Kymmenen vuotta täyttävän Porvoo Jazz Festivalin keikkapaikat ovat aivan omaa luokkaansa, ja nyt niihin pääsee vaikka lättähatulla

”Itäuusimaalaiset ansaitsevat oman festarinsa”, sanoo taiteellinen johtaja Jaska Lukkarinen.

14.9. 10:43

Porvoossa soi jälleen jazz, kun kaupungissa vietetään Porvoo Jazz Festivalia 23–25. syyskuuta. Tänä vuonna festivaalia vietetään erityisen komeasti, koska kyseessä ovat tapahtuman kymmenvuotissynttärit.

Festaria onnitellessa tekee kuitenkin mieli kysyä, miksi ihmeessä Porvoo tarvitsee oman jazzfestivaalin – sieltähän pääsee niin kätevästi Helsinkiin?

Rumpali Jaska Lukkarinen on Porvoo Jazz Festivalin taiteellinen johtaja.

Festivaalin taiteelliselle johtajalle, rumpali Jaska Lukkariselle vastaus on itsestäänselvä: itäuusi­maalaiset rakastavat elävää musiikkia ja ansaitsevat oman festarinsa.

Festari tarjoaa tänäkin vuonna niin kansainvälisiä tähtiä kuin kotimaisen jazzin parhaimmistoa. ”Olen yrittänyt pitää huolta siitä, että tarjolla on jazzmusiikin eri tyylisuuntia”, Lukkarinen sanoo.

Festivaali sopii vanhaan ja pittoreskiin Porvooseen myös siksi, että siellä on poikkeuksellisen kiinnostavia keikkapaikkoja.

”Yksi festarin johtoajatuksia on ollut miettiä, mikä yhtye ja musiikki sopivat mihinkin tilaan”, Lukkarinen sanoo.

Hän kertoo rumpalina joutuneensa joskus soittamaan tilassa, jossa kokemus ei ole ollut soittajalle paras mahdollinen. ”Sitä se ei silloin varmaan ole ollut kuulijallekaan.”

Linda Fredriksson esiintyy yhtyeineen Porvoon Veturitallilla lauantaina.

YKsi tämän vuoden jännittävimmistä venueista on Porvoon vanhan rautatieaseman Veturitalli, joka avataan festivaalin kunniaksi konserttikäyttöön.

Rautatieaseman Tornitallissa pidetään myös festariin liittyvä ruokatapahtuma, jossa kumppaneina on Porvoon maineikkaita ravintoloita.

Ja mikä parasta, lauantaina palkitun saksofonistin Linda Fredrikssonin konserttiin pääsee köröttelemään Helsingistä museojunalla eli lättähatulla.

Myöhemmin lauantaina Veturitallilla esiintyy myös kanadalainen laulaja-säveltäjä-pianisti Laila Biali.

Perjantaina samassa paikassa kuullaan myös kiinnostava konsertti, kun saksofonisti Mikko Innasen ja kumppaneiden opiskeluaikoina perustama Nuijamiehet-kvartetti tekee paluun 20 vuoden jälkeen.

Sunnuntaina Veturitalleilla pidetään koko perheen ilmaiskonsertti Zikiziki.

Pianisti-säveltäjä johdattelee yleisön yllätyskierrokselle Porvooseen.

Sille, joka on erityisen kiinnostunut Porvoon historiallisista kohteista, voi suositella lauantain yllätyskierrosta. Pianisti-säveltäjä Olli Ahvenlahti ja paikallisopas Jenny Törnroos johdattavat yleisön historialliselle kierrokselle viiteen eri paikkaan, joissa kuullaan yllätysesiintyjiä. Ahvenlahti kertoo musiikista ja Törnroos kohteista.

Rumpali Joe Peri, pianisti David Kikoski sekä basisti Kaisa Mäensivu soittavat perjantaina Vanha 123:ssa.

Intiimin musiikkielämyksen paikka on myös Vanha 123, joka sijaitsee kirjankustantaja WSOY:n talossa. Talo liittyy myös Porvoossa syntyneen Lukkarisen omaan historiaan: Siellä sijaitsi hänen isänsä työpaikka.

Talossa on kaksi elokuvateatterisalia, joista kummassakin esiintyy eri kokoonpano. Ideana on, että yleisö vaihtaa väliajalla salia ja kuulee samassa konsertissa kahta eri yhtyettä.

Perjantaina Vanha 123:ssa soittaa yhdysvaltalainen, Grammy-palkittu pianisti David Kikoski yhdessä newyorkilaisen rumpalin Joe Perin sekä basisti Kaisa Mäensivun kanssa. Toisessa salissa esiintyy laulaja Riikka Keränen kvartetteineen.

Riikka Keräsen yhtyeessä soittavat basisti Jori Huhtala (vas.) rumpali Anssi Tirkkonen ja pianisti Juho Valjakka.

Lauantaina Vanha 123:ssa kuullaan jazzia ja kansanmusiikkia yhdistelevää Ostrobothnian Jazz Sextetiä. Toisessa salissa muistellaan edesmennyttä pianistia Jarmo Savolaista (1961–2009), jonka sävellyksiä soittavat pianisti Aki Rissanen sekä Savolaisen yhtyeessä soittaneet rumpali Markku Ounaskari ja basisti Uffe Krokfors.

Entä taiteellinen johtaja itse? Missä Jaska Lukkarista voi kuulla?

Trumpetisti Jukka Eskolan Orquesta Bossa esiintyy sunnuntaina.

”Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi olen ottanut soittohommia tavallista enemmän”, Lukkarinen vastaa. Sunnuntaina häntä kuullaan Porvoon Taidetehtaan Avanti-salissa trumpetisti Jukka Eskolan Orquesta Bossassa, jonka solistina esiintyy laulaja Nina Mya. Erityisen suurella innolla Lukkarinen kertoo odottavansa Veturitallin ”intiimiä ja energistä tunnelmaa”.

Sitä Lukkarinen pääsee kokemaan perjantaina Olli Ahvenlahden yhtyeen, ja lauantaina Laila Bialin orkesterin kanssa.

Porvoo Jazz Festival 23.–25.9.

Tykkää Jazzkeittiöstä Facebookissa.

Lue kaikki blogipostaukset täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat