Syksyn näyttelyissä on monta kiinnostavaa tapausta, jotka kannattaa huomata: Luvassa on unimaailmoja ja vaikuttavia härveleitä

Ateneumin remontti jatkuu alkuvuoteen ja yksi on siis joukosta poissa, mutta syksyn näyttelyohjelmassa on monta kiinnostavaa tapausta tuhkanharmaista unimaailmoista modernistiseen muotoiluun ja suurisuuntaiseen kuvanveistoon.

Muun muassa Amos Rexissä, Valokuvataiteen museossa, Sara Hildénin taidemuseossa, Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa on tänä syksynä luvassa kiinnostavia näyttelyitä.

16.9. 14:25

Näyttelysyksy on livahtanut jo käyntiin, ja useampi syksyn isoista näyttelyistä on auki. Emmassa voi nähdä Seela Sellan sielun paperipussissa ja monta muuta kiinnostavaa teosta, Sibelius-monumentin tehneen Eila Hiltusen syntymän satavuotispäivää juhlitaan Didrichsenillä maan uumenista löydettyjen teosten kera, ja Taidehallissa voi tutustua merkittävään Aalto-kokoelmaan.

Lisäksi Helsingin kaupungin taidemuseo Hamissa on avautunut hiljattain Viggo Wallensköldin retrospektiivinen näyttely.

Tässä kattaus näyttelyitä, joita odotamme tältä syksyltä:

1. Harmaita unimaisemia Amos Rexissä

Hans Op de Beeck: My bed a raft, the room the sea, and then I laughed some gloom in me, 2019.

Belgialaistaiteilija Hans op de Beeck luo Amos Rexin näyttelytilaan salaperäisen yömaiseman, kuin rinnakkaistodellisuuden joka on kauttaaltaan kiven- tai tuhkanharmaa – op de Beeckin tavaramerkki.

Hiljainen paraati Amos Rexissä 21.9.–26.2.

2. Markus Copperin vaikuttavat härvelit Kiasmassa

Markus Copper: Seitsemän meren arkkienkeli, 1998

Kiasmassa lopetellaan Ars22-näyttelyä, mutta pian on uusien näyttelyiden aika. Lokakuussa alkaa pohjoissuomalaisiin taiteilijoihin keskittyvä näyttely, joka on koottu Wihurin rahaston kokoelmasta.

Marraskuussa avautuu Markus Copperin (1968–2019) retrospektiivinen näyttely. Odotettavissa on suuria teoksia, jotka liikkuvat ja kuuluvat. Esillä ovat ainakin Estonia (2006) ja Kursk (2004), jotka käsittelevät kollektiivisia pelkojamme, sekä Kotkan kirkon vanhoista urkupilleistä koottu klassikko, valasveistos Seitsemän meren arkkienkeli (1998).

Markus Copper: Metallin maku Kiasmassa 11.11.–26.2.

3. Nurmesniemien moderni utopia Designmuseossa

Antti ja Vuokko Nurmesniemi.

Designmuseon syksyn päänäyttely kokoaa vihdoin yhteen ensimmäistä kertaa sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemen (1927–2003) ja tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemen (s. 1930) tuotantoa. Molemmat olivat tinkimättömiä hyvän ja kestävän muotoilun puolestapuhujia, ja loivat yhdessä eräänlaisen modernistisen utopian, joka ulottui interiööreistä iholle asti.

Antti + Vuokko Nurmesniemi Designmuseossa 28.10.–9.4.

4. Thomas Houseago Sara Hildénillä

Thomas Houseago esittää Tampereella myös maalauksia. Tässä Weekend at El Cap, 2022.

Sara Hildénin taidemuseo esittelee losangelesilaistuneen brittikuvanveistäjän Thomas Houseagon ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Houseago tunnetaan erityisesti ihmishahmoisista monumentaaliveistoksistaan. Taiteilijan mukaan tämä näyttely juhlistaa vapautumista pandemian aiheuttamasta eristäytyneisyydestä sekä luovuuden ja ystävyyden eheyttävää voimaa.

We Sara Hildénin taidemuseossa 18.9.–15.1.

5. Kirsikankukkia ja katoavia hetkiä

Utagawa Kunisada [Toyokuni III]: Näyttelijä Nakamura Tomijuro II, Onoe Baiko ja Ichikawa Danjuro VIII näytelmässä Umeyanagi sakigake soshi (Kertomus varhain kukkivista luumupuista ja pajuista), 1854.

Sinebrychoffin taidemuseo tuo näytteille japanilaista puupiirrostaidetta Edo-kaudelta (1600–1868), jolloin Japanin kulttuuri kehittyi eristyksissä ja omaleimaisena. Olennaista puupiirroksissa oli ukiyo – käsillä olevaan hetkeen ja sen tarjoamiin elämyksiin tarttuminen. Arki voi muuttua hetkessä runollisemmaksi.

Kirsikkapuun alla Sinebrychoffin taidemuseossa 6.10.–15.1.

6. Robert F. Kennedyn hautajaisjuna monesta kulmasta

Gary Lorenzo, Wilmington, Delaware, 1968.

Kun Robert Kennedyn ruumista kuljettanut juna kolisteli New Yorkista Washingtoniin kesällä 1968, tuhannet ihmiset kerääntyivät reitin varrelle – usein kameroidensa kanssa. Taiteilija Rein Jelle Terpstra kiinnostui myöhemmin heistä ja heidän kuvistaan: mitä he katsoivat ja näkivät? Terpstra ilmoitteli lehdissä ja kiersi ovelta ovelle saadakseen kuvat nähtäväkseen ja tehdäkseen kollektiiviselle surulle eräänlaisen ruumiinavauksen.

Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto Valokuvataiteen museossa 16.9.–8.1.

7. Cinefiilin intohimot Turussa

Mika Taanila: Out of The Past, 2013.

Mika Taanilan retrospektiivi esittelee Ars Fennicalla palkitun ja kansainvälisesti arvostetun taiteilijan teoksia, joiden aineksia ovat elokuvat, popkulttuuri, teknologia ja taide. Ne käyvät Taanilan myllyn läpi ja muuttuvat esimerkiksi elokuvakirjoista tehdyiksi kollaaseiksi, liikkuvan kuvan installaatioiksi ja ilman kameraa tehdyiksi valokuviksi.

Lokakuussa museossa avautuu myös Marjatta Holman näyttely, jonka konkretistiset maalaukset tarjoavat vastapainoa Taanilan näyttelyn vilinälle ja surinalle.

Film reader Aboa Vetus Ars Novassa 26.11–2.4.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat