Ohjaaja teki elokuvan rakkaasta ystävästään, jonka isä pyysi apua kuolemaan – En rehellisesti sanottuna itse tiedä mitä tekisin tuossa tilanteessa, sanoo François Ozon

François Ozon ohjasi elokuvan vaikeasta aiheesta ja toivoo, että ihmiset puhuisivat kuolemasta enemmän, ranskalaisohjaaja kertoo HS:lle. Kaikki meni hyvin nähdään valkokankailla Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

Ranskan isoimpiin tähtiin kuuluva Sophie Marceau esittää pääosaa François Ozonin elokuvassa, jonka aihe on ohjaajalle henkilökohtainen.

17.9. 2:00 | Päivitetty 17.9. 9:15

François Ozon (s. 1967) on ahkera.

Hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä Sitcom ilmestyi 1998, ja sen jälkeen Ozon on ohjannut 20 koko illan elokuvaa. Olisi poikkeuksellista, jos jonain vuonna esimerkiksi Berliinin tai Cannesin elokuvajuhlilla ei nähtäisi uuden Ozonin maailmanensi-iltaa.

Ozoninsta on tullut yksi Ranskan tunnetuimmista ja arvostetuimmista nykyohjaajista. Monet hänen elokuvansa, kuten 8 naista (2002), Vieras talossa (2012) ja Frantz (2016), ovat keränneet kehuja kriitikoilta ja palkintoja sekä ehdokkuuksia festivaaleilta.

Viime vuoden Cannesin Ozon-uutuus oli Kaikki meni hyvin, jonka aikaan hän antoi tämän haastattelun. Sen jälkeen ohjaajalta on tietysti ehtinyt valmistua jälleen uusi elokuva, Rainer Werner Fassbinderin kuulua teosta varioiva Peter von Kant.

Molemmat nähdään tämän vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Peter von Kant tulee yleiseen teatterilevitykseen Suomeen marraskuussa.

Myös Kaikki meni hyvin -elokuvan oli viime syksynä tarkoitus tulla Suomen valkokankaille, mutta ensi-ilta peruuntui. Kannattaa siis käyttää R&A:ssa tarjoutuvaa tilaisuutta hyväksi; elokuva ansaitsee huomionsa.

Ozonmaisen sujuvasti etenevä, hienosti ohjattu ja näytelty draama kertoo keski-ikäisestä uranaisesta Emmanuèlesta (Sophie Marceau) ja tämän vanhasta isästä Andrésta (André Dussollier), joka tahtoo kuolla.

Ranskalainen veteraaninäyttelijä André Dussollier esittää elokuvassa isä-Andréa, Sophie Marceau hänen Emmanuèle-tytärtään.

Toiveen täyttäminen lankeaa Emmanuèlelle. Se ei ole helppoa, sillä eutanasia on Ranskassa laiton. Emmanùele joutuu ryhtymään salaisiin järjestelyihin sveitsiläisklinikan ja asianajajien kanssa – ikään kuin omissa tunteissa ei olisi jo riittävästi käsiteltävää.

Kaikki meni hyvin perustuu Emmanuèle Bernheimin omakohtaiseen kirjaan Tout s'est bien passé, jossa hän kirjoittaa isänsä pyynnöstä saada kuolla. Elokuva taas on henkilö­kohtainen teos Ozonille: vuonna 2017 kuollut Bernheim oli hänen läheinen ystävänsä. Hän oli myös mukana käsi­kirjoittamassa Ozonin elokuvia Swimming Pool (2003) ja 5X2 (2004).

”Halusin ennen muuta tehdä elokuvan Emmanuèlesta, kertoa hänen tarinansa. Siten tunsin olevani yhä ystäväni lähellä”, Ozon kertoo haastattelussa.

”Ja se, mihin elokuvassa tahdoin keskittyä, oli isän ja tyttären suhde. Tästä ’isosta aiheesta' eli eutanasiasta en ollut aluksi niinkään kiinnostunut.”

Ozonin ja Bernheimin ystävyys tulee esiin moneen kertaan haastattelun aikana. Esimerkiksi silloin, kun Ozonilta kysytään elokuvan roolituksesta. Oli hankalaa pohtia esittäjää henkilölle, joka oli itselle hyvin läheinen, Ozon sanoo.

Emmanuèle Bernheim vuonna 2014.

Ranskan suurimpiin tähtiin kuuluvan Sophie Marceaun saaminen rooliin oli kuitenkin Ozonin mielestä onnenpotku. Hän sanoo olleensa Marceaun fani siitä lähtien, kun näki hänet ensi kertaa valkokankaalla, romanttisessa komediahitissä Le Boum (1980). Marceau teki siinä elokuvadebyyttinsä 13-vuotiaana.

“Hän on myös samaa ikäpolvea kuin minä. Olen yrittänyt saada häntä elokuviini aiemminkin, mutta aika ei ole ollut oikea tai sopivaa roolia ei ole löytynyt.”

“Mutta jo siinä vaiheessa kun suunnittelin Kaikki meni hyvin -elokuvaa, ajattelin, että tämä rooli saattaisi kiinnostaa Sophieta. Niin kävikin, hän rakasti kirjaa ja halusi näytellä Emmanuèlea. Niinpä aloin käsikirjoittaa osaa juuri Sophielle”, hän kertoo.

Vaikka elokuvan aihe voi kuulostaa raskaalta, Kaikki meni hyvin ei sellaiselta tunnu. Siinä on ilmavuutta ja iloa. Sekä mustaa huumoria, etenkin isän ja tyttären konstailemattomissa keskusteluissa.

Ozonin mielestä elokuvan huumori saattaa juontua pelkästään keskustelujen aiheesta, kuolemasta.

”Isä ei pelkää kuolemaa lainkaan vaan katsoo sitä suoraan silmiin, ja yhteiskunnassamme niin ei yleensä tehdä. Pelkästään se, että hän puhuu kuolemasta niin rehellisesti ja avoimesti, voi välittyä katsojalle mustana huumorina.”

Eräs haastattelija alkaa puhua, että elokuvasta ei tullut sentimentaalista varmaan senkään vuoksi, kun Ozon itse “ei ole tunteellinen tyyppi.”

“Olenpas!” Ozon keskeyttää ja nauraa.

”Elokuva ei ole melodraama, koska se ei olisi sopinut näihin hahmoihin ja heidän suhteeseensa. Kuten isä sanoo eräässä kohtaa, 'ei nyt olla itkupillejä'.”

Marceau ja Ozon vuoden 2021 Cannesin elokuvajuhlilla, missä Kaikki meni hyvin sai maailmanensi-iltansa.

Suurimmassa osassa maailman maista eutanasia ja avustettu itsemurha ovat yhä kiellettyjä. Niiden mahdollinen salliminen nousee aina silloin tällöin esille, niin Suomessa kuin Ranskassakin.

Eutanasia ja avustettu itsemurha eroavat toisistaan siten, että eutanasiassa lääkäri antaa henkilölle tämän pyynnöstä lääkkeitä elämän lopettamiseksi, kun taas avustetussa itsemurhassa hän antaa henkilölle apua itsemurhan suorittamiseksi.

Avustettu itsemurha on laillista esimerkiksi juuri Sveitsissä, minne Kaikki meni hyvin -elokuvan ratkaisevat kohtaukset sijoittuvat. Hiljattain uutisoitiin arvostetun elokuvaohjaajan Jean-Luc Godardin tehneen avustetun itsemurhan 91-vuotiaana kotonaan Rollessa Sveitsissä.

Suhtautuminen kuolinapuun saattaa pikkuhiljaa olla muuttumassa monissa maissa. Ranskassakin aiheesta käydään jatkuvasti keskusteluja, Ozon sanoo. Kuten Kaikki meni hyvin -elokuvasta voi päätellä, Ozon itse kannattaa eutanasian tai avustetun itsemurhan laillistamista, tiukoin reunaehdoin tietysti.

“Esimerkiksi tämän elokuvan pääteema, perhe, voisi kenties auttaa ihmisiä ymmärtämään asiaa. Kuka ei haluaisi, että hänelle rakas perheenjäsen voisi kuolla arvokkaasti?”, Ozon miettii.

“Toisaalta ymmärrän myös, miksi sitä on niin vaikea hyväksyä. Jos oma perheenjäseneni olisi sairas ja pyytäisi minulta kuolinapua – en rehellisesti tiedä, mitä tekisin”.

Kaikki meni hyvin -elokuvan ensimmäinen R&A-näytös Maximissa lauantaina 17.9. klo 13.45. Muut esitysajat löytyvät festivaalin nettisivuilta.

Kuka?

François Ozon

  • Pariisissa vuonna 1967 syntynyt ohjaaja opiskeli elokuvaa ja teki aluksi lyhytelokuvia, joista ensimmäinen, Un robe d’été, valmistui 1996.

  • Ensimmäinen pitkä elokuva Sitcom valmistui 1998.

  • Kansainvälistä huomiota Ozon sai vuonna 2002 valmistuneella 8 naista -elokuvalla, jossa esiintyivät muiden muassa Catherine Deneuve, Fanny Ardant, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart ja Danielle Darrieux.

  • Ozonin ensimmäinen englanninkielinen elokuva, Angel, valmistui vuonna 2007.

  • Ozon kuului Berliinin elokuvajuhlien tuomaristoon vuonna 2012.

  • Elokuva In the House toi hänelle Euroopan parhaan käsikirjoituksen palkinnon vuonna 2013.

  • Ozonin viimeisin elokuva, Peter von Kant, sai ensiesityksensä Berliinin elokuvajuhlilla 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat