Manageri Lasse Norreksesta tuli koti-ihminen: ”Aikaisemminhan minua ei näkynyt kotona lainkaan”

Lasse Norres työskentelee edelleen viihteen ja musiikin parissa, mutta ravintolaelämä on jäänyt.

Helsingin kantakaupungissa siihenastisen elämänsä asunut Lasse Norres muutti Vantaalle vuonna 2006. ”Pari kolme vuotta meni totutellessa, mutta nyt en muuttaisi täältä pois minnekään”, hän sanoo. Autotallin hyllyille on kerääntynyt myös muistoja pitkältä uralta musiikkibisneksessä.

20.9. 2:00 | Päivitetty 20.9. 7:11

Lasse Norres oli 1980-luvulla Helsingin yön vakiokasvoja, mutta vanhemmiten hänen elämästään on tullut toisenlaista. Norreksen pr-toimisto toimii vantaalaisella omakotialueella hänen kotinsa yhteydessä. Sieltä manageri poistuu harvoin.

”Kirjoitan tiedotteet täällä ja olen yhteydessä mediaan ja asiakkaisiini lähinnä puhelimitse ja tietokoneella. Kun on tullut enemmän ikää, ei enää kiinnosta niin kauheasti liikkua pippaloissa ja välttelee niin sanotusti turhia tapaamisia. Ehkä pandemian aikana tuli erakoituminen enemmän ajankohtaiseksi, ja se on jotenkin jäänyt päälle”, Norres sanoo.

”Aikaisemminhan minua ei näkynyt kotona lainkaan, koska olin aina jossakin. Parhaimpina aikoina – joku voisi sanoa pahimpina – kehitin rytmin, etten tarvinnut unta kuin viidestä kuuteen tuntiin vuorokaudessa. Tein päivällä töitä toimistossani Eirassa ja olin iltaisin isäntänä vaikka kuinka monessa ravintolassa.”

Norres tuli julkisuuteen Dingo-yhtyeen managerina 1980-luvun puolivälissä. Hänellä oli oma levy-yhtiö ja pr-toimisto, mutta hän teki myös juonto- ja televisiotöitä sekä lanseerasi ravintoloita.

”Dingon kanssa työskenteleminen oli näkyvin työ ja yksi tärkeimmistä vaiheista urallani, mutta se leimasi minua pitkäksi aikaa. Olen tehnyt elämässäni paljon muutakin kuin Dingoa muutaman vuoden, ja muut bändin ympärillä toimineet ihmiset jäivät turhan paljon varjoon. Maijasen Paven rooli oli ratkaiseva Dingon menestyksessä, enkä minä Dingoa löytänyt vaan Timo Lindström.”

Kun Norres ryhtyi yhtyeen manageriksi, hän oli toiminut musiikkialalla jo puolet elämästään, vaikka oli vasta kolmekymppinen. Nuoruus oli kulunut brittiläisiä poplehtiä lukien ja Radio Luxembourgia kuunnellen. Koululaisena Norres pääsi avustamaan Stump-nuorisolehteä, jonka päätoimittaja Ilkka Sysimetsä tultiin myöhemmin tuntemaan laulaja Frederikinä.

”Reetu sai ajatuksen, että New Musical Expressistä ja muista brittilehdistä voisi kääntää juttuja suomeksi ja leikata niistä valokuvia. Levy-yhtiöistä kuvia ei saanut, kun ei täällä oikein mikään toiminut siihen aikaan. Käänsin juttuja suomeksi ja leikkasin kuvat, ja niinhän ne ilmestyivät sitten Stump-lehteen.”

Työt laajenivat artistihaastatteluihin, jotka jäivät alan ihmisten mieleen. Vuonna 1976 Norres sai työtarjouksen Fazerista. Hänestä tuli levy-yhtiön tuotepäällikkö, joka markkinoi iskelmälaulajia siinä missä Hurriganesiakin.

””Haluan elää yhtä energisesti kuin olen elänyt tähänkin asti”, Lasse Norres sanoo.

Norres toimi myös Fazerin edustamien kansainvälisten tähtien isäntänä silloin, kun nämä tulivat keikalle Suomeen.

”Kun ulkomainen artisti tuli Suomeen konsertoimaan, siihen aikaan hän tapasi aina suomalaisen levy-yhtiön edustajat. Yleensä oli lehdistötilaisuus sekä illallinen yhdessä. Elton Johnista jäi tosi lämpimät muistot, ja Paul Ankan kanssa tein paljon töitä, mutta parhaat muistot jäivät Bob Marleysta, jonka tapasin Ruotsissa. Hän oli niin karismaattinen, lämmin ja valloittava jätkä, ettei mitään rajaa.”

Fazerilla Norres tutustui myös Dingoon. Kun yhtye irtautui levytyssopimuksestaan, Norres lähti porilaisten mukaan ja perusti yrityksen. Hän palasi Fazerille vuonna 1992, mutta pian yhtiö myytiin Warner-konsernille. Norres ei sen jälkeen enää tuntenut levy-yhtiömaailmaa omakseen.

”Tekemisen ilo ja oikeus tehdä vääriäkin ratkaisuja hävisivät valtavan jenkkiorganisaation tulospaineisiin. Ihmiset olivat enää palikoita hierarkiassa. Voi olla, että se on oikea tapa tehdä bisnestä, mutta se oli niin erilaista kuin ennen. Yhtäkkiä kaikki kokeilut loppuivat, kun oli liian suuri riski, että ne menevät pieleen.”

Norres palasi yrittäjäksi ja jatkoi elämänmuutoksia rakentamalla talon Vantaalle. Yöelämän tilalle tulivat perhe, kunnallispolitiikka ja luottamustoimet. Pr-työt ovat kuitenkin pysyneet, ja niitä Norres aikoo jatkaa niin kauan kuin joku töitä tarjoaa.

”Haluan elää yhtä energisesti kuin olen elänyt tähänkin asti. Olen kokenut elämässäni aika paljon menetyksiä, kuolemaa ja muutakin surullista, mutta ne antavat myös voimaa ja uskoa tulevaisuuteen. Niillä eväillä meinaan painella tästä eteenpäin niin kauan kuin Luoja suo.”

Kuka?

Lasse Norres

  • Syntynyt 1952 Helsingissä.

  • Työskennellyt Musiikki-Fazerissa (vuodesta 1993 Warner Music Finland) levy-yhtiöiden tiedotus-, viestintä- ja PR-päällikkönä 1976–1985 ja 1992–1998. Yrittäjänä Riopop Oy:ssä ja Entertainment Capital Finland Oy:ssä 1985–1992 sekä 1998–.

  • Vantaan kaupunginvaltuutettu 2009–, Vantaan vapaa-ajan lautakunnan varapuheenjohtaja 2009–, Vantaan yrittäjät ry:n hallituksen jäsen 2010–.

  • Elämäkertakirja Kuunaama – Tarinoita tähdistä (kirj. Paavo Nurmi, 2015).

  • Harrastaa musiikin kuuntelua, lukemista ja sienestystä.

  • Asuu Vantaan Nikinmäessä. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

  • Täyttää 70 vuotta keskiviikkona 21. syyskuuta. On merkkipäivänään matkoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat