Testosteroni roiskuu Kathryn Bigelow’n läpimurto-ohjauksessa – Myrskyn ratsastajien toimintakohtaukset ovat elokuvakerronnan taidonnäytteitä

Kathryn Bigelow ohjasi testosteronikuohuja varmasti pilke silmäkulmassa, ehkä jopa kieli poskessa. Hänen kyvyistään kertoo, että miesyleisö nieli kaiken.

FBI-agentti Johnny Utahin (Keanu Reeves) ja pankkirosvo Bodhin (Patrick Swayze) bromanssi viriää, kun Johnny soluttautuu rosvojen porukkaan.

17.9. 2:00

Toiminta

Myrskyn ratsastajat ★★★★

Point Break, USA 1991

Sub klo 23.25 (K16)

Kathryn Bigelow teki lopullisen läpimurtonsa toimintaelokuvalla Myrskyn ratsastajat ja osoitti osaavansa tehdä ihan yhtä äijiä elokuvia kuin ketkä tahansa Hollywoodin mahtisonnit.

Jo alkutekstien aikana sekä henkilöt että kamera ovat jatkuvassa liikkeessä. FBI-agentti Johnny Utah (Keanu Reeves) harjoittelee ampumista kaatosateessa ja pankkirosvo Bodhi (Patrick Swayze) surffaa meressä.

Vesi yhdistää vastapuolet, joita näytetään vuorotellen. Se myös ennakoi heidän pinnan alla roihuavaa bromanssiaan, joka viriää, kun Johnny soluttautuu pankkirosvojen porukkaan.

Pankkirosvojen intohimoinen surffausharrastus tarjoaa toimintaa silloinkin, kun ei ryöstetä tai tapella. Miehekäs suorittamisen meininki on koko ajan päällä. Testataan rajoja ja etsitään äärimmäistä kyytiä ja kokemusta. Puheet ovat karskeja, auotaan päätä ja piestään suuta.

Surffaus tarjoaa myös tilaisuuden esitellä raavaita miehiä yläosattomissa, asettaa heidät harvinaisen selvästi naisen katseen kohteiksi. Johnny ja Bodhi kietoutuvat toisiinsa sitä tiiviimmin, mitä pitemmälle heidän tarinansa etenee.

Aluksi Myrskyn ratsastajia ajateltiin Ridley Scottin ohjattavaksi. Lopulta Bigelow sai pestin ilmeisesti silloisen miehensä James Cameronin kautta.

Bigelow ohjasi testosteronikuohuja varmasti pilke silmäkulmassa, ehkä jopa kieli poskessa. Hänen kyvyistään kertoo, että miesyleisö nieli kaiken. Toimintakohtaukset – takaa-ajot ja tulitaistelut – ovatkin elokuvakerronnan taidonnäytteitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat