BBC lahjoitti 1,6 miljoonaa prinsessa Dianan kuuluisan haastattelun tuloista hyvän­tekeväisyyteen

Syy BBC:n lahjoitukseen 25 vuotta Dianan kuoleman jälkeen on viime vuonna julkaistu raportti, jonka mukaan haastattelun tehnyt toimittaja oli syyllistynyt vilpillisiin keinoihin.

Arkistokuva prinsessa Dianasta vuodelta 1988.

2.9. 18:58

Britannian yleisradioyhtiö BBC ilmoitti perjantaina, että se on lahjoittanut hyväntekeväisyyteen 1,42 miljoonaa puntaa niistä kaupallisista tuloista, joita se sai edesmenneen prinsessa Dianan kuuluisasta haastattelusta. Lahjoitussumma vastaa 1,64 miljoonaa euroa.

Syy BBC:n lahjoitukseen 25 vuotta Dianan kuoleman jälkeen on viime vuoden toukokuussa julkaistu raportti, joka totesi haastattelun tehneen toimittajan Martin Bashirin käyttäneen vilpillisiä keinoja.

Prinsessa Dianan kohua herättänyt haastattelu nähtiin vuonna 1995 BBC:n Panorama-ohjelmassa, ja sitä katsoi uutistoimisto AFP:n mukaan Britanniassa lähes 23 miljoonaa ihmistä. Haastattelussa Diana kertoi yksityiskohtia kuninkaallisen perheen sisäisistä jännitteistä ja tuolloin jo kariutuneesta avioliitostaan kruununprinssi Charlesiin.

Haastattelu oli poikkeuksellinen, sillä kukaan kuninkaalliseen perheeseen yhä kuuluva henkilö ei ollut aiemmin kertonut elämästään tai suhteistaan muihin kuninkaallisiin yhtä avoimesti kuin Diana, johon kohdistui jo muutenkin poikkeuksellista julkista huomiota. Haastattelun on kuvattu tuhonneen kuvan onnellisesta, toisistaan välittävästä ja yhtenäisestä kuninkaallisesta perheestä.

Haastattelu muistetaan erityisesti Dianan kommentista, jonka mukaan hänen ja Charlesin avioliitossa oli kolme ihmistä: hän, Charles ja Camilla Parker-Bowles, joka on Charlesin nykyinen puoliso. Lisäksi Diana myönsi, että hänellä itsellään oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde.

Viime vuonna julkaistun raportin mukaan Bashir muun muassa teetti väärennettyjä tiliotteita ja näytti niitä Dianan veljelle saadakseen Dianan haastateltavaksi. Lisäksi Bashirin on sanottu levittäneen valheellisia tietoja kuninkaallisen perheen jäsenistä ja muusta Dianan lähipiiristä ansaitakseen Dianan luottamuksen.

Tämän vuoden heinäkuussa BBC määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia Dianan ja Charlesin lasten prinssi Williamin ja prinssi Harryn entiselle lastenhoitajalle. Lastenhoitajasta oli levitetty perättömiä väitteitä, joiden mukaan hänellä muun muassa olisi ollut suhde Charlesiin.

Bashirin toiminnan on kerrottu vahvistaneen Dianan tunnetta siitä, ettei hän voinut luottaa ympärillään oleviin ihmisiin. Dianan pojan prinssi William mukaan haastattelu aiheutti hänen äidilleen vainoharhaisuutta ja pelkoa.

Diana kuoli auto-onnettomuudessa paetessaan paparazzeja Pariisissa vuonna 1997.

Dianan haastattelu nosti vuonna 1995 vielä verrattain tuntemattoman Bashirin maailmanmaineeseen ja toi BBC:lle useita palkintoja. Bashir on sittemmin tehnyt merkittävän uran yhdysvaltalaisilla televisiokanavilla. AFP:n mukaan hän on kertonut katuvansa toimintaansa Dianan haastattelussa.

Viime vuonna julkaistu raportti syytti myös BBC:tä merkittävistä virheistä. Vaikka Dianan haastattelun taustat herättivät kysymyksiä jo aikanaan, raportin mukaan BBC peitteli sitä, millä keinoin Bashir oli saanut Dianan haastateltavaksi.

BBC ilmoitti heinäkuussa, että Dianan haastattelua ei enää jatkossa esitetä televisiossa. Yhtiö on myös pyytänyt haastattelua anteeksi.

BBC kertoo jakaneensa lahjoitussumman seitsemän hyväntekeväisyystoimijan kesken, joilla on kytköksiä Dianaan. Näihin kuuluvat muun muassa kodittomia tukeva järjestö, syöpäjärjestö, Britannian kansallinen aids-rahasto sekä Englannin kansallisbaletti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat