Azar Saiyar saa 15 000 euron taide­palkinnon: Elokuvan­tekijä toivoo, että taidetta ei tehtäisi tuottavuuden maksimoinnin logiikalla

Avek-palkinnon saavan Azar Saiyarin teokset tarkastelevat muun muassa ylisukupolvisuutta, muistamista ja oppimista sekä kotimaansa jättäneen kokemusta.

Azar Saiyarin teoksia on esitetty lukuisilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla, televisiossa sekä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä.

9.9. 16:00

Suomen merkittävimmän mediataiteen palkinnon saa erityisesti liikkuvan kuvan parissa työskentelevä Azar Saiyar. Hän hyödyntää teoksissaan usein arkistomateriaalia sekä yhdistelee erilaisia elokuvallisia tyylejä ja tekniikoita.

Palkintoraati kiittelee mediataiteilija ja elokuvantekijä Saiyarin konstailematonta ilmaisua, taitoa tarkastella yhteiskunnallisten ilmiöiden välisiä yhteyksiä sekä kykyä yhdistää arkistomateriaalia itse kuvattuun aineistoon.

Saiyarin teokset tarkastelevat muun muassa ylisukupolvisuutta, muistamista ja oppimista sekä kotimaansa jättäneen kokemusta. Esimerkiksi Lailan omena (2021) on vuonna 1964 koululuokassa kuvattuun televisioarkistofilmiin ja haastatteluihin pohjaava videoteos, joka käsittelee lapsuutta, kasvamista, oppimista ja sääntöjä.

”Teosten poliittisuus kasvaa omaelämäkerrallisuuden kostuttamasta maaperästä ja niiden liikkeelle sysäämät ajatusvirrat kulkevat yksityisten tilojen läpi kohti jaettua ja yhteiskunnallista kokemusta”, palkintoraati kiteyttää perusteluissaan.

Still-kuva teoksesta Mun koti (2022).

Saiyar itse kertoo toivovansa, että hänen teoksistaan välittyisi vaivattomuus.

”Haluan, että asiat tuntuvat vaivattomilta – ettei teoksiin käytetty työ ole se asia, joka nousee osaksi katsomiskokemusta. Pidän myös turhan työn ajatuksesta eli vaivannäöstä näkymättömiä asioita kohti. Silloin tekeminen toimii jollain muulla kuin tuottavuuden maksimoinnin tai työn arvottamisen logiikalla”, Saiyar toteaa palkintotiedotteessa.

Toisilta oppiminen, yhdessä ajattelu ja keskustelut ystävien ja läheisten kanssa ovat Saiyarille teosten tekoprosessissa tärkeitä asioita.

Saiyar kertoo asettuvansa taiteessaan usein katsojan ja yleisön rooliin ohjaajan sijaan. Hän tarttuu aiheisiin ja paikkoihin, joissa ei ole ”mitään erityistä” ja joissa asiat vaikuttavat olevan normaalisti. Hän tarkastelee näihin kietoutuneita hierarkioita ja valtarakenteita.

Nyt palkittavan Saiyarin teoksia on esitetty lukuisilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla, televisiossa sekä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä, kuten Oberhausenin kansainvälisellä lyhytelokuvafestivaalilla, Helsingin taidemuseo Hamissa ja Mäntän kuvataideviikoilla. Saiyarin videoteos Mun koti (2022) oli mukana Berlinalen Forum Expanded -sarjassa viime helmikuussa.

15  000 euron arvoinen Avek-palkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena luovasta työstä mediataiteen tai muun audiovisuaalisen kulttuurin piirissä toimivalle tekijälle tai ryhmälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat