukaan hänen kirjansa haastattelusitaatit perustuvat Kuoppamäen hänelle kirjoittamiin kirjeisiin, joita hän editoi ja tarkisti faktojen osalta. Muu osa kirjan tekstistä on täysin Rantalan kirjoittamaa, ja sitä on käytetty perin runsaasti uudessa elämäkerrassa asiaa lähteistämättä.

Kiinnostavasti uudessa kirjassa myös Rantalan omaa tekstiä oli sijoitettu Kuoppamäen sitaatteihin.

Ennen sopua Rantala julkaisi vertailevia otteita kirjoista ja syytöksen plagioinnista Facebookissa ja toimitti aineistoa myös HS:lle.

Tämän jälkeen asiat etenivät nopeasti, ja sopu syntyi perjantaina aamupäivällä.

”Olemme asian tutkineet ja asia on hyvässä yhteishengessä sovittu”, Docendon kustantaja Harri Simola sanoo.

Pidättekö tätä työtapaturmana ja vaikuttaako tämä Docendon käytäntöihin jatkossa?

”Aina on hyvä miettiä käytäntöjä tulevaisuutta silmällä pitäen. Tätä tapausta en tämän enempää kommentoi”, Simola vastaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat