Suomalaiselokuva sai Venetsiassa valtavat aplodit: ”Iski tällainen suomalainen nolous”, sanoo ohjaaja Hanna Västinsalo

Palimpsest on Hanna Västinsalon ensimmäinen pitkä elokuva.

Näyttelijät Antti Virmavirta (vas.) ja Kaisu Mäkelä, ohjaaja Hanna Västinsalo, näyttelijät Riitta Havukainen, Leo Sjöman ja Emma Kilpimaa 4. syyskuuta Venetsian elokuvajuhlilla.

7.9. 13:50 | Päivitetty 9.9. 10:57

Venetsia

Venetsian elokuvajuhlilla sai maailmanensi-iltansa myös yksi pitkä suomalainen elokuva. Hanna Västinsalon kirjoittamassa ja ohjaamassa Palimpsestissa näyttelevät muiden muassa Riitta Havukainen, Krista Kosonen, Hannele Lauri, Ilkka Heiskanen. sekä Kaisu Mäkelä.

Suomessa elokuva on saanut vasta hyvin vähän huomiota. Yksi syy on tuotantotavassa. Västinsalon elokuva on kokonaan Venetsian elokuvajuhlien Biennale College Cinema -hankkeen rahoittama. Sillä ei ole Suomessa levittäjääkään.

Lue lisää: Kaksi Hanna Västinsalon virtuaalitodellisuushanketta on valittu Venetsian elokuvafestivaalille

Yhdysvalloissa elokuvaa opiskellut Västinsalo on omaehtoinen tekijä, joka tarttui mahdollisuuteen ja yllättyi itsekin.

”Tarina syntyi toukokuussa 2021, eli tässä ei ole takana vuosien kehittelyä”, Västinsalo kertoo Venetsian Lidon Excelsior-hotellin rantabaarissa.

Ensimmäistä tai toista ohjaustyötään tekeville tarkoitettuun College Cinemaan lähetetään ehdotus hankkeesta. Kriteerit ovat erilaiset kuin suomalaisilla rahoittajilla, ja niin on tuotannon luonnekin. Pitkä elokuva tulee toteuttaa 150 000 euron budjetilla. Lokakuun 2021 työpajaan kutsuttiin hakijoista 12 projektia. Mentoroinnin ja uuden käsikirjoitusversion jälkeen niistä valittiin neljä, jotka saivat rahoituksen. Palimpsest oli yksi niistä.

”Sitten oli vapaat kädet ja yhdeksän kuukautta aikaa tehdä elokuva”, Västinsalo kertoo.

Hänellä tai tuottaja Cyril Jacob Abrahamilla ei ollut vastaavaa kokemusta pitkästä elokuvasta.

”Ei ollut aikaa kyseenalaistaa, piti luottaa omaan vaistoon”, Västinsalo kuvailee.

Elokuva valmistui muutamia päiviä ennen sen ensiesitystä.

”Mietin, ovatko hiukset ihan harmaat tämän jälkeen.”

Hanna Västinsalo aloitti tanssiopinnoilla Lontoossa, mutta vaihtoi Helsinkiin opiskelemaan genetiikkaa, josta väitteli. Lopulta hän opiskeli Yhdysvalloissa elokuvaa ja tekee nyt myös vr-teoksia.

Palimpsest on fantasia- tai tieteistarina, joka kerrotaan arkisen draaman näköisesti tämän ajan Helsingissä. Termi palimpsesti tarkoittaa käsikirjoitusta tai taideteosta, joka on tehty aiemman päälle.

Västinsalon elokuvassa pohditaan koko elämän elämistä uusiksi. Päähenkilöt Tellu ja Juhani osallistuvat kokeelliseen geeniterapiaan, joka kääntää vanhenemisprosessin taaksepäin.

Henkilöhahmot ovat luonteiltaan hieman juroja suomalaisia, mikä tuo korkealentoiseen tarinaan lakonisen humoristista sävyä. Tellua ja Juhania eri-ikäisinä näyttelevät muiden muassa Havukainen, Kosonen, Antti Virmavirta ja Leo Sjöman.

Suomalaisen pitkän elokuvan keskibudjetti on ollut 1,5 miljoonaa euroa, joten Palimpsestilla oli käytössään kymmenesosa siitä. Keskeisenä motivaattorina oli tieto, että teokselle on luvattu maailmanensi-ilta Venetsiassa, joka on yksi Euroopan kolmesta suuresta elokuvafestivaalista Cannesin ja Berliinin rinnalla.

Västinsalo ylistää työryhmäänsä. Esimerkiksi Jonathan Maxwellin lavastussuunnittelu on niukkuudesta huolimatta kuin ammattilaisbudjetilla toteutetusta elokuvasta.

Venetsiaan Palimpsestia juhlimaan tuli parikymmentä tekijää. Näytös ylitti kaikki odotukset, Västinsalo kertoo. Hän ei ollut valmistautunut siihen, että aplodit kestäisivät lopputekstien yli.

”Riitalle (Havukainen) sanoin, että pitäisikö noille sanoa, että voisivat jo istua alas. Iski tällainen suomalainen nolous”, Västinsalo kuvailee.

College Cinema on aiemmin rahoittanut Suomeen Hannaleena Haurun elokuvan Fucking With Nobody (2020). Siinä takana oli tunnettu tuotantoyhtiö, myös Juho Kuosmasta tuottava Aamu.

Västinsalo ei vielä tiedä seuraavaa hankettaan. Yhdeksän kuukauden puristus saada Palimpsest valmiiksi ei jättänyt aikaa muuhun. Aiemmin suunnitteilla on ollut lisää scifiä ja kauhua.

”Kaikissa tarinoissani on keskeistä, että ne olisivat viihdyttäviä. Pääsisi irti arjesta”, Västinsalo kuvailee.

”Ja että jäisi jotain tuonne takaraivoonkin, jotain mitä pohtia vielä nukkumaan mennessä.”

Ohjaaja Hanna Västinsalo opiskeli ensin tanssia Lontoossa. Hän siirtyi Helsinkiin opiskelemaan molekyyligenetiikkaa ja väitteli siitä. Elokuva veti kuitenkin puoleensa. Vuonna 2012 Västinsalo aloitti opinnot American Film Instituten elokuvakoulussa Los Angelesissa.

Palimpsest-elokuvaa ovat olleet tekemässä myös Västinsalon opiskelukaverit elokuvakoulusta. Kuvaaja Henry Dhuy ja leikkaaja Tarek Karkoutly asuvat Kaliforniassa. Karkoutly on työskennellyt muun muassa Tähtien sota -animaatiosarjojen parissa.

Västinsalo ei ole ensikertalainen Venetsian elokuvajuhlilla. Hänen virtuaalitodellisuuslyhytelokuvansa Siltojen alta tulevaisuuden ihmiselle esitettiin festivaaleilla vuonna 2020.

Päivitetty 7. syyskuuta kello 14.25: Lisätty tietoa Västinsalon opinnoista.

Päivitetty 9. syyskuuta kello 10.57: Lisätty näyttelijä Kaisu Mäkelän nimi kuvatekstiin sekä artikkeliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat