Väkevä kuunnelmatrilogia avaa kirjallisuuden toisinajattelijaksi kutsutun Matti Pulkkisen elämää – Vesa-Matti Loiri sukeltaa komeasti sisälle Pulkkisen hahmoon

Pääosa vuonna 2000 valmistuneessa Ehdotus elämäksi -trilogiassa oli Loirille vasta ensimmäinen iso radiorooli.

Ehdotus elämäksi -trilogia pohjautuu Matti Pulkkisen (1944–2011) koko tuotantoon.

19.9. 2:00

Kun Vesa-Matti Loiri (1945–2022) palasi Yleisradion kahvilasta kuunnelmastudioon, hänellä oli mukanaan kasa teelusikoita. Ohjaajan ihmettelyyn hän vastasi aikovansa soittaa niillä. Toki Loiri soitti myös lukuisilla perinteisemmillä instrumenteilla oboesta tablarumpuun.

On harvinaista, että kuunnelman pääroolin esittäjä myös säveltää teoksen musiikin ja vieläpä soittaa sen kokonaan itse.

Mutta harvinaista oli myös ylipäätään nähdä Loiri Radioteatterin studiossa. Toisin kuin monet muut sukupolvensa näyttelijät, hän teki ensimmäisen ison kuunnelmaroolinsa vasta kypsällä iällä vuonna 2000 kuunnelmassa Ehdotus elämäksi.

Loiri palasi radioon vielä Kalle Holmbergin Ristisaatossa (2007), mutta siinä näyttelijäikonin merkittävät kuunnelmatyöt sitten olivatkin.

Helena Ihalan Ehdotus elämäksi pohjautuu suomalaisen kirjallisuuden toisinajattelijaksi kutsutun Matti Pulkkisen (1944–2011) koko tuotantoon. Neljän tunnetun romaanin lisäksi Ihalalla oli materiaalinaan viidennen romaanin käsikirjoitus, joka ei koskaan valmistunut.

Väkevä kuunnelmatrilogia kuvaa taiteen luomisen tuskaa jopa lihallisesti: päätösosassa mies synnyttää. Teemoina ovat myös elämän merkityksen etsiminen ja yhteiskuntaa kriittisesti katsovan älykön ikuinen sisäinen kriisi.

Ehkä turhankin suureen rooliin nousee Pulkkisen vuonna 1988 julkaiseman Israelia puolustaneen kirjoituksen nostattama kulttuurisota. Kohu luultavasti edesauttoi kirjailijan sairastumista aivohalvaukseen samana vuonna, mikä merkitsi lopun alkua nosteiselle uralle.

Vaikka Pulkkinen eli vielä vuosikymmenen kuunnelman valmistumisen jälkeen ja pääsi Taiteilijakoti Lallukassa järjestetyssä ensi-illassa kehumaankin sitä, kuunnelmaa voi pitää Pulkkisen kattavana elämäkertateoksena. Jopa kuoleman voi kuvitella sen loppuun.

Radiossa Loiri pääsee ehkä parhaiten eroon ikuisesta roolistaan näyttelijä Vesa-Matti Loirina. Hän on niin sisällä Matti Pulkkisen hahmossa, että näyttelemisestä puhuminen tuntuisi vähättelyltä.

Muutenkin mukana on mittava liuta isoja nimiä, joista monet eivät ole yhtään liikaa kuluneet kuunnelmaääninä: Pirkko Saisio, Jussi Parviainen, Aake Kalliala, Vesa Vierikko, Ossi Ahlapuro...

Parikymmentä vuotta sitten kuunnelmassa sai vielä sanoa n-sanan tai ”juutalainen, jolla on munat”. Kun nämä termit asettaa kontekstiinsa, ne tuntuvat edelleen perustelluilta.

Ehdotus elämäksi tarjoaa kolme ehdotusta Matti Pulkkisen tarinaksi. Se tarjoaa tekijänsä mukaan myös kolme ehdotusta kuunnelmaksi. Kaikki toimivat, mutta ensimmäinen on kestänyt aikaa parhaiten ja viimeinen heikoiten.

Loiri pääsee huomenna tiistaina haudan lepoon. Toivon, että hänet muistettaisiin myös tästä roolistaan.

Ehdotus elämäksi, Yle Areena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat