Tuore dokumentti antaa siloitellun kuvan Psyko-ikoni Anthony Perkinsista ja epäonnistuu täysin hänen tarinansa kertomisessa

Ranskalaisessa dokumentissa Anthony Perkins ja elämän kulissit ei kerrota näyttelijän eheytyshoidoista eikä homoseksuaalisuuden vaikutuksesta hänen uralleen.

Anthony Perkins meni keski-iässä naimisiin Berry Berensonin kanssa. He saivat kaksi lasta.

10.9. 2:00

Yhdysvaltalainen näyttelijä Anthony Perkins muistetaan tietenkin ennen kaikkea roolistaan Alfred Hitchcockin Psykon Norman Batesina. Se oli myös hänen kohtalonsa, josta hän yritti päästä eroon mutta antoi lopulta periksi ja teki liukuhihnalta sille jatko-osia 1980-luvulla.

Perkins oli paljon muutakin, ja hän eli perin erikoisen elämän. Tuore ranskalainen dokumentti kuitenkin epäonnistuu täysin Perkinsin tarinan kertomisessa.

Jo se on kuvaavaa, ettei Perkinsin muuta uraa juuri muisteta. Hän päätyi näyttelijäksi 1950-luvulla ja teki hyvinkin erilaisia roolisuorituksia muun muassa kahdessa westernissä. Hän pääsi pian työskentelemään ykköskaartin ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa, ja ura näytti avautuvan myös teatterissa.

Anthony Perkins muistetaan tietenkin ennen kaikkea roolistaan Alfred Hitchcockin Psykon Norman Batesina. Hänen vastanäyttelijänään elokuvassa oli Janet Leigh.

Sitten tuli Psyko, ja Perkinsin koko maailma muuttui. Hän onnistui vakuuttamaan neuroottisena, seksuaalisesti kieroutuneena, äitiinsä fiksoituneena tyyppinä, ja hänelle alkoi ilmaantua lisää samanlaisia rooleja. Jonkin ajan päästä Perkins turhautui ja pakeni Eurooppaan.

Ranskalaisia tekijöitä tietysti kiinnostaa Perkinsin aika Ranskassa, ja Euroopan vuosista riittää kerrottavaa, mutta dokumentti juuttuu luettelomaiseksi. Perkinsilla oli esimerkiksi päärooli Orson Wellesin Oikeusjutussa, ja hän näytteli sen ajan tunnetuimpien naisnäyttelijöiden, kuten Ingrid Bergmanin, Jeanne Moreaun ja Sophia Lorenin rinnalla. Hupaisa kuriositeetti on Perkinsin lyhyt ura chanson-laulajana.

Mitä Perkinsista olisi syytä kertoa? Mikä oli hänen tarinansa roolien ulkopuolella? Dokumentin suomenkielinen nimi lupaa kulisseja, mutta tosiaan – kulissien taakse ei mennä.

Perkinsilla oli uran alkaessa suhde näyttelijä Tab Hunteriin, ja siitä kerrotaan myös dokumentissa. Sen jälkeen Perkinsin miessuhteista pitää lukea lähinnä rivien välistä.

Dokumentissa Perkinsia kutsutaan biseksuaaliksi. Hän meni keski-iässä naimisiin Berry Berensonin kanssa ja sai kaksi lasta, mutta kulissiavioliiton mahdollisuutta ei oteta huomioon. Perkinsistä kuitenkin tiedetään, että hän kävi tätä ennen läpi eheytyshoitoja. Vaihe jää dokumentissa kertomatta.

Kun homoseksuaalisuuden kanssa vain kiemurrellaan, dokumentissa ei päästä pohtimaan sen mahdollista vaikutusta Perkinsin uraan ja moniin menetettyihin mahdollisuuksiin. Tuloksena on tylsä dokumentti monista enimmäkseen unohdetuista rooleista, joita Perkins päätyi tekemään.

Perkins kuoli aidsiin vuonna 1992. Se ei jäänyt salaisuudeksi, mutta hän ei lopultakaan tullut kokonaan kaapista.

Anthony Perkins ja elämän kulissit Teema klo 20 ja Yle Areena.

Anthony Perkins näytteli Jane Fondan kanssa vuonna 1960 valmistuneessa romanttisessa komediassa Tytöt pitävät pitkistä pojista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat