Vermeerin kuuluisa taulu sisälsi yllätyksen

Saksalaisdokumentti kertoo Johannes Vermeerin varhaisteoksen monitasoisen ja monivaiheisen tarinan.

Liittokansleri Angela Merkel kävi tutustumassa restauroituun Johannes Vermeerin teokseen Dresdenissä syyskuussa 2021.

17.9. 2:00

Nuori nainen lukee ikkunan edessä kirjettä, katse alas painuneena. Hänen vieressään olevalla matalalla tasolla on sinertävä keramiikkakulho täynnä hedelmiä.

Mitä nainen oikein lukee ja mitä hän lukiessaan ajattelee?

Sitä taiteen harrastajat ja taiteentutkijat ovat arvuutelleet vuosisatojen ajan – etsien selityksiä muun muassa valoa antavasta avoimesta ikkunasta, hedelmistä ja paljaan huoneen osittain jakavasta verhosta.

Hollantilaisen Johannes Vermeerin (1632–1675) varhaista teosta Kirjettä lukeva tyttö avoimen ikkunan luona (1657–1659) käsitellään saksalaisdokumentissa Vermeerin taulun salaisuus (2020).

Vermeerin teos ennen restaurointia.

Vermeerin teos ei ole aivan niin pelkistetty kuin vuosisatoja luultiin. Alunperin Vermeer maalasi tauluun kuvan kuvassa: seinään naisen takana ison maalauksen Amor-pojasta. Mutta tämä paljastui yleisölle vasta elokuussa 2021, jolloin Kirjettä lukeva tyttö avoimen ikkunan luona esiteltiin Saksan Dresdenissä alkuperäiseksi restauroituna.

Suuri Amorin kuva oli maalauksessa myöhemmin peitetty. Mutta kuka sen teki, miksi ja milloin, sitä ei edelleenkään tiedetä.

Dokumentissa pohditaan myös, onko maalaus alkuperäisenä ”parempi” vai oliko ehkä ihan omin päin toiminut ”korjaaja” sittenkin oikeassa. Eräs haastatelluista muistuttaa aivan aiheellisesti, että myöhempi versio oli avoimempi ja arvoituksellisempi, kuten maalauksen huone.

Jos odottaa ohjelmaa maalauksen teknisistä tutkimuksista ja vuosia kestäneestä kalliista restauroinnista, Vermeerin taulun salaisuus -dokumentti tuottaa pettymyksen.

Mutta paljon parempi näin. Asiallisessa ja asiantuntijaperusteissa dokumentissaan ohjaajat Christoph Goldmann ja Leif Karpe keskittyvät pääosin siihen, mikä on lopulta kiinnostavinta: maalauksen monitasoiseen, monivaiheiseen tarinaan. Kuten esimerkiksi sen päätymiseen Saksin vaaliruhtinaan kokoelmiin vuonna 1742 muka Rembrandtin työnä.

Vermeerin taulun salaisuus, Teema klo 20.00 ja Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat