Espanjan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuulunut Javier Marías on kuollut

Kirjailija kuoli synnyinkaupungissaan Madridissa sunnuntaina 11. syyskuuta.

Javier Marías vuonna 2015.

12.9. 15:07

Espanjalainen kirjailija Javier Marías on kuollut, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Hän kuoli sunnuntaina 11. syyskuuta kotikaupungissaan Madridissa keuhkokuumeeseen. Marías oli kuollessaan 70 vuotta vanha. Asiasta kertoi hänen kustantajansa.

Madridissa 20. syyskuuta 1951 syntynyt Javier Marías oli Espanjan merkittävimpiä nykykirjailijoita, ja lisäksi arvostettu kääntäjä ja kolumnisti. Maríasin kirjoja on myyty yhteensä noin yhdeksän miljoonaa kappaletta yli neljälläkymmenellä kielellä noin viidessäkymmenessä maassa.

Otava on julkaissut suomeksi Maríasin läpimurtoteoksen Valkoinen sydän (1992, suom. Sulamit Hirvas1997) sekä romaanin Rakastumisia (2011, suom. Tarja Härkönen 2012).

Kirjallisuus oli vahvasti läsnä Maríasin elämässä lapsuudesta lähtien. Hänen isänsä oli kuuluisa filosofi ja äiti kirjallisuudenopettaja, ja haastatteluissa Marías on kertonut eläneensä veljiensä kanssa kirjojen ympäröimänä.

Javier Marías alkoi itse kirjoittaa teini-ikäisenä, ja julkaisi ensimmäisen romaaninsa Los dominios del lobo vuonna 1971, 19-vuotiaana. Hän kirjoitti romaaneja ja novelleja, jotka käsittelivät rakkautta ja intohimoa, usein höystettynä mustalla huumorilla. Muun muassa Nobel-palkitut kirjailijat J. M. Coetzee ja Orhan Pamuk ovat kertoneet ihailevansa hänen teoksiaan.

Useita arvostettuja kirjallisuuspalkintoja saanut Marías oli myös vuosien ajan vahva veikkaus kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittajaksi.

Kirjallinen työ toi Maríakselle myös kuninkaan tittelin. Hänet nimettiin asumattoman Redondan saarivaltion kolmanneksi kuninkaaksi vuonna 1997, kun hän mainitsi sen ensimmäisen kuninkaan, brittiläisen runoilijan John Gansworthin romaanissaan Todas las almas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat