Elokuva Frankensteinin luojasta vihjaa Mary Shelleyn peilanneen vallankumouksellisessa romaanissaan oman elämänsä menetyksiä

Taiteilijakuvaus antaa ymmärtää, että nuori Mary Shelley peilasi romaanissaan Frankenstein myös oman elämänsä menetyksiä ja parisuhteensa tuskaisuuksia.

Elle Fanning ja Douglas Booth näyttelevät päärooleissa elokuvassa Mary Shelley.

11.9. 2:00

Elokuva

Mary Shelley ★★★★

Britannia 2017, TV2 klo 21.15 ja Yle Areena (12).

Kirjailija Mary Wollstonecraft Shelleyn (o.s. Godwin, 1797–1851) isä oli liberaali kirjallisuusihminen, pian synnytyksen jälkeen kuollut äiti edistyksellinen feministifilosofi. Isänsä rakkautta janonneen tytön suhde äitipuoleen oli ongelmainen, ja 16-vuotiaana Mary karkasi paheksutun runoilijan Percy Shelleyn matkaan.

Vielä huonomaineisemman runoilijan Lordi Byronin huvilalla tehtiin historiaa, kun isäntä houkutteli seurueensa jäseniä kirjoittamaan kauhutarinan. Merkittävimmän työn teki Mary Shelley, jonka uraauurtava romaani Frankenstein Uusi Prometheus julkaistiin ensi kertaa vuonna 1818 – mutta ilman tekijänimeä.

Yleisesti uskottiin, että kirjoittaja olisi Percy Shelley, sillä eihän sivistynytkään tytönhupakko ollut voinut itse kirjoittaa romaania tiedemiehestä, jonka luoma nimetön olento – ihmisen osista koottu, sähköllä henkiin herätetty hirviö – yritti turhaan saada rakkautta ja hyväksyntää. Jotkut kirjallisuudentutkijat epäilivät näin vielä 1900-luvullakin.

Vuonna 2017 valmistuneen elokuvan Mary Shelley käsikirjoitti Emma Jensen ja ohjasi Saudi-Arabian ensimmäinen naispuolinen elokuvantekijä Haifaa al-Mansour.

Aikansa taiteilijapiirien epäsovinnaisen elämän kuvauksessa valottuvat naisten traagisetkin koettelemukset. Itsekkyytensä ja teoreettisen idealisminsa sokaisemat miehet kyllä rakastavat kaunopuheisesti, mutta myös alistavat ja välttelevät vastuuta.

Maryn isälle kelpaa Shelleyn raha, mutta tytärtään hän ei suostu tapaamaan. Percy parittaa vaimoaan ystävälleen, hylkää aiemman vaimonsa mutta vaatii tältä lastaan. Saman kohtalon kokee Maryn sisarpuoli, jonka Percy saattaa raskaaksi vapaan rakkauden julistuksissaan. Kuolemaa riittää myös oman käden kautta.

Tieteen viimeisimpiä saavutuksia hyödyntäneestä mielikuvituksekkaasta romaanista sovitettiin ensin näytelmämenestys, myöhemmin elokuvia. Siitä muodostui kauhuromantiikan ja tieteiskirjallisuuden peruskivi. Hahmot alkoivat elää omaa elämäänsä populaarikulttuurin arkkityyppeinä, joiden perimä näkyy kaikkialla lastenviihteestä genetiikkakeskusteluihin.

Frankensteinia on luettu moraalisena varoituksena siitä, ettei ihminen saisi leikkiä jumalaa, ja se on nähty äitiyden taakkojen kuvaelmana, menettihän kirjailija itsekin jo esikoislapsensa.

Mary Shelley -elokuva välittää luomisen kiihkon ja ehdottomuuden, ja tuo tulkintoihin oman painotuksensa: missä määrin kirja kuvaakin tuhoisaa parisuhdetta Percy Shelleyn kanssa, niin kuin nyt annetaan ymmärtää?

Nimiosan näyttelee Elle Fanning, ja Percy Shelleyä esittää Douglas Booth.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat