JSN antoi vapauttavan päätöksen Ylelle, joka perui Tehyn puheenjohtajan kutsun A-studion lähetykseen

Millariikka Rytkönen oli kahden muun lisäksi tehnyt kantelun Ylestä. Kanteluiden mukaan Yle olisi perunut haastateltavan kutsun ulkopuolisen painostuksen takia, jolloin se olisi rikkonut journalistin ohjeita.

Yleisradion toimitiloja ja linkkitorni Pasilassa.

2.9. 20:28

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi Ylelle vapauttavan päätöksen tapauksessa, jossa Yle perui Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen kutsun A-studion lähetykseen huhtikuussa.

Kantelijoita oli yhteensä kolme, joista yksi oli Rytkönen. Kanteluiden mukaan Yle olisi perunut haastateltavan kutsun ulkopuolisen painostuksen takia, jolloin se olisi rikkonut journalistin ohjeita.

Rytkönen sanoi kantelussaan saaneensa vain muutamaa tuntia ennen lähetystä Yleltä tiedon, että ohjelmassa esiintyvä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ei halua esiintyä ohjelmassa hänen kanssaan.

Lue lisää: Yle kiistää, että ministeri Lindén olisi vaikuttanut sen journalistisiin ratkaisuihin tai esittänyt ehtoja haastattelulle

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen toteaa vastauksessaan, ettei kutsun peruminen ulkopuolisen painostuksen vuoksi pidä paikkaansa.

Hänen mukaansa A-studion toimitus päätti keskittyä haastamaan yksin ministeri Lindéniä potilasturvallisuuslaista sen sijaan, että olisi haastatellut useampia osallistujia. Jokisen mukaan studiovieraiden kokoonpanoa koetettiin laajentaa. Tällöin toimitus oli yhteydessä Tehyn puheenjohtajaan sekä Kuntatyönantajiin. Toimitus ei kuitenkaan saanut enää kiinni ministeriä, jonka kanssa oli jo sovittu yksilöhaastattelusta.

Päätoimittajan mukaan on normaali journalistinen käytäntö, että haastateltaville kerrotaan, millaiseen tilanteeseen he ovat tulossa. Ministeriä ei saatu kiinni, joten toimitus päätti pysyä alkuperäisessä suunnitelmassaan yksilöhaastattelussa. Tällöin jo haastateltavaksi suostuneen Rytkösen kutsu peruttiin.

Jokisen mukaan yksi henkilö, jota oli ehditty pyytää lähetykseen, sai toimituksesta väärää tietoa siitä, miksi vierailu hänen osaltaan peruttiin.

JSN:n mukaan tapauksessa ei ollut näyttöä taipumisesta ulkopuoliseen painostukseen. Keskeneräisen jutun näkökulman ja haastateltavien tarkentuminen on tavanomaista journalistisessa prosessissa, JSN:n ratkaisussa sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat