Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari on valittu – Santtu-Matias Rouvali saa seuraajan Britanniasta

Matthew Halls on tunnettu varsinkin vanhan musiikin ja klassismin taitajana.

Matthew Halls on Tampere Filharmonian uusi ylikapellimestari.

20.9. 9:50

Brittikapellimestari Matthew Halls on nimitetty Tampere Filharmonian uudeksi ylikapellimestariksi ja taiteelliseksi johtajaksi. Hän aloittaa työssään syksyllä 2023.

Halls seuraa tehtävässään Santtu-Matias Rouvalia, joka ilmoitti viime huhtikuussa luopuvansa tehtävästään tulevan kauden jälkeen.

Rouvali toimii ylikapellimestarina myös Lontoon Philharmoniassa ja Göteborgin sinfonikoissa. Lisäksi hän johtaa säännöllisesti vierailijana suurissa orkestereissa Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuksissa.

Halls on tullut alun perin tunnetuksi varsinkin vanhan musiikin ja klassismin osaajana, ja hän esiintyi aiemmin usein myös kosketinsoittajana. Halls oli yksi ensimmäisistä vierailevista kapellimestareista Nikolaus Harnoncourtin Concentus Musicus Wienin johtajana. Sittemmin ohjelmisto on laajentunut romantikkoihin ja aina nykymusiikkiin asti.

Halls vierailee säännöllisesti johtamassa muun muassa Clevelandin orkesteria, Seattlen sinfoniaorkesteria, Wienin sinfonikkoja, Islannin sinfoniaorkesteria, Toronton sinfoniaorkesteria ja Los Angelesin kamariorkesteria. Suomessa hän on käynyt johtamassa muutaman kerran Radion sinfoniaorkesteria.

Ensi kerran hänet nähtiin RSO:n edessä 2019, jolloin HS:n kriitikko Hannu-Ilari Lampila kiitteli häntä Mozartin ja Haydnin osaajana, ja myös oopperakapellimestarina. ”Dramatiikkaa on tarpeen vaatiessa myös hänen voimakkaassa elekielessään”, Lampila kirjoitti.

Lisäksi hän kuvaili arviossaan eloisasti, kuinka Halls oli polkenut Haydnin Kello-sinfonian menuettiosassa rytmejä ponnekkaasti kuin maata kohti. ”Nyt ei tanssittukaan hoviparketilla, vaan reippaasti ländleriä kansan parissa”, Lampila kuvasi.

Tampereella Matthew Halls johti ensi kerran viime talvena, ja lokakuussa hän johtaa Tampereella muun muassa Brucknerin seitsemännen sinfonian.

Tällä kaudella Halls jatkaa myös pitkäaikaista yhteistyötään Salzburgin Mozarteum-orkesterin sekä Houstonin ja Indianapolisin sinfoniaorkesterien kanssa ja esiintyy ensi kertaa Pariisin kamariorkesterin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat