Pave Maijasen muistoillassa vaalittiin svengiä ja harmoniaa, joskaan ei aina samanaikaisesti

Viime vuonna kuolleen laulajan tuotannosta oli kaivettu esiin myös vähemmän kuultuja helmiä.

Trumpetisti Jukka Eskola ja laulaja Kadi Vija esittivät Pave Maijasen musiikkia lauantaina Helsingin juhlaviikkojen Huvilassa.

4.9. 13:22

Pop

Kanssasi keskipenkillä – Pave Maijasen soittokirja. Helsingin juhlaviikot, Huvila.

Laulaja, muusikko ja lauluntekijä Pave Maijanen kuoli tammikuussa 2021. Hän soitti oman aikansa tärkeimmissä rockbändeissä, menestyi sooloartistina ja teki useita kotimaisen popin historiaan jääneitä hittejä. Vähemmilläkin ansioilla on Suomessa päässyt muistokonsertin aiheeksi.

Huvilan ohjelmistoon otetussa Kanssasi keskipenkillä -konsertissa Maijasen tuotantoa esitti vibrafonisti Arttu Takalon ja kitaristi Varre Vartiaisen johtama yhtye viiden laulusolistin kanssa.

Tehtävä ei ollut yksinkertainen, sillä Maijasen uralle mahtui monenlaista musiikkia popista ja rockista laulelmiin ja jazzballadeihin.

Takalo ja Vartiainen lähestyivät aihetta niin, että konsertin kummallakin puoliskolla aluksi kuultiin Maijasen tunnetuimpia hittejä instrumentaalijazziksi sovitettuna ja sen jälkeen kokonaisia kappaleita laulettuna.

Maijanen hallitsi kaikki rockbändin keskeiset soittimet, varsinkin bassokitaran, mutta eniten hänen palveluksiaan tarvittiin silloin, kun piti laulaa jotain puhtaasti.

Niinpä illan ensimmäiset sävelet kuultiinkin Maijaselta itseltään tallenteen välityksellä. Maijasen säestyksetön Lilja ruusu kirsikkapuu -tulkinta vuodelta 1984 on edelleen mykistävän hieno. Se antoi muiden tulkinnoille ehkä jopa kohtuuttoman kovan referenssin.

Solistivalikoimassa lauluäänellään loistivat ennen kaikkea Kadi Vija ja Yona, kun taas Anssi Kela, Tokela ja Paleface edustivat kukin omalla tavallaan Maijasen rockjuuria.

Samassa harrastejääkiekkojoukkuessa Paven kanssa pelannut Tokela toi eniten esiin bändisoittaja Maijasta ja hänen varhaista tuotantoaan.

Alun perin Albert Järvisen soololevyllä julkaistu Teenage Nervous Breakdown ja Rock’n’Roll Bandin I’m Gonna Roll olivat illan ainoat suoraviivaiset ja pelkistetyllä kitarakokoonpanolla soitetut rocknumerot. Tokelan komppikäsi liikkui rumpujen ja basson mukana jämäkästi svengaten samalla kun Lasse Sakara seikkaili Järvisen ja Dave Lindholmin vanhojen kitarasoolojen viitoittamalla tiellä.

Yona oli illan solisteista vaikuttavimpia.

Pave Maijanen vaali työssään harmoniaa ja svengiä ja niitä Huvilan keikallakin saatiin, ei tosin ihan koko ajan ja yhtä aikaa.

Nuorta kotimaista jazzsukupolvea edustava Kadi Vija ei ole ehkä suurelle yleisölle tuttu, mutta illan solisteista hän nousi kirkkaimmin esiin laulajana. Vijan versio Yhtenä yönä -kappaleesta oli myös yksittäisistä esityksistä vakuuttavin.

Paleface ei ole laulajana maan huippua, mutta hän korvasi puutteen riehakkaalla esiintymisellään, kun taas Anssi Kela näyttäytyi omilta keikoiltaan tuttuna kasarirockhahmona ja oli sellaisena vähän väärässä paikassa.

Suurimmat ja tunnetuimmat hitit eli Lähtisitkö, Pidä huolta ja Jano jäivät lopulta harvemmin kuultujen kappaleiden varjoon. Ota yö pois ja Hän tulee mun sänkyyn olivat virkistäviä valintoja ja muistutuksia Maijasen tuotannon monimuotoisuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat