Tietokirjailija Barbara Ehrenreich on kuollut, taisteli matalapalkkaisten ja keskiluokan puolesta

Barbara Ehrenreich kirjoitti teoksillaan epäoikeudenmukaisuuksista Yhdysvalloissa. Hän myös käsitteli positiivisen ajattelun tyranniaa.

Barbara Ehrenreich vieraili Suomessa syyskuussa 2002.

4.9. 16:43

Yhdysvaltalainen tietokirjailija Barbara Ehrenreich on kuollut 81-vuotiaana torstaina 1. syyskuuta. Hänet tunnettiin sosiaalista epätasa-arvoa käsittelevistä kirjoistaan.

Tiedon kuolemasta kertoi Ehrenreichin poika, myös kirjailijana työskentelevä Ben Ehrenreich Twitterissä perjantaina.

”Hän ei välittänyt korulauseista ja rukouksista, mutta hänen muistoaan voi kunnioittaa rakastamalla läheisiään ja taistelemalla kuin hullu”, Ben Ehrenreich kirjoitti.

Ehrenreich teki vuosikymmeniä kestäneen uransa epäoikeudenmukaisuutta vastustavana toimittajana ja kirjailijana.

Esikoisteos Long March, Short Spring vuodelta 1969 käsitteli opiskelijoiden Vietnamin sotaa vastustanutta liikehdintää.

Vuoden 2001 teos Nälkäpalkalla kuvasi minimipalkalla eläviä ja aikaan liikehdintää, että pieniä ansoita saavien tilannetta parannettaisiin. Useille kielille käännetystä teoksesta tuli suuri myyntimenestys.

Vuonna 2005 ilmestyi jatko-osa Petetty keskiluokka, joka näytti, miten valkokaulustyöläisen asema on muuttunut.

”Sain satoja kirjeitä hyvin toimeen tulleilta akateemisesti koulutetuilta pätkätyöläisiltä ja syrjäytyneiltä, jotka eivät olleet löytäneet saneerausten jälkeen enää vastaavaa työtä. Ja monet muistuttivat hieman katkerasti olevansa juuri niitä, jotka olivat tehneet odotusten mukaisesti ’kaiken oikein’: suorittaneet käytännöllisen korkeakoulututkinnon, lykänneet perheen perustamista, sitoutuneet työhönsä ja työnantajaansa – ja saaneet silti potkut”, Ehrenreichille kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2007.

Keskiluokasta myös teoksessa Fear of Falling (1989) kirjoittanut Ehrenreich kertoi saaneensa tuntuman luokkayhteiskuntaan jo lapsuudessa. Hänen isänsä nousi kaivostyöläisestä Gillette-yhtiön johtoon. Ehrenreichin omat lapset pärjäsivät luokkakamppailussa. Toisesta lapsesta, Rosa Brooksista tuli oikeustieteen professori.

Ehrenreichille diagnosoitiin rintasyöpä vuonna 2000 ja hän kirjoitti myöhemmin omasta kuolemastaan.

Smile or Die vuodelta 2010 käsitteli positiivisen ajattelun tyranniaa ja sitä, miten vaarallista on yrittää kääntää hengenvaarallisia sairauksia myönteiseksi kokemuksiksi.

Ben Ehrenreich kirjoitti, että hänen äitinsä oli tehnyt selväksi, että oli ”valmis lähtemään”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat