Kirjailijaksi oppii lukemalla, sanovat ammattilaiset: Yhä useampi opiskelee unelma-ammattiinsa yliopistossa

Taideyliopistossa alkoi tänä syksynä kirjallisuuden kandiohjelma. Ammattilaiset kertovat, miten kirjailijaksi opiskellaan.

Kirjailijan tärkein oppiväline ovat kirjat, sanovat kirja-alan ammattilaiset.

14.9. 10:11 | Päivitetty 19.9. 16:49

Kirjailijuus on edelleen monen haaveammatti, ja viime aikoina on myös sosiaalisessa mediassa käyty keskustelua siitä, kuka saa olla kirjailija.

Ammattiin saattaa avautua tie yhä useammin myös opiskelemalla.

Helsingin Taideyliopistossa on vuodesta 2019 toiminut kirjoittamisen maisteriohjelma, josta ensimmäiset opiskelijat ovat nyt valmistuneet. Tästä syksystä lähtien kirjoittamista voi opiskella Taideyliopistossa myös kandivaiheesta alkaen.

Ammattilaisilla on selkeä näkemys siitä, miten vapaana miellettyyn ammattiin voi opiskella.

Taideyliopiston maisteriohjelmaa muodostamassa olleen kirjailijan Jusa Peltoniemen sekä kandiohjelmasta vastaavan runoilija Miia Toivion näkemyksissä painottuu etenkin yksi asia: kirjailijaksi tullaan lukemalla paljon.

”Uskon vahvasti siihen, että he jotka tulevaisuuden korkeatasoista kirjallisuutta luovat ja muokkaavat, ovat ensi sijassa lukijoita”, Toivio kertoo sähköpostitse.

Jusa Peltoniemi kertoo, että maisteriopinnoista merkittävän osan muodostavat lukemiseen keskittyvät kurssit. Myös kandiohjelmassa kirjoittaminen ja lukeminen kulkevat käsi kädessä.

”Harjoittelemme alusta lähtien lukemista, mikä kiteytyy palautteen antamisen ja vastaanottamisen taitojen ja tietojen kerryttämiseen”, Toivio kuvailee.

Molemmissa ohjelmissa painottuu myös se, että kirjoittaminen nähdään laaja-alaisena ja monilajisena toimintana, joka on vuorovaikutuksessa myös muiden taiteen alojen kanssa.

Vuorovaikutusta painotetaan myös kirjoittamisen opiskelijoiden välillä, sillä tekstejä luetaan ja kommentoidaan paljon yhdessä.

Petra Vallila: ehkä

Maisteri­ohjelmasta on tähän mennessä valmistunut kuusi opiskelijaa, joista kolme on julkaissut teoksen, jotka pohjautuvat heidän opin­näytteisiinsä. Yksi teoksen julkaisseista on Petra Vallila, jolta ilmestyi tänä syksynä Poesian kautta esikoisruno­kokoelma ehkä.

Yritysviestinnän alalla työskentelevä Vallila osallistui maisteri­ohjelmaan opinto­vapaalla. Myös uusi runo­kokoelma käsittelee yritys­viestinnän kieltä.

”Maisteriohjelmassa opiskelu auttoi valtavasti. Ennen kaikkea se antoi tilaa ja aikaa pohtia, mitä kirjoittaminen on ja mitä sillä voi tehdä”, Vallila kuvailee.

Kirjoittamista lähestyttiin taiteellisen tutkimuseetoksen kautta, Vallila sanoo:

”Ei niin, että ottakaa nämä ja nämä askeleet, niin käsissänne on takuuvarma myyntimenestys. Ei ollut paineita kirjoittaa tiettyyn formaattiin tai suuntautua kaupallisesti tai ammatillisesti kirjoittamiseen, mikä antoi tietynlaisen vapauden.”

Kirjoittamisen koulutuksella on kasvava merkitys kirjallisuuden kentällä. Näin arvioi Otavan kaunokirjallisuuden kustannusjohtaja Antti Kasper.

”Viimeisen 15 vuoden aikana kirjoittajakoulutuksen osuus on selkeästi kasvanut. Hyvin suurella osalla uusista kirjailijoista on kirjoittamisen opintoja taustallaan. Niin sanotusti pystymetsästä tulleita kirjailijoita on yhä vähemmän”, Kasper sanoo.

Taideyliopiston maisteriohjelma toimii tällä hetkellä pilottivaiheessa Otavan Kirjasäätiön ja Otava Oy:n rahoituksella. Kirjasäätiön pääsihteeri, Otavan kirjallinen johtaja Minna Castrén kertoo, että säätiö tukee muitakin kirjoittamisen ja sanataiteen koulutusta tarjoavia tahoja, esimerkiksi Kriittistä korkeakoulua.

”Kirjoittamisen koulutuksen tukeminen on todella tärkeää toimintaa Kirjasäätiön näkökulmasta, sillä koko kirjallisen kulttuurin lähtökohta on kirjailijoiden luova työ”, Castrén sanoo.

Castrénin mukaan meneillään on laaja murroskausi, mitä tulee lukemiseen ja kirjallisuuden asemaan yhteiskunnassa.

”Haluamme pitää huolta siitä, että kirjailijoilla on mahdollisuus harjoittaa ammattiaan myös tulevaisuudessa”, Castrén jatkaa.

Kirjailijoita tulee hyvin erilaisista taustoista. Itseopiskelu ammattiin on edelleen mahdollista. Toivion mukaan akateemisen kirjoittajakoulutuksen merkitys näkyy laajemmin alalla. Se kehittää kirjoittamisen opettamisen käytäntöjä ja teorioita.

”Minusta on välttämätöntä, että kirjoittaminen on taiteena taiteiden joukossa myös Taideyliopistossa”, Peltoniemi lisää.

Juttua muokattu 14. syyskuuta kello 13.04: Jutussa luki aikaisemmin, että Taideyliopiston kirjoittamisen kandiohjelma alkaa ensi syksynä, mutta todellisuudessa se on alkanut jo tänä syksynä.

Juttua muokattu 14. syyskuuta kello 15.14. Korjattu Miia Toivion nimi Mia Toivioksi.

Oikaisu 19.9. klo 16.50: Artikkelissa annettiin aiemmin ymmärtää virheellisesti, että Suomessa ei olisi ollut aiemmin kirjoittamisen maisteriohjelmaa, vaan Taideyliopiston kokonaisuus olisi ensimmäinen laatuaan. Jyväskylän yliopistossa on kuitenkin voinut suorittaa kirjoittamisen opintoja perusopinnoista aina maisteri- ja tohtoritasolle asti yli 15 vuoden ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat