22-vuotiaan Tarmo Peltokosken ura etenee vauhdilla: aloittaa ensi vuonna Rotterdamin filharmonikkojen päävierailijana

Aiemmin tänä vuonna Peltokoski on jo nimitetty Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin päävierailijaksi ja Latvian kansallisorkesterin ylikapellimestariksi.

Tarmo Peltokoski (pylvään takana) osallistui elokuussa 2020 Lead-säätiön kapellimestarikurssille Fiskarsissa ja seurasi Roman Reznikin johtamisvuoroa. Kuvassa vasemmalla Jorma Panula ja oikealla Sakari Oramo.

14.9. 12:10

Kapellimestari Tarmo Peltokoski (s. 2000) on nimitetty Rotterdamin filharmonisen orkesterin päävierailijaksi vuodesta 2023 alkaen. 22-vuotias Peltokoski on tänä vuonna edennyt urallaan vauhdikkaasti: tammikuussa hänet nimitettiin saksalaisen Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin päävierailijaksi ja toukokuussa Latvian kansallisorkesterin ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi.

Lue lisää: Tarmo Peltokoski, 22, johtamaan Latvian kansallisorkesteria

Lue lisää: Kapellimestari Tarmo Peltokoski, 21, nousee maineikkaan saksalais­orkesterin päävierailijaksi – ”Parempaa en voisi toivoa”

Peltokosken kiinnitykset ovat syntyneet suhteellisen nopealla aikataululla, sillä esimerkiksi Rotterdamissa hän debytoi tämän vuoden toukokuussa. Tuolloin hän korvasi konserteissa venäläiskapellimestari Valeri Gergijevin, jonka konsertit kaikkialla lännessä peruttiin Venäjän hyökättyä toukokuussa Ukrainaan. Gergijev ei suostunut julkisesti tuomitsemaan Venäjän aloittamaa sotaa.

Lue lisää: Kapellimestari Tarmo Peltokoski, 21, korvaa lännen boikottiin joutuneen Valeri Gergijevin Rotterdamissa

Hollantilaisen NRC Handelsbladin haastattelussa Tarmo Peltokoski kertoo, että häntä pyydettiin Rotterdamin filharmonikkojen vierailevaksi kapellimestariksi toukokuun konserttijakson toisen konsertin väliajalla.

Nopeita päätöksiä Peltokosken suhteen ovat tehneet myös Latvian kansallisorkesteri ja Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Latvialaisorkesteri vakuuttui hänestä toisena harjoituspäivänä tammikuussa 2022 ja nimitys julkistettiin toukokuussa. Deutsche Kammerphilharmonien kanssa Peltokoski debytoi kesäkuussa 2021 ja sai päävierailijan paikan tammikuussa 2022.

Peltokosken oma instrumentti on piano, ja hänet opittiinkin tuntemaan pianistina esimerkiksi hänen osallistuttuaan vuoden 2017 Maj Lind -pianokilpailuun. Hän on opiskellut myös Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla vuodesta 2018.

Peltokosken nimityksen myötä Hollannissa työskentelee jatkossa kaksi nuorta suomalaiskapellimestaria merkittävissä tehtävissä, sillä Klaus Mäkelä (s. 1996) on tänä syksynä aloittanut työt Amsterdamissa Concertgebouw-orkesterin taiteellisena partnerina ja on nimitetty sen ylikapellimestariksi vuodesta 2027 alkaen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat