Dokumenttisarja Gaialand kertoo ekoyhteisöstä, joka herätti kohua 90-luvun alun Kittilässä – Yhteisön taustalta paljastuu käänteitä kuin agenttielokuvassa

Tragedioiltakaan ei vältytty.

Ilpo Okkosella kesti vuosikymmeniä toipua Ecoovie-yhteisön aiheuttamasta kohusta ja sen takaa paljastuneesta huijauksesta.

15.9. 2:00 | Päivitetty 15.9. 13:40

Elokuussa 1991 Ouluun saapui Pohjois-Amerikan alkuperäisasukkaiksi esittäytyvä ekoyhteisö. Se kertoi agendakseen tehdä Suomessa seitsemän vuoden tutkimusprojektia luonnonvaraisesta elämästä.

Yhteisö herätti alkuun positiivista huomiota ja sai paljon tukea toimilleen. Pääosin ranskaa puhuvien ryhmäläisten alkuperää ei kyseenalaistettu, vaan yhteisön puhemiehen, Pohjois-Amerikan micmac-heimoon kuuluvana esittäytyneen Norman Williamin tarinat nieltiin kakistelematta tosina.

Myöhemmin Kittilään telttakylään sijoittunutta ”heimoa” keksittiin 1990-luvun laman kuristuksessa esitellä turistinähtävyytenä. Yhteisö nostatti ennennäkemättömän mediamyrskyn, joka laineet nousivat korkeimmalle vuonna 1993, kun yhteisö karkotettiin Suomesta.

Ilpo ja Seija (toinen oik.) Okkosen perhe auttoi ekoyhteisöä sen Suomessa oloaikana. Kuvassa vietetään Okkosten Maria-tyttären (oik.) kolmivuotissyntymäpäivää. Päivänsankari sai yhteisön perinteen mukaisesti päähänsä kalliin sulkapäähineen.

Uudessa ranskalais-suomalais-belgialaisessa dokumenttisarjassa Gaialand yhteisöön kuuluneet, sitä tukeneet ja tutkineet kertovat sen tavoitteista ja taustasta. Hannu Kontturin ja Yvonne Debeaumarchén ohjaaman sarjan runsas kuvamateriaali yhteisön elämästä vuosina 1991–1994 on pääosin valokuvaaja Ilpo Okkoselta. Okkonen liittyi yhteisöön vaimonsa kanssa Ruotsissa 1991 ja oli mukana tuomassa sitä Suomeen.

Okkonen on aiemmin kertonut yhteyksistään myös Ecoovie-yhteisöksi (suom. ekoelämää) kutsuttuun ryhmään Ylen radio-ohjelmassa Intiaanit tullee! vuodelta 2017.

Neliosainen dokumenttisarja pureutuu aiheeseen perusteellisesti myös uutisklippien kautta. Taustalta paljastuva tarina sisältää uskomattomampia käänteitä kuin liukkain agenttielokuva: on vale-fransiskaanimunkkeja, valelaboratorio ja useita valeidentiteettejä. Tragedioilta ei vältytty: Kittilässä -50 asteeseen kivunnut kylmyys, nälkä ja taudit jäytivät leiriläisiä, ja leirissä kuoli pikkulapsi.

Yhteisön taloudellisia realiteetteja dokumentissa ei juuri valoteta. Ryhmä eli omavaraisuuden sijasta pitkälti ulkopuolelta tulevan, muun muassa suomalaisen lomakylän kustantaman, avun varassa, ja useat ryhmäläiset olivat lahjoittaneet omaisuutensa ”heimolle”.

Selviytyjien tarinaksi muodostuvassa dokumentissa kuullaan myös viittä ryhmään kuulunutta ranskalaista.

He korostavat, että vaikka ryhmän johtaja paljastui huijariksi, oli itse yhteisön tarkoitus vilpitön. He halusivat löytää harmonisen ja luonnonmukaisemman tavan elää maapalolla.

Gaialand, TV1 klo 19.00 ja Yle Areena.

Oikaisu 15.9.2022 klo 13.40: Kuvassa pääosassa ei ole Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöksi esittäytyviä Ecoovie-yhteisön jäseniä vaan suomalaiset Seija ja Maria Okkonen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat