Juho Gröndahlin kuunnelma kertoo miehen kasvutarinan sukupuoliroolien paineessa

Kuunnelmassa Pietu Wikströmin esittämä henkilö vihaa miehiä. Tälle miesoletetulle on tarjottu kapeaa lokeroa jo alakoulussa, eikä poika voinut perustella mitään sanomalla olevansa herkkä.

Kuunnelman on käsikirjoittanut Juho Gröndahl ja ohjannut Riikka Oksanen.

12.9. 2:00

”En ole oikein mies, enkä oikein mikään muukaan.”

Tähän lauseeseen kiteytyy Juho Gröndahlin kirjoittaman ja Riikka Oksasen ohjaaman Miesvihaaja -kuunnelman päähenkilön dilemma.

Tälle miesoletetulle (Pietu Wikström) on tarjottu kapeaa lokeroa jo alakoulussa. Ei poika voinut perustella mitään sanomalla olevansa herkkä. Käsityöt pystyi valitsemaan teknisten töiden tilalle vain teoriassa – siitä piti ryhmäpaine huolen.

Elämäntarina kuvastaa, miten poika ensin yritti kasvaa sukupuolirooliinsa, mutta ryhtyi sitten vihaamaan miehiä. Eikä pelkästään niitä meluavia ja pöntön reunoille roiskivia äijiä, vaan myös itsesäälissä kieriskeleviä ”väärinymmärrettyjä” miehiä.

Ja toisaalta: kyllä päähenkilö aikuisenakin kuitenkin yrittää jollain tapaa esittää miestä. Miehille varatut etuoikeudet yhteiskunnassa ovat edelleen niin houkuttelevia.

On tavallaan pettymys, että kuunnelman loppupuolella ryhdytään puhumaan muunsukupuolisuudesta. Uskoisin nimittäin, että kaapeissa on valtavasti itseään miehinä pitäviäkin miehiä – jotka vihaavat miehiä.

Päähenkilöllä on sama syntymävuosi kuin käsikirjoittajalla, eli omakohtaisuuttakin saattaa olla mukana.

Ohjaus sortuu paikoin pateettisuuteen ja liioitteluun, mutta sisältää myös oivalluksia esimerkiksi lasten itse muodostamia hierarkioita kuvatessaan.

Miesvihaaja, Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat