Paha sikiää toivottomuuden riivaamista lähiöistä Markus Ahosen laadukkaassa dekkarisarjassa

Uutuus jatkaa vahvasti Markus Ahosen Vantaalle sijoittuvaa Isaksson-sarjaa. Lauantaina Helsingissä järjestetään rikoskirjallisuuteen keskittyvä Dekkarifestivaali.

Markus Ahosen rikosylikonstaapeli Markku Isakssonista kertovat kirjat ovat kuvauksia siitä, miten suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta on tulossa pahoinvointiyhteiskunta.

16.9. 14:00

Romaani

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää. WSOY. 407 s.

Markus Ahosen dekkarit ovat jo pitkään kuuluneet yhteiskunnallisesti kantaaottavan kotimaisen jännityskirjallisuuden valioihin. Ahosen rikosylikonstaapeli Markku Isakssonista kertovat kirjat ovat toki dekkareita, mutta ennen kaikkea kuvauksia siitä, miten suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta on tulossa pahoinvointiyhteiskunta.

Ahosen pointti ei ole poliittinen, vaan sosiaalinen. Hän on niiden puolella, jotka suomalaisessa yhteiskunnassa jäävät yksin ja suojatta, ovat he sitten mielenterveyspotilaita tai lähiöiden katkeroituneita nuoria miehiä.

Juuri lähiöt Ahonen näkee toivottomuuden, näköalattomuuden ja syrjäytyneisyyden tyyssijoina, joista sikiää turhautuneisuudesta nousevaa väkivaltaa.

Uutuudessa Anna pahan kiertää kolme lähiönuorukaista alkaa kiertää Helsingin katuja pahoinpitelemässä satunnaisia vastaantulijoita. Yksi uhreista on Isakssonin Antti-poika, ja sen lisäksi Isakssonilla on aikaisempi yhteys lähiöiden ongelmiin: hänestä itsestään olisi saattanut tulla lähiörikollinen, jollei hän olisi ajoissa kyennyt valitsemaan toisin.

Kirjan toinen teema palaa Ahosen aikaisemman Meduusa-romaanin (2016) ensimmäiseen Isaksson-tarinaan. Siinä Isakssonin kanssa seurustellut peruskoulunopettaja Maaret Lumme ryhtyi kostamaan veljensä pahoinpitelyä ja myöhempää itsemurhaa lähiöiden öykkäreille.

Maaretin onnistui lavastaa tekonsa erään ammattirikollisen tekemiksi. Itse hän pakeni maasta, mutta on nyt Anna pahan kiertää -romaanissa palannut takaisin Suomeen ja opettajan töihin. Tosin Maaret pelkää jäävänsä kiinni ja alkaa siksi raivata pois kaikkia, jotka saattaisivat päästä selville hänen aiemmista puuhistaan.

Yksi heistä on Markku Isaksson.

Maaretin kautta Ahonen tuo romaaniinsa eettisen ongelman. Onko oikein taistella pahaa vastaan, jos taistelu itse määritellään laissa rikokseksi. Ja kuinka helppoa onkaan ajautua hyvän puolelta pahan puolelle, ryhtyä tekemään yhtä kammottavia tekoja kuin ne, joille kostaa. Miten ihmismieli tällaisen kestää?

Ahonen kirjoittaa vahvasti, paikoin jopa hieman saarnaavasti välittämisen ja sosiaalisen omantunnon puolesta. Hänelle kaikki, hirvittävimpienkin rikosten tekijät, ovat ihmisiä, joiden edesottamuksilla on yhteiskunnalliset syyt. Isaksson saa Ahosen kirjoissa edustaa poliisimiestä, joka ymmärtää tämän, ennen kaikkea oman taustansa vuoksi.

Vantaan lähiöistä Ahonen maalaa ehkä turhankin yksipuolisen kuvan. Lukija saa paikoin käsityksen, ettei niissä asu kuin toivottomuuteen vajonneita juoppoja ja rikollisia. Kesäisen Helsingin kuvaus on värikkäämpää ja elävämpää.

Anna pahan kiertää edustaa Ahosen tuotannossa suuntaa, joka vie yhä enemmän kohti sosiaalisesti kantaaottavaa romaania, jossa dekkariaines alkaa olla toissijainen. Tekstistä välittyy palo aihetta kohtaan, mutta toki edelleen myös taitavasti sommiteltu dekkarin juonielementti.

Lue lisää: Sietämätön ahdistus piinasi Markus Ahosta vantaalais­lähiössä, jossa nuoriso velloi epätoivossa – Sitten hänen elämänsä muuttui bussissa numero 453

Fakta

Dekkariväki kokoontuu Paasitorniin

  • Kahdeksatta kertaa järjestettävä Dekkarifestivaali kokoaa yhteen rikoskirjallisuuden tekijöitä ja lukijoita lauantaina 17.9. niin paikan päällä Paasitornissa kuin verkon välitykselläkin.

  • Ulkomaiset vieraat ovat Jussi Adler-Olsen, Sebastian Fitzek, Ragnar Jónasson, Kristina Ohlsson ja Ulrika Rolfsdotter.

  • Kotimaasta nähdään muun muassa Helena Immonen, Leena Lehtolainen, Eppu Nuotio, Kale Puonti, Satu Rämö, Christian Rönnbacka, Max Seeck ja Arttu Tuominen.

  • Työväentalolla Siltasaaressa ohjelmajohtajana toimii Tammi-kustantamon Outi Mäkinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat