Sofia Coppolan versio jenkkisotilaasta tyttökoulussa on tyylikäs mutta ei tuo tulkintaan mitään uutta

Sofia Coppolan Lumotut toistaa Don Siegelin Korpraali McB -elokuvan tarinan.

Kirsten Dunst ja Colin Farrell näyttelevät Lumotut-elokuvassa.

18.9. 2:00

Draama

Lumotut ★★★

The Beguiled, USA 2017

Frii klo 15.30 (K12)

Toisen polven elokuvaohjaaja Sofia Coppola on kunnianhimoinen ja omaperäinen. Siksi hieman yllätti, kun hän teki uuden version Don Siegelin elokuvasta Korpraali McB (1971) – varsinkin, kun hän ei tuonut tulkintaansa juuri mitään olennaista uutta.

Lopputekstien mukaan Coppolan käsikirjoitus perustuu sekä Thomas P. Cullinanin romaaniin että siitä tehtyyn Siegelin elokuvan käsikirjoitukseen. Lähellä edellistä filmatisointia siis ollaan.

Eletään Yhdysvaltain sisällissodan aikaa Mississippissä. Tyttökoulun asukkaat ottavat hoiviinsa haavoittuneen pohjoisvaltojen korpraalin John McBurneyn, jota Siegelillä näytteli Clint Eastwood ja Coppolalla Colin Farrell.

Koulun asukkaita näyttelevät tässä muun muassa Nicole Kidman, Kirsten Dunst ja Elle Fanning.

Molempien elokuvien alkuperäinen nimi on Beguiled, joka viittaa lumoamisen ohella juonitteluun ja hurmaamiseen. Kaikesta siitä tarinassa on kyse.

Taustalla käytävä sota asemoi Johnin ja etelän naiset vastakkaisille puolille. Heidän välilleen viriää sukupuolten välinen sota, jossa käytetään aseina aluksi imartelua, liehittelyä ja seksuaalista vetovoimaa.

Eristyneissä oloissa osapuolten epäsuhta – yksi mies vastaan kuusi eri ikäistä naista – johtaa lopulta väistämättömään eskalaatioon, jossa otetaan käyttöön kaikki keinot.

Coppolan versio on hallittua ja tyylikästä työtä. Se ei häviä paljoakaan Siegelin tulkinnalle – paitsi omaperäisyydessä, kun kerran toistaa vanhaa.

Suurin ero on, että Coppola jätti henkilökaartista pois Hettien, koulun mustan orjan. Kumma sekin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat