Suomalaisohjaaja teki elokuvan transromanssista aavikolla, ja se palkittiin Venetsiassa hopeisella leijonalla: Nyt elokuva saa ensi-iltansa Suomessa

Samira Elagoz tunnetaan elokuvaa ja performanssia sekoittavista teoksistaan. Uudessa elokuvassaan hän käsittelee edelleen maskuliinisuutta – mutta nyt transmiehenä.

Samira Elagoz voitti heinäkuussa Venetsian teatteribiennaalissa hopeisen leijonan.

16.9. 15:02

Lauantaina Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla saa Suomen-ensi-iltansa elokuva Seek Bromance, jonka ohjaaja Samira Elagoz palkittiin heinäkuussa hopeisella leijonalla Venetsian teatteribiennaalissa.

R&A-festivaalin pääsarjaan valittua, lähes nelituntista elokuvaa on kutsuttu ”maailman loppuun sijoittuvaksi transromanssiksi”.

Amsterdamissa koreografiksi opiskellut Samira Elagoz (s. 1989) tunnetaan palkitusta, elokuvaa ja performanssia sekoittavasta teoksestaan Cock, Cock... Who’s There? sekä elokuvastaan Craigslist Allstars, joka nähtiin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vuonna 2017.

Elagozin työskentelytapaan kuuluu oleminen yhtä lailla kameran takana kuin sen edessä, sekä työskentely tuntemattomien ihmisten kanssa ilman käsikirjoitusta: Craigslist Allstars -elokuvassa Elagoz meni tapaamaan netistä löytämiään miehiä heidän kodeissaan ja kuvasi nämä ensikohtaamiset. Elokuva ”rikkoi kaikkia totuttuja dokumenttielokuvan rajoja”, kirjoitti toimittaja Jutta Sarhimaa Helsingin Sanomissa. Heti valmistuttuaan elokuva pääsi maailman suurimman dokumentti­elokuva­festivaalin IDFA:n ohjelmistoon.

Siinä missä Elagoz käsitteli aiemmissa teoksissaan miehiä ja maskuliinisuutta naisena ja ulkopuolelta käsin, Seek Bromancessa hänellä on transmiehenä uusi näkökulma maskuliinisuuteen, Elagoz kertoo puhelimessa.

Still-kuva elokuvasta Seek Bromance.

Seek Bromance syntyi, kun Elagoz matkusti pandemian alussa Los Angelesiin tapaamaan brasilialaistaiteilija Cade Mogaa. Taiteilijoiden oli tarkoitus kuvata toisiaan kuukauden ajan, taas ilman käsikirjoitusta. ”Ehkä tämä voisi olla yhteistyömme teema: suhde kolmen rakastajan välillä, joista yksi on kamera”, kirjoitti Moga Elagozille ennen matkaa.

Pandemia venytti kuukauden kolmeksi, ja kaksikko matkasi kuvaamassa Etelä-Kalifornian ja Nevadan aavikoilla.

”Koko elokuvassa on sellainen scifi- ja maailmanlopun tunnelma, kun siinä ei näy ketään muita ihmisiä. Kuin virus olisi pyyhkinyt pois kaikki muut ihmiset”, Elagoz kuvailee.

Elokuvaa on kuvailtu roadmovieksi ilman selkeitä alku- ja päätepisteitä, mutta sen punaisiksi langoiksi muodostuvat yhden ihmissuhteen, samoin kuin sukupuoli-identiteetin muutoksen, tarina.

Elagoz kertoo haastattelussa halunneensa tehdä teoksen, joka hänen oli itse nähtävä kamppaillessaan sukupuolensa kanssa. Tavoitteena oli tehdä teos, ”jossa ei ole kyse cis-ihmisten valistamisesta, olemassaolomme oikeuttamisesta tai säihkyvän positiivisista esimerkeistä”.

Tärkeämpää oli näyttää aito tarina, "jossa transihmiset ovat hankalia ja vaikeita, ihailtavia ja kuumia”, hän lisää ja naurahtaa. ”En halua, että transihmisten pitää aina olla hyviä esimerkkejä.”

Kuten Elagozin aiemmissa teoksissa, myös Seek Bromanceen kuuluu performanssielementti, joskin se on tässä teoksessa pienemmässä roolissa. Elagoz vie lavalla tarinaa eteenpäin lyhyillä monologikohtauksilla.

Elagoz kertoo kokee tärkeäksi olla yleisön edessä, koska elokuva käsittelee sekä hänen rakkaustarinaansa että transitioprosessiaan.

”Elokuva on luonteeltaan etäännyttävää, niin että dokumenttikin tuntuu helposti fiktiolta. Jos olen itse yleisön edessä, se tekee siitä vahvempaa ja todellisempaa.”

Seek Bromance Bio Rexissä 17.9. klo 16 ja 19.9. klo 18.30. Ohjaaja on läsnä molemmissa näytöksissä. Liput ja lisätiedot: hiff.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat