Lordi-yhtyeen jäsenet jäivät satojen tuhansien velkoihin Amerikan-kiertueestaan – Tomi Putaansuun mukaan sotku on yksi syy sille, että menestys­kokoonpano hajosi

Mr. Lordin eli Tomi Putaansuun ja Maria Jyrkäksen kirjoittama Lordiary-kirja kertoo perinpohjaisesti ja suorasanaisesti metalliyhtye Lordin tarinan.

Lordi Euroviisuissa vuonna 2006.

13.9. 9:06 | Päivitetty 13.9. 10:19

Lordi-yhtyeen vuoden 2006 Euroviisu-voiton jälkeinen kiertue-elämä johti yhtyeen jäsenet lopulta satojen tuhansien eurojen velkakierteeseen, kerrotaan uudessa Tomi Putaansuun eli Mr. Lordin ja Maria Jyrkäksen kirjoittamassa Lordiary-kirjassa (Tammi). Samalla Putaansuu kertoo omasta uupumuksestaan ja masennuksesta, johon kahden vuoden rankka työrupeama vuosina 2006–2007 hänet saattoi.

”Näin jälkeenpäin ajateltuna diagnoosi oli tietenkin täysin looginen. Lähes kaksi vuotta putkeen ilman vapaata, koko ajan liian paljon tekemistä, matkustamista, esiintymistä ja kaiken päälle bändin taloudellinen katastrofi, ongelmat manageri­toimiston kanssa ja Lordin julkinen lynkkaus. En vain ollut uupumus­päissäni osannut edes ajatella sitä ennen kuin joku muu sen minulle sanoi”, Putaansuu kertoo kirjassa.

Julkisella lynkkauksella Putaansuu viittaa ”Lordi-vihaan”, joka hänen mukaansa alkoi Suomessa pian euroviisu­voiton jälkeen: voitto aiheutti nopean suosion kasvun, jonka jälkeen se kuitenkin laski lähes yhtä nopeasti samaan aikaan, kun mediassa alettiin kirjoittaa yhtyeestä yhä enemmän negatiivisia juttuja.

Yhtyeen velkaantuminen johtui ennen kaikkea oheistuotesopimuksesta, jonka Lordi-yhtye solmi yhdysvaltalaisen yrityksen kanssa – lakiteknisistä syistä yrityksen nimeä ei mainita kirjassa. Myöskään tarkkaa velkasummaa Putaansuu ei mainitse, vaan sanoo sen olleen kuusinumeroinen. Tämä siis viittaa satojen tuhansien eurojen summaan, ei kuitenkaan miljoonaluokkaan.

Putaansuu kertoo HS:lle, että yritysten nimiä tai tarkkoja summia ei voida kirjassa kertoa, koska niitä koskevissa sopimuksissa on salassapitopykälät.

”Juristimme Petteri Korhonen kävi kirjailija Maria Jyrkäksen kanssa tarkkaan läpi, mitä on turvallista sanoa. Tätä tarinaa ei voida kertoa ilman tätä käännettä, joten sen takia kerromme sen kieli keskellä suuta.”

Lordi oli tehnyt managerisopimuksen yhdysvaltalaisen Bill Aucoinin ja Kosta Kantzogloun yrityksen Aucoin Globe Entertainmentin (AGE) kanssa. Se järjesti Lordin esiintymään vuoden 2007 Ozzfest-kiertueelle Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Tuona vuonna kiertue järjestettiin ilmaistapahtumana eikä se siis tuottanut muusikoille esiintymispalkkioita.

AGE:n kautta Lordi oli tehnyt sopimuksen myös yhdysvaltalaisen oheistuotteita myyvän yrityksen kautta. Sen oli siis määrä myydä Lordi-paitoja ja muita oheistuotteita.

Lordi-yhtye kuvattuna vuonna 2006 voitettuaan Ateenassa pidetyt Euroviisut.

Lordi rahoitti Ozzfest-kiertueen oheistuotefirmalta saamillaan ennakkomaksuilla, joiden takaajaksi merkittiin paitsi yhtyeen ja sen jäsenten perustamat osakeyhtiöt, lopulta myös jäsenet suoraan henkilökohtaisina takaajina. Henkilökohtaiset takaukset allekirjoitettiin kesken Ozzfest-kiertueen, kun rahat olisivat muuten loppuneet ja Lordin olisi pitänyt jättää koko kiertue kesken.

Oheistuotesopimus ei kuitenkaan tuottanut juurikaan rahaa, jolla ennakkomaksut olisi saatu maksettua, Putaansuu kertoo.

”Oheistuotefirman olisi tarkoitus ottaa maksetut ennakkomaksut takaisin myymällä niitä tuotteita. Mutta ongelma oli se, ettei se firma myynyt niitä kamoja, joten ennakkomaksusaldo ei pienentynyt ollenkaan. Muutaman vuoden päästä oltiin eurooppalaisella festivaalilla pääesiintyjinä, mutta tämä jenkkifirma ei toimittanut meille sinne tuotteita. Me oltiin pääesiintyjä, mutta ainoa bändi, jolla ei ollut siellä paidan paitaa myynnissä”, Putaansuu sanoo.

Jossakin vaiheessa oheistuoteyritys myytiin alan suuremmalle toimijalle, joka alkoi periä velkoja voimallisesti takaisin. Tällöin yhtyeen jäsenien henkilökohtainen omaisuuskin vaarantui.

”Giljotiinissa oli ihan kaikki: henkilökohtainen omaisuus, osakkuudet yhtiöissä ja kaikki immateriaalioikeudet, esimerkiksi Lordin tavaramerkki ja tekijänoikeudet musiikkiin. Kaikki, mitä olin ja olimme luoneet ja rakentaneet”, Putaansuu kirjoittaa kirjassa.

”Selvisi, että oheistuotefirma oli jo tehnyt ennakkoselvittelyjä varallisuudestamme – ja kaiken lisäksi myös vanhempiemme varallisuudesta. Jokainen bändissä käsitteli asiaa hieman omalla tavallaan. Ox menetti yöunensa. Amen myi omistusasuntonsa Helsingissä. Awa muuttui surulliseksi. Kita oli minun ohellani se, joka piti yhteyttä lakimiehiin ja mietti, miten ongelmasta päästäisiin eroon.”

Kiista saatiin lopulta ratkaistua muutamaa vuotta myöhemmin. Osapuolet allekirjoittivat sopimuksen, jonka pohjalta yhtyeen jäsenet maksoivat saatavat Yhdysvaltoihin. Putaansuun mukaan summaa saatiin kuitenkin sovittua jonkin verran Lordin jäsenille edullisemmaksi.

Yhtyeeseen koko episodi jätti kuitenkin pysyvän jäljen. Putaansuu näkee sen vaikuttaneen koko 2010-luvulla jatkuneisiin miehistönvaihdoksiin. Rumpali Kita sai potkut 2010, kosketinsoittaja Awa erosi vuonna 2012. Viimeisimpinä basisti Ox erosi vuonna 2019 ja kitaristi Amen sai potkut 2022.

”Tuo sotkuvyyhti kylvi siemenet siihen, että ei ole enää esimerkiksi sitä kokoonpanoa, joka soitti Euroviisuissa. Jokainen alkoi omalla tavallaan erkaantua ja voida pahoin”, Putaansuu kertoo.

”Amen jäi, mutta hänelle annoin potkut tämän vuoden alussa. Mutta hänkin kertoo kirjassa, ettei hän koskaan ole päässyt yli niistä stresseistä, jotka silloin tuli. Minä olen ainoa joka pääsi siitä suhteellisen kuivin jaloin, ei se minua stressannut.”

Nyt tunnelma on yhtyeessä aivan erilainen kuin vuosikausiin, Putaansuu sanoo.

”Rumpalimme Mana sanoi Amenin potkujen jälkeen, että tuntuu kuin rautaesirippu olisi nostettu itärajalta pois. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut nihkeätä kemiaa, mutta nyt on täysin raikas ja tuuletettu talo.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat