Auli Mantilan rikossarja on ehdolla arvostetun Prix Europa -kilpailun parhaaksi fiktiosarjaksi

Auli Mantilan kahdeksanosainen Transport on kertomus Euroopan laajuisesta rikollisuudesta ja tavallisista ihmisistä kovan paineen alla.

Emmi Parviainen esittää Transportissa nuorta toimittajaa, joka alkaa selvittää, miten siru on joutunut suurkeittiöön ja sitä kautta päiväkodin ruokaan.

8.9. 11:00

Auli Mantilan käsikirjoittama ja ohjaama rikossarja Transport on ainoana suomalaisena tuotantona ehdolla Prix Europa -kilpailun parhaaksi fiktiosarjaksi. Prix Europa on Euroopan suurin televisio-, radio- ja online-tuotantojen kilpailu.

Kahdeksanosainen Transport on kertomus Euroopan laajuisesta rikollisuudesta ja tavallisista ihmisistä kovan paineen alla. Talousrikosten, rahanpesun ja ruokaväärennösten maailmaan sijoittuva sarja katsoo ihmistä ja perhettä vaikeiden valintojen äärellä. Transportin pääosissa nähdään Emmi Parviainen, Pirkko Hämäläinen ja Maria Heiskanen.

Pirkko Hämäinen ja Antti Virmavirta näyttelevät Transport-sarjassa.

Transport-sarjaa kuvattiin Suomessa, Belgiassa ja Ruotsissa. Se on Tekele Productions -yhtiön ensimmäinen suuri kansainvälinen yhteistuotanto, jonka päärahoittajat ovat Yleisradio, Business Finland ja pohjoismaiset yleisradioyhtiöt. Sarjan ovat tuottaneet Miia Haavisto ja Tia Talli (Tekele Productions) ja sen on kuvannut J-P Passi.

Ylen alkuperäissarja Transport sai Suomessa ensi-iltansa maaliskuussa Yle Areenassa ja TV1:llä. Sarjan jokaista jaksoa on katsonut noin puoli miljoonaa katsojaa. Kun otetaan huomioon myös Yle Areenan katsojat, sarjan keskikatsojamäärä oli noin 700 000 kutakin jaksoa kohden. Sarja sai kansainvälisen maailmanensi-iltansa Ranskassa Series Mania -tapahtuman pääkilpasarjassa.

Suomessa sarja on ollut arvostelumenestys. Helsingin Sanomien Leena Virtanen piti Transportia Mantilan komean uran parhaana saavutuksena. Myös jokainen näyttelijä on hänen mukaansa sarjassa parhaassa vedossaan.

Lue lisää: Auli Mantila palaa uudella Transport-sarjallaan suoraan suomalaisten tekijöiden eturiviin ja parempana kuin koskaan

”Transport on psykologisesti pelottavan tarkka kuvaus käänteistä, joiden seurauksena ihminen on valmis astumaan harmaille vyöhykkeille ja riskeeraamaan jopa läheisensä. Samalla se kuvaa rakenteita, jotka jättävät tilaa rikollisuudelle”, Virtanen kirjoittaa arviossaan.

Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa Mantila kertoo halunneensa kirjoittaa sarjan, jossa jännitystä ei rakennettaisi yksinomaan väkivallan pelon varaan. Lisäksi hän halusi luoda sarjan, jossa ei olisi yhtään keksittyä asiaa eikä yhtään sellaista tekoa, mihin hän ei itse kykenisi.

”En pystyisi käyttämään asetta, mutta vakuutuspetoksen pystyisin kyllä suorittamaan ihan tuosta vaan eikä minulle ruokaväärennöksen generoiminenkaan olisi mikään ongelma. Minulle olisi myös mahdollista lantrata oliiviöljyä tai pistää oreganon sekaan vähän jotain toista kasvia”, Mantila kertoo.

Prix Europa -kilpailun voittajat julkistetaan 28. lokakuuta. Vuonna 2008 Auli Mantilan ohjaama Hopeanuolet palkittiin Prix Europa -kilpailun parhaana draamasarjana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat