Kultalampi on lämminhenkinen esitys vanhenemisesta, mutta olisi kaivannut tiivistämistä

Heidi Herala ja Juhani Laitala ovat Kultalammen vahva pääpari.

Heidi Herala (vas.) on ihastuttavan huumorintajuinen ja vahvatahtoinen Ethel ja Juhani Laitala onnistuu tekemään kyynisestä Normanistaan myös sympaattisen hahmon. Kuvassa Billy Jr.:n roolissa Vertti Uusitalo.

9.9. 15:34

Kultalampi, ensi-ilta Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 8.9. Teksti Ernest Thompson, suomennos Arto af Hällström, suomennoksen sovitus Tuomo Aitta ja Sanna Niemeläinen.

★★★

Viipyilevä tunnelmointi on Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä kohdillaan, kun eläkeläisten Ethel ja Norman Thayerin Kultalammen kesämökki tulvii kesän kultaista valoa ja kuikkien kaihoisaa huutoa. Loppuaan lähestyvän kesän, ja samalla elämän, haikeutta tahdittaa kuin metronomi vanhan avioparin kärttyisän rakastava sanailu: ”Yrität tappaa minut.” ”On käynyt mielessä.”

Ernest Thompsonin vain 27-vuotiaana kirjoittama klassikko sai ensi-iltansa off - Broadwaylla 1978. Vuoden 1981 elokuva päärooleissaan Henry Fonda, Katharine Hepburn ja Jane Fonda laajensi mainetta. Juuri elokuvan jälkilämpö tuonee edelleen katsojia teatteriin.

Kultalampea on meilläkin esitetty ahkerasti, viimeksi se nähtiin Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2000 Arto af Hällströmin ohjaamana. Voi kysyä, kuinka uusia horisontteja avaavaa jatkuva jälkilämmittely on. Toki se antaa mahdollisuuden nähdä taitavia konkarinäyttelijöitä lavalla.

Kultalampi on ytimeltään klassinen kamarinäytelmä, jonka keskiössä ovat ihmissuhteet ja niiden dynamiikka, kuitenkin ilman syvempää psykologisointia.

Ulkoisia tapahtumia ei ole paljon, horisontti nojaa menneisyyden muistoihin ja 80 vuotta täyttävän Normanin kuolemanpelkoon. Juuri ulkoisen tapahtumattomuuden takia Tuomo Aitan ohjaama esitys käynnistyy jähmeästi. Vaikka hitaus kuvaa 48 vuotta samankaltaisena jatkunutta mökkielämää ja pitkää avioliittoa, olisi vähemmälläkin viipyilyllä saanut tunnelmasta kiinni.

Pääparin keskinäinen naljailu kantaa esitystä. Arkisen luontevan dialogin alla kulkee huoli Normanin rapistuvasta muistista. Heidi Herala on ihastuttavan huumorintajuinen ja vahvatahtoinen Ethel. Juhani Laitala onnistuu tekemään kyynisestä Normanistaan myös sympaattisen hahmon.

Mökkikesän lakipisteeksi muodostuu Emilia Sinisalon esittämän tyttären Chelsean kahdeksan vuotta odotettu vierailu. Tyttären ja isän suhde jää arvoitukseksi, syy kahdeksan vuoden välirikkoon ei selviä. Tästä syystä Emilia Sinisalon tytär ei oikein saa lihaa roolihahmonsa ympärille.

Normanin (Juhani Laitala) ja Billin (Sauli Suonpää) keskustelu on esityksen nautittavimpia.

Sen sijaan Chelsean uuden miehen Billin, roolissa Sauli Suonpää, kahdenkeskinen kohtaus Normanin kanssa on esityksen nautittavimpia ja dynaamisimpia. Verbaalisesti lahjakas Norman nauttii, kun saa pitää ilkeilyllään keskustelukumppaninsa varpaillaan. Uusi vävykokelas onnistuu sympaattisella suoruudellaan jättämään vanhan jäärän aseettomaksi.

Billin poika Billy Jr., jota esitti ensi-illassa välittömästi Kuura Rossi, on kuin raikas tuulahdus ulkomaailmasta, joka vielä voisi tarjota mahdollisuuksia äreälle Normanille. Roolissa nähdään myös Vertti Uusitalo.

Kovin irralliseksi hahmoksi tarinassa jää naurukohtauksia saava postinkantaja Charlie, roolissa Jussi Puhakka.

Kultalampi on lämminhenkinen esitys vanhenemisesta, pitkästä liitosta, luopumisesta ja muutoksen mahdollisuudesta, jota kannattelee pääparin kemia. Tunnelmaa ei olisi lainkaan latistanut, jos kaksi tuntia ja 45 minuuttia kestävää esitystä olisi vielä uskallettu tiivistää.

Ohjaus Tuomo Aitta, sävellys Kalle Chydenius, äänisuunnittelu Kalle Chydenius ja Eero Niemi, lavastus Katariina Kirjavainen, pukusuunnittelu Sari Suominen, valosuunnittelu Valdemar Virtanen. Rooleissa Heidi Herala, Juhani Laitala, Jussi Puhakka, Emilia Sinisalo, Sauli Suonpää, Kuura Rossi / Vertti Uusitalo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat