Kreikkalaisnäyttelijä Irene Papas on kuollut

Irene Papas tunnettiin erityisesti rooleistaan elokuvissa Navaronen tykit, Kerro minulle, Zorbas ja Z – hän elää!.

Irene Papas kuvattuna maaliskuussa 1965.

15.9. 10:56

Irene Papas -nimellä kansainvälisesti tunnettu kreikkalaisnäyttelijä kuoli keskiviikkona 14. syyskuuta 96-vuotiaana. Asiasta tiedotti Kreikan kulttuuriministeri Lina Mendoni, joka sanoi Papasin olleen ”majestettinen, arvokas, dynaaminen”, ”kansainvälinen tähti, joka säteili kreikkalaisuutta”.

Kuolinsyytä ei tiedotteessa kerrottu, mutta vuonna 2018 kerrottiin Papasin kärsineen Alzheimerin taudista.

Alkujaan Irini Lelekou -nimellä kastettu näyttelijä oli syntynyt 3. syyskuuta 1926 Khiliomódhin kylässä Peloponnesoksen niemimaalla Etelä-Kreikassa. Papasin äiti oli luokanopettaja ja hänen isänsä opetti klassista draamaa.

Papas esiintyi yli 70 elokuvassa ja lavatuotannossa yli viisikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana, ja häntä on ylistetty kreikkalaisen kulttuurin suurlähettilääksi. Papas tunnettiin erityisesti rooleistaan elokuvissa Navaronen tykit (1961), Kerro minulle, Zorbas (1964) ja Z – hän elää! (1969). Papas jatkoi uraansa uudelle vuosituhannelle esiintymällä esimerkiksi elokuvassa Kapteeni Corellin mandoliini (2001). Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi vuonna 2003 julkaistu portugalilainen Um Filme Falado.

Irene Papas tunnettiin myös laulajana, ja hän julkaisi kaikkiaan neljä albumia.

Irene Papas ja portugalilainen elokuvaohjaaja Manoel de Oliveira Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 1998. Papas näytteli äitiä de Oliveiran elokuvassa Inquietude.

Papas otti myös aktiivisesti osaa kotimaansa politiikkaan. Vuonna 1967 hän julisti ”kulttuurisen boikotin” vastalauseena Kreikan sotilasjuntan tekemälle vallankaappaukselle, ja sitä seuranneelle oikeistolaiselle sotilashallitukselle. Papas joutui lähtemään maanpakoon toisten hallitusta vastustavien kulttuurialan tekijöiden kanssa, ja asui Italiassa ja New Yorkissa kunnes juntta kaatui vuonna 1974.

Irene Papas oli kaksi kertaa naimisissa, mutta hänen elämänsä rakkaus oli näyttelijä Marlon Brando. Papas ja Brando tapasivat vuonna 1954, ja heillä oli pitkä rakkaussuhde, jonka he kuitenkin pitivät salassa aina Brandon kuolemaan asti viisikymmentä vuotta myöhemmin.

Irene Papas vuonna 1961 Michael Cacoyannisin (Michális Kakogiánnis) elokuvassa Electra, jossa Papas esitti nimiroolia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat