Emmy-gaalan katsojamäärät romahtivat, ja kaikki muutkin suuret palkintojuhlat ovat alamäessä

Korona-aika vei gaaloista kimalluksen ja tv-katsojat. Myös suomalaisten palkintojuhlien suosio on laskenut.

Näyttelijä Will Arnett kiskoi tv-tähti Jimmy Kimmeliä jalasta Emmy-palkintogaalassa viime maanantaina.

18.9. 13:26

Viime maanantaina Yhdysvalloissa jaettiin televisiomaailman tunnetuimmat tunnustuspalkinnot eli Emmyt. Palkintogaalaa seurasi suorana televisiosta yhteensä 5,9 miljoonaa katsojaa.

Se voi kuulostaa suurelta määrältä, mutta Yhdysvalloissa asuu 331 miljoonaa ihmistä. Suomen väkilukuun verrattuna se vastaisi noin sataa tuhatta katsojaa. Sen verran saa esimerkiksi Yle Teemalla esitettävä italialaissarja Isä Matteon tutkimuksia.

Kaiken lisäksi Emmy-gaalan katsojaluvut putosivat 20 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Gaalan suosio oli suurimmillaan 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Vuonna 2013 katsojia oli vielä 17,8 miljoonaa, mutta sen jälkeen alamäki on ollut jyrkkää.

Viihdemaailman suuret palkintojuhlat ovat menettäneet suosiotaan, oli kyse sitten televisioalan, elokuva-alan tai musiikkiteollisuuden tunnustuksista.

Vuonna 2020 Yhdysvaltain ääniteteollisuuden Grammy-palkintojen jakoa katsoi 18,7 miljoonaa ihmistä, kahtena seuraavana vuonna luku on jäänyt alle yhdeksän miljoonan.

Aikoinaan musiikkialan kuumimpana tapahtumana pidettyä MTV Video Awards -gaalalähetystä katsoi vuonna 2011 12,4 miljoonaa ihmistä, ja nyt katsojia on alle neljä miljoonaa.

Meryl Streep sai elämäntyöstään Cecil B. De Mille -palkinnon Golden Globe -palkintogaalassa vuonna 2017.

Vielä huonommin menee Golden Globeilla. Vuodesta 1944 jaetut kultaiset maapallot olivat pitkään Oscarien jälkeen tunnetuimpia amerikkalaisia elokuvapalkintoja. Palkintogaalan katsojaluvut vaihtelivat 2000-luvulla pitkään 20 miljoonan molemmin puolin, kunnes ne romahtivat viime vuonna alle seitsemään miljoonaan. Tämän vuoden Golden Globe -gaalaa ei televisioitu enää lainkaan.

Myös gaaloista tunnetuin eli Oscar-gaala on ollut alamäessä. Sen katsojaluvut olivat vuosien ajan 40 miljoonan tuntumassa, kunnes vuoden 2015 jälkeen alkoi jyrkkä pudotus, ja vuonna 2021 katsojia oli enää kymmenen miljoonaa. Tänä vuonna Oscarit keräsivät kuusi miljoonaa katsojaa enemmän, mutta sekin on kaikkien aikojen toiseksi huonoin saavutus.

Palkintojuhlien surkeaa suosiota on selitetty koronapandemialla, joka vei juhlista loiston. Tapahtumissa oli rajoitettu osallistujamäärä, turvavälit ja maskipakko, ja pandemia-aikana kokeillut virtuaaliset gaalat etäyhteyksineen eivät kiinnostaneet katsojia.

Nyt rajoitusten poistuttua juhlia taas järjestetään entiseen tapaan, mutta mielenkiinto niitä kohtaan näyttää kadonneen. Monessa gaalassa katsojakato on myös alkanut jo ennen koronapandemiaa.

Emmy-gaalassa osasyynä ovat myös tv-katselutottumusten muutokset. Uusia sarjoja seurataan yhä enemmän suoratoistopalveluista, mutta samalla yleisö on pirstaloitunut.

Los Angeles Timesissa aihetta kommentoinut nimetön tv-alan veteraani oli sitä mieltä, että useimmat katsojat voivat hyvällä onnella tunnistaa neljänneksen palkintoehdokkaista.

Blind Channel -yhtye palkittiin tämän vuoden Emma-gaalassa kuudella patsaalla.

Suomessakin viihdealan palkintojuhlien katsojamäärät ovat laskeneet viime vuosina, mutta eivät yhtä totaalisesti kuin Yhdysvalloissa.

Elokuva-alan Jussi-gaalan katsojaluvut ovat pyörineet 450 000:n molemmin puolin niin korona-aikaa ennen kuin sen jälkeenkin. Sen sijaan tv-ohjelmien Kultainen Venla on menettänyt katsojia, sillä 2010-luvulla sitä katsoi 700 000-800 000 ihmistä, mutta tänä ja viime vuonna luku jäi alle puolen miljoonan.

Äänitealan Emma-gaalan katsojamäärät putosivat korona-aikana jyrkemmin. Vuonna 2020 juuri ennen koronasulkua ohjelmalla oli 495 000 katsojaa, viime vuonna vain 246 000 ja tänä vuonna 300 000.

Kotimaisten ohjelmien katsojaluvut ovat Finnpanelin mittaamia ja ne kertovat katsojamäärän keskiarvon koko ohjelman keston ajalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat