Elokuvaopiskelija teki palkitun dokumentin yrityksestään kaupata likaisia pikkareita

Marlena Martikaisen päätti kokeilla erikoista bisnestä, myydä likaisia pikkuhousujaan – ja teki siitä dokumenttielokuvan. Halpoja tahroja -dokumentissa ironinen sävy kiertää moralisoinnin ja pitää elokuvan kepeänä.

Dokumenttielokuva kertoo Marlenasta, jonka koronakevät ajaa hakemaan helppoa rahaa näennäisen viattomasta bisneksestä, jonka voi tehdä kotoa käsin.

10.9. 2:00

Lyhytelokuva Halpoja tahroja (Suomi 2020) olisi hauska sepitteenä. Vielä hupaisammalta se tuntuu, kun tietää, että se on tositarina. Ohjaaja Marlena Martikainen pani itsensä peliin dokumentissaan.

Metropolia-ammattikorkeakoulun elokuvaopiskelija Martikainen kärsi keväällä 2020 rahapulasta, koska joutui lomautetuksi työstään teatterissa. Hän päätti kokeilla erikoista bisnestä, myydä likaisia pikkuhousujaan – ja teki siitä dokumenttielokuvan.

Martikainen ei kerro, mistä sai idean bisnekseen, mutta likaisten pikkareiden tunnetuin markkina-alue on Japani. Siellä on burusera-kauppoja, jotka myyvät nuorten naisten käytettyjä alusasuja, uimapukuja ja koulu-univormuja.

Sen sijaan likaisia pikkuhousuja myyvät automaatit lienevät nykyisin menneet myyttien maille, jos niitä on koskaan kovin paljon ollutkaan.

Jo pikkaribisneksen suunnittelu vie intiimialueelle, kun Martikainen miettii kaverinsa kanssa, myykö tuotteitaan seksitreffisivustolla vai verkon tavallisella kauppapaikalla, pitäisikö markkinointitekstin olla viileää asiatyyliä, mukavan henkilökohtaista vai rempseän tuhmaa.

Entä kuinka laajaa ruumiineritteiden valikoimaa hän olisi valmis kauppaamaan pöksyissä?

Huumori syntyy ristiriidasta, jossa Martikainen yrittää soveltaa tavallisia kaupankäynnin ehtoja epätavalliseen tuotteeseen. Ihmisluonnon vinksahtaneisuuden moninaisuus paljastuu asiakkaiden toiveissa.

Lopulta Martikainen päätyy pohtimaan, onko homma vaivan arvoista, kun pikkareiden ohella tuntuu tahriutuvan oma sielu. Ironinen sävy kiertää moralisoinnin ja pitää elokuvan kepeänä.

Halpoja tahroja voitti Tampereen elokuvajuhlien opiskelijasarjan palkinnon – varmasti ansaitusti.

Uusi Kino: Halpoja tahroja, Teema klo 00.30 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat